Albert Bonnier är facklitterär chef på Bonnierförlagen och Albert Bonniers Förlag, som gav ut Salman Rushdies Satanverserna i Sverige.
Varför är det viktigt för dig att publicera förföljda författares verk?
– Genom att publicera deras berättelser sätter man sökarljuset på deras öde. Jag har ett exempel: På 90-talet så gav jag ut Modet att stå ensam av Wei Jingsheng. Wei Jingsheng satt 18 år i olika fängelser i Kina för att ha satt upp väggtidningar som krävde demokrati. Han släpptes 1997 och vi släppte boken 1998. I samband med det Svenska boksläppet kom Wei till Sverige och hans verk uppmärksammades i svensk media, och det blev naturligtvis viktigt för Wei, men också för många andra exilkineser som upplevt förföljelse och förtryck och tvingats fly utomlands.
Sverige är ett land där vi har yttrandefrihet, finns det en bok du kan rekommendera till svenskar som vill förstå hur det är att leva i utan den rättigheten?
– Jag tror det är väldigt svårt att läsa sig till en sådan erfarenhet. Martin Luther King har sagt: ”Friheten är odelbar”. Salman Rushdie tolkning är att: ”Antingen har man yttrandefrihet eller så har man det inte, man kan inte ha 50 procent yttrandefrihet. Det är inte yttrandefrihet.” Men visst finns det många böcker som skildrar förföljelse och förtryck. En av de viktigaste är kanske Primo Levis Är detta en människa?.
Har du någon favoritbok?
– Salman Rushdies Midnattsbarn, Primo Levis Är detta en människa? och Joseph Conrads Mörkrets hjärta.
Fakta: Salman Rushdie
Salman Rushdie föddes 1947 i Bombay och är idag, efter många år i England, bosatt i USA. Rushdie vann tidigt världsrykte med sina romaner. Hans bok Satanverserna väckte kraftiga reaktioner i den muslimska världen när den släpptes 1988. Bland annat utfärdades en fatwa av Irans högsta ledare. Ayatollah Ruhollah Khomeini, som hävdade att Rushdie smädat islam och därför skulle straffas med döden. Boken brändes offentligt på flera håll i världen och förläggare och översättare attackerades och, i vissa fall, mördades. Rushdie tvingades gå under jord under flera år och visade sig endast offentligt vid ett fåtal tillfällen.