I Sveriges mästerkock 2023 visade Nazuk Turdieva upp sin mångsidighet genom att behärska många olika kök istället för att vara inriktad på en specifik typ av mat, enligt juryn. Hennes inspiration kommer från både resor och hennes mamma Michriban. I sin kokbok Nazuks goda inspirerar Nazuk md 40 recept på snacks, förrätter och varmrätter från när och fjärran. För att ge något nytt till middagsbordet kan man prova på att bjuda vänner och familj på rätter som georgisk vitlökskyckling, svampdumplings med ingefärsmajonnäs eller renfilé med blåbärssås, vilket var en av de rätter som ledde henne till förstaplatsen.
Adam Thulin, så heter Sveriges mästerkock 2022! Förstaplatsen innebär som bekant ett kokbokskontrakt och nu finns vinnarens Ett bord, flera smaker att beställa. Adam Thulin vill att matlagningen ska vara enkel, prestigelös och lättillgänglig – och hans kokbok består av recept på mellanrätter som serveras ”family style”.
Adam säger så här om boken: ”Grundtanken med min kokbok är att alla själva får komponera sin egen måltid av flera mindre rätter. Jag gillar att ställa fram en massa olika fat på bordet och sedan får man välja vad man vill lägga upp på sin tallrik. Det skapar en bra atmosfär runt bordet.”
Missa inte! Se SelmaStories livesamtal med Adam Thulin
Christin Kashou presenterar sina Ostasiatiska favoritsmaker och råvaror. Hon vann Sveriges mästerkock 2021 och i denna kokbok får vi ta del av 40 recept från Korea, Japan och Kina. Hennes ramenbuljong imponerade på mästerkocksjuryn och tog henne till final. Recepten innehåller allt från små sidorätter till friterad tempura och ångade dumplings.
Smaker från alla världens hörn. Sofia Henriksson är inte rädd för att testa nya recept, råvaror och kryddor och har rest i över femtio länder. I hennes kokbok får vi recept på bland annat sojarimmad lax, veganska svampdumplings och singaporeansk laksa. Och kom ihåg, mat blir roligare att laga om man hjälps åt!
I denna kokbok står skogens råvaror i centrum. Ta vara på säsongsbaserade grönsaker och gör smakrika såser som tillbehör. Gabriel Johansson presenterar rätter med fisk, vilt och svamp men även hemmagjord pasta med ramslök. Ta tillvara på det som finns omkring oss och låt fantasin flöda.
Erik bjuder med oss på en matresa genom Frankrike. Hans kärlek till mat har funnits sedan han var liten och som 18-åring började han arbeta som köksnisse på restaurang. I boken får vi ta del av franska klassiska rätter och nya egna favoriter. Vem tackar nej till en hemmagjord tarte tatin?
Läs intervjun med Erik Hammar här.
Klara Lind växte upp i Guatemala och Costa rica där hennes föräldrar arbetade. Därifrån har hon fått sin kärlek till det sydamerikanska köket. Recepten i boken består av ceviche, fish tacos, mexican street corn och mycket mer. Med få och utvalda ingredienser är recepten enkla och snabba att följa.
Tyvärr finns inte boken att köpa längre men kan återfinnas på antikvariat eller bibliotek.
Catarina König tipsar om middagsbjudningar där dukning, maträtter och drinkar står i fokus. Här finns olika vardagsrecept och grundrecept samt en guide på hur du lägger upp snyggt på en tallrik. Varje dag är en fest och det ska firas!
Trolla med det du har hemma och variera dig med små medel. Sandra Mastio vann Sveriges mästerkock 2015 och i hennes kokbok bjuds det på goda soppor, söta desserter och matiga sallader. Smakerna står alltid i centrum och det mesta av hennes mat är även comfort food vilket gör det enkelt att tillaga.
Boken går att finna på bibliotek eller antikvariat.
Ta del av Amir Kheirmands kokbok med rätter från olika länder och kulturer. Hitta spanska goda recept eller färgstark mat från Thailand. Till alla recept i boken finns dryckestips och även Amirs bästa såser och tillbehör.
Boken går att finna på bibliotek eller antikvariat.
Här är en kokbok som sammanför olika matkulturer. Jennie Walldén ger inspiration på koreansk mat såväl som italiensk mat. Varje recept avslutas med härliga och lyxiga rätter där råvaror från Sverige spelar en avgörande roll. Jennie har sedan vinsten i Sveriges mästerkock startat den koreansk/svenska restaurangen Namu i Malmö.
Boken går att finna på bibliotek eller antikvariat.
Här får vi djupdyka när i alla de känslor som mat väcker. Sigrid visar oss vägen till det kroppsliga, sinnliga och känslomässiga upplevelserna som gör att vi kan uttrycka oss bättre vid spisen och i köket. I kokboken finns en härlig blandning av maträtter så som smörstekt lax, laab gai och utsökta efterätter.
Boken går att finna på bibliotek eller antikvariat.
Husmanskost med en twist. Det är Louise Johanssons signum. Louise var den första vinnaren av Sveriges mästerkock och idag är hon kock och matstylist. I Taste by Louise bjuder hon på innovativ kokkonst och andra smarta matlagningstips. Boken innehåller enkla recept med det lilla extra.
Boken går att finna på bibliotek eller antikvariat.