Vinnaren av Årets Selma 2022 ”Vi känner styrkan och solidariteten mellan oss”
Intervju

Vinnaren av Årets Selma 2022 ”Vi känner styrkan och solidariteten mellan oss”

Yalla Trappan tilldelas priset Årets Selma 2022. Det arbetsintegrerade sociala företaget och kvinnokooperativet har gjort avtryck i jämställdhetsdebatten och bidragit till gemenskap genom att skapa arbetstillfällen för utlandsfödda kvinnor. Vi har intervjuat ordförande Christina Merker-Siesjö.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Emil Malmborg
Publicerad: 07 mars 2022

Yalla Trappan tilldelas priset Årets Selma 2022. Det arbetsintegrerade sociala företaget och kvinnokooperativet har gjort avtryck i jämställdhetsdebatten och bidragit till gemenskap genom att skapa arbetstillfällen för utlandsfödda kvinnor. Vi har intervjuat ordförande Christina Merker-Siesjö.

Den feministiska galan Årets Selma sänds live på Instagram på Internationella Kvinnodagen 8 mars, i SelmaStories och Bonnierförlagens regi. Det enda du behöver göra för att delta är att följa instagramkontot SelmaStories. Läs mer om eventet här nedan!

Här finns mer information om eventet

Årets Selma 2022

Vad var känslorna när ni fick reda på att ni vunnit Årets Selma 2022?

Vi blev överrumplade, lyckliga och känner stor glädje och bekräftelse på att de arbete vi gör betyder något, inte bara för oss, utan även för andra. Det här gör att vi får bränsle till att ta fler steg framåt där vi vågar och satsar mer. Att få vara i sällskap med tidigare vinnare är väldigt hedrande, säger ordförande Christina Merker-Siesjö.

Motivering ”Årets Selma 2022”

Med entusiasm och beslutsamhet har Yalla Trappan under många år hjälpt dem som haft svårast att nå arbetsmarknaden. Utlandsfödda kvinnor med liten eller ingen utbildning har funnit både varm gemenskap och en tydlig väg till anställning. Genom konkreta insatser har de stärkt kvinnornas position i samhället och tillsammans skapat en kooperativ kvinnokraft som gjort stor skillnad för många. ”Årets Selma 2022” går till Yalla Trappan.

Foto: Emil Malmborg

Foto: Emil Malmborg

Hur väcktes idén till att starta kvinnokooperativet Yalla Trappan?

Jag har arbetat i många år med kvinnor som har minst och behöver mest och som är utsatta på olika sätt. I rosengård mötte jag många fantastiska kvinnor som var osynliga på olika sätt utanför familjen. De röstade inte, var inte inskrivna på arbetsförmedlingen och hördes inte i det offentliga rummet. Det var så mycket kraft som förspilldes. Många saknade yrkeserfarenhet och utbildning samt var en grupp som många hade gett upp på. Jag ville ge dem de rätta verktygen, hitta motivationen hos dem och skapa en yrkesidentitet och vända århundranden av föreställningar om kvinnans roll.

“Vi känner styrkan och solidariteten mellan oss.”

Vad driver er i ert arbete framåt?

Tron på människors möjligheter att förändra sina liv. Att ta ett steg som gör det bättre. Att se den resa varje enskild kvinna gör är bara magisk. Det är magiskt att se de förändringar som sker och att kvinnorna tar kommando över sina liv.

Vad tror du har gjort att Yalla Trappan blivit så framgångsrikt?

Behovet som finns i samhället, en bra metodik och pedagogik och hållbara argument för saken. Det krävs uthållighet. Få trodde på oss i början. Man måste ha en stor famn för samarbete och ha tron på att människor kan förändras och vill utvecklas. Grundpelarna hos oss är att vi fokuserar på det människor har gemensamt mer än det som skiljer oss åt. Vi känner styrkan och solidariteten mellan oss.

Grundare och ordförande Christina Merker Siesjö. Foto: Emil Malmborg

Grundare och ordförande Christina Merker Siesjö. Foto: Emil Malmborg

Har ni några ledord?

Rättvisa, solidaritet, jämställdhet, återbruk, närproducerat och delaktighet. Alla orden får en praktisk betydelse hos oss varje dag.

Finns det något ögonblick under åren som ni varit extra stolta över?

Man blir extra stolt varje gång man får vara med och uppleva en kvinnas förändring genom Yalla Trappan. En förändring som gått från att ha varit osäker, osjälvständig, deprimerad och inte känt sin plats i samhället till att få självtillit, pondus, yrkesidentitet och ett stort mått av jävlar anamma.

Det feministiska priset Årets Selma delas ut under Internationella Kvinnodagen den 8 mars.

Se ett inslag i TV4 Nyhetsmorgon om Yalla trappan och priset Årets Selma:

Yalla Trappan

  • Verksamhet:

    Ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ och non-profit. Startades år 2010 i Rosengård i Malmö för kvinnor som står längst från arbetsmarknaden.

  • Verksamhetsområden:

    Lunchservering/catering, sömnad, städ/konferensservice och projekt.

  • Aktuell med:

    Vinnare av Årets Selma 2022.

Läs mer