Enligt en artikel i DN började det hela med att den svenska influencern Saskia Cort ställde i fjol frågan till sina följare: Vad tänker män egentligen på? Tusentals kvinnor hörde av sig och sa att de tänker på just romarriket i olika utsträckningar. Sedan tog trenden fart och nu håller kvinnor över hela världen på att fråga män hur ofta de tänker på romarriket.
@livbaron asking my dad how often he thinks about the Roman Empire #romanempire #romanempireboyfriend ♬ original sound – liv baron
Några tänker på det varje dag, andra tänker på det några gånger per månad, och såklart finns de som aldrig tänker på romarriket i huvud taget. Själv tänker jag på det kanske någon gång i veckan. Inte underligt att veckovis göra kopplingar till forntida Rom när man har läst en mängd böcker om romarriket och även lyssnat på podden The History of Rome med hela 179 avsnitt. Det är kul att nu inse att jag inte är ensam om fascinationen. Romarriket verkar ockupera mäns tankar mycket oftare än vad man tidigare trott.
Här är boktipsen till dig som älskar romarriket, eller bara vill lära dig mer om den eviga staden.
Historieälskare har läst om Ceasar, Augustinus, Cicero och Marcus Aurelius. Men självklart har det funnits mäktiga och inte mindre intressanta kvinnor som påverkat historien i romarriket. Historikern Eva Queckfeldt berättar om de ledande kvinnorna som levde i romarriket från dess äldsta tid fram till 300-talet e.Kr. Den belyser deras liv, deras roller och deras inflytande i skuggan av de kända och omtalade romerska politikerna och militärerna. Det är en fördjupande skildring av kvinnors roller och möjligheter i det antika Rom och ger en ny inblick i romarrikets historia genom deras perspektiv.
Med läsare över hela världen har nog inte Silverörnserien av Simon Scarrow undgått historisk-spänning-entusiasten, särskilt den med förkärlek till romarriket. Det är historisk spänning när den är som bäst.
Den 21:a delen i serien, Krigaren, utspelar sig år 60 e.Kr. i den svårerövrade provinsen Britannien, där romerska trupper möter aggressiva stammar och rebellgrupper. Prefekt Cato och centurion Macro, två av Roms skickligaste befälhavare, får i uppdrag att krossa de farligaste fiendestammarna, inklusive änkedrottningen Boudica. Det är en berättelse om krigföring, mod och uppoffringar.
Översättare: Ingmar Wennerberg
Döden i Rom utforskar historien och synen på döden genom Roms monument från antiken till modern tid. Författaren Maud Webster tar läsaren på en resa genom olika epoker och berättar om avrättningar, begravningsritualer och hur döden har gestaltats i konst och kultur. Boken fungerar både som guide till Roms dödsmonument och som en historisk undersökning av ämnet döden. Den innehåller även en lista på relevanta platser och är rikt illustrerad.
Undrar du varför vi bör bry oss om romarriket, och vad det har för betydelse för oss än idag? Har får du svaren.
Romarrikets undergång belyser romarrikets betydelse för västerländska värderingar, demokrati och rättsskipning genom historien och diskuterar orsakerna till dess fall år 476 e.Kr. Frågor kring folkvandringar, pandemier, klimatkris, beskattning, dekadens och kristendomens inflytande som möjliga faktorer för rikets kollaps diskuteras. På ett underhållande och tankeväckande sätt resonerar Dag Sebastian Ahlander om vilka lärdomar som går att dra av romarnas misslyckanden för att vår civilisation inte ska gå samma öde till mötes.
Boken finns att hitta på bibliotek och antikvariat.
Utifrån Kerstin Ekmans intresse för antiken, har hon i Tullias liv skrivit ett rikt porträtt med såväl skönlitterära som personliga inslag om en ung kvinnas liv i romarriket, Ciceros dotter Tullia. Så här beskriver författaren själv romanen:
Ciceros dotter Tullia är den sköra tråden i min berättelse. Om henne visste jag ingenting i skolan och inte på universitetet. Om man ville ha reda på något om de kvinnor som levde under de stora männens tid så måste man läsa om de stora männen. Det fanns inget annat sätt. Egentligen har vi nästan ingen kunskap om kvinnornas tankar och känslor förrän de själva börjar berätta om dem. Det skulle dröja mycket länge. Vem Tullia innerst var får vi aldrig veta.