David Sundin, vad ska du läsa i sommar?
— Konferensen av Mats Strandberg. Jag är en före detta frekvent konferensdeltagare och en som därtill inte gärna konsumerar läskiga saker. Detta till trots har jag bestämt mig för att fatta mod, stålsätta mig och i sommar läsa denna bok som förenar dessa två saker. Jag kommer endast att läsa den under dagtid och i solsken för att inte riskera en eventuell påkissning.
David Sundin är komiker, skådespelare och älskad programledare för bl. a. Melodifestivalen. Nu är han aktuell med sin bok Bäst i test – 199 tester för hemmabruk, som innehåller tester från TV-programmet med samma namn, som han leder tillsammans med Babben Larsson.
Köp boken här
Åsa Larsson, vad ska du läsa i sommar?
— Eftersom jag håller på att flytta ur mitt hus kommer det bli nötta älsklingar och onötta bortglömdisar ur mina egna bokhyllor. Till exempel Kvinnor som slår följe med vargar av Clarissa Pinkola Estés.
Åsa Larsson är bokaktuell i höst igen, med avslutningen på den älskade serien om Rebecka Martinsson. Boken ska heta Fädernas missgärningar och är redan nu en efterlängtad snackis, särskilt eftersom det var 9 år sedan den senaste delen i serien kom ut.
Åsas boktips kan finnas på bibliotek eller i välsorterade bokhandlar!
Karin Smirnoff, vad ska du läsa under sommaren?
— Just nu läser jag Tomas Bannerheds En vacker dag. Tycker det är en intressant bok där han väver ihop ett dygns naturbetraktelser (mest fåglar) med andra tankar. Vad jag kommer läsa i sommar vet jag inte.
Karin Smirnoff är en av de allra hetaste svenska författarna just nu. Sviten om Jana Kippo har hyllats för sitt unika språk och de gripande livsödena. Nu är hon aktuell igen med den fristående romanen Sockerormen. Ljudboken finns här.
Köp boken här
Jens Lapidus, vad planerar du att läsa i sommar?
— Just nu läser jag Knausgårds Morgonstjärnan, men för sommaren vill jag tipsa om Sara Osmans Allt vi inte sa. Den är samtida och underhållande men också en viktig beskrivning av advokatlivet och unga kvinnors förutsättningar i Stockholm idag.
Jens Lapidus är bokaktuell med Paradis city samt med hans succé Snabba cash som blivit serie på Netflix, och många tycks verkligen ha fastnat helt och hållet i den. Paradis city är även mycket omtyckt som ljudbok.
Sara Osman, vad ska du läsa i sommar?
— Hanya Yanagiharas A little life (på svenska Ett litet liv). Den har legat på min att-läsa-lista ett bra tag och i sommar tänker jag göra slag i saken. En riktig tegelsten – perfekt att djupdyka i under semestern.
Sara Osmans Allt vi inte sa har hyllats av både läsare och författarkollegor. Det är en debutroman, uppfriskande för sin genre och både spännande och djup. Tack vare författarens egen bakgrund som jurist och ung i Stockholm idag, känns miljön och personporträtten trovärdiga.
Ann-Helén Laestadius, vad ska du läsa i sommar?
— I sommar planerar jag att precis som vanligt läsa massor. Först i högen är Me too-inspirerade Ingen kommer att tro dig av Anna Kölén. Sen ser jag fram emot Skuggliljan, andra boken av Johanna Mo i serien Ölandsbrotten. Jag vill också tipsa om två böcker jag redan läst: Ljudet av fötter av Sara Lövestam. En fantastisk generationsroman om moderskap, barnlängtan och arv. Och Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson, en av Sveriges absolut bästa kriminalförfattare som skrivit ännu en tät och träffsäker roman med så fint mejslade karaktärer, den här gången med avstamp i åttiotalet.
Ann-Helén Laestadius från Kiruna är nominerad Årets bok-författare för sin hyllade Stöld. Tidigare har hon skrivit ungdomsromaner, och varit Augustpris-nominerad.
Elis Monteverde Burrau, vad läser du den här sommaren?
— Jag planerar att läsa en gammal bok som jag tror kan kallas för en klassiker, den heter En clowns åsikter av Heinrich Böll. Jag har letat efter den ett tag och hittade den på Röda Korset. Jag är ett stort fan av tragiska clowner så det blir nog bra lektyr. Annars läser jag mest essäer och då tycker jag till exempel Mara Lees Främlingsfigurer är bra sommarläsning.
Elis Monteverde Burrau är en av Stockholms främsta unga poeter. Hans romaner Karismasamhället och De äter ur din hand, baby är klassiska verk för millennials-generationen. Nu är han aktuell igen med en ny diktsamling.
Hej Aase Berg, vad ska du läsa härnäst?
— I sommar läser jag om Hanna Johanssons debutroman Antiken, för den laddade stämningen skull — nyanserat och vackert om ett glidande spel med relationer i en bubbla av grekisk hetta.
I våras kom Aase Berg ut med boken En uppblåst liten fittas memoarer som hyllades av kritikerna.
Köp boken här
Caroline Engvall, vad ska du läsa i sommar?
— Jag ska verkligen försöka nöjesläsa mycket mer, jag försöker såklart hålla koll på vad mina kollegor sysslar med. Jag älskar Mattias Edvardssons böcker, han är en stor inspiration i hur han bygger upp sina karaktärer och den här vardagsspänningen, så jag ska självklart läsa hans nya bok En familjetragedi som kommer i juni.
Caroline Engvall är aktuell med första delen i en ny deckarserie – Blodskam. Tidigare har hon engagerat sig i och skrivit om sexuella övergrepp mot unga och barn, bland annat i organisationen Safe selfie academy och med boken 14 år till salu.
Marie Lundström, vad kommer du att läsa härnäst?
— Jag ska läsa höstens kommande böcker som pdf och i korrektur, för att se vilka verk som ska landa i Lundströms Bokradio i höst. Jag är svag för känslan att få läsa först, det är nästan som att tjuvläsa, detta att öppna något pinfärskt med ny och vidöppen blick. Och så ska jag gå på jakt efter en ny bokcirkelbok till Marie Göranzon och Olof Wretling. För mitt eget skrivande är jag nyfiken på en viss typ av egenutgivna hembygdsskildringar. Dessutom skulle jag vilja läsa och bläddra fritt bland John Updikes flyhänta relationsskildringar. Jag hann möta honom medan han levde, en riktigt trevlig prick.
Marie Lundström är programledare för Lundströms Bokradio i Sveriges Radios P1, och romandebuterade hösten 2020 med boken Sanningens kalas. I skrivande stund är hon tjänstledig för att arbeta med nästa roman.
Köp boken här
Hej Sogand Sasanpour! Vad planerar du att läsa den här sommaren?
— Det är sällan jag vet vad jag kommer att läsa härnäst. Kanske läser jag Jorge Luis Borges i sommar. En argentinsk författare som i sina texter skapar världar och fördjupar verkligheten med sin fiktion. Ett stort urval av Borges verk finns äntligen översatta till svenska uppdelade i tre band. Borges I, Borges II, Borges III. För länge sedan läste jag Evighetens historia och den vill jag läsa igen. Jag vill också läsa Skändlighetens världshistoria och novellsamlingen Fiktioner. Om jag läser dem i ett sträck får jag se och också om jag ens läser dem, men just nu känner jag för det.
Sogand Sasanpour är advokat och författaren bakom den uppmärksammade debutromanen Hennes söner.