1. Den som inte saknar dig av Conny Palmkvist
En kärlekshistoria i krigets skugga. Hanne och Kim träffades på en skoldans 1941 när hon bara var sjutton och han arton. Det var året efter ockupationen av Danmark, och några dagar efter deras möte åker Kim ut på sjön. De nyförälskade paret börjar skriva till varandra och i breven berättar Kim om sin kärlek, men också om vad han i hamnarna såg att kriget gjorde med människorna. Sent under 1944 gav han sig in i motståndskampen. Han arresterades och torterades och sköts i april 1945. Det sista han skrev var ett brev till Hanne. För några år sedan träffade författaren Conny Palmkvist Hanne, idag 97 år gammal, och fick höra historien om Kim och deras brev.
2. Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen
När Århundradets kärlekssaga gavs ut första gången 1978 blev det finlandssvenska Märta Tikkanens stora genombrott som författare. Diktromanen handlar om hennes äktenskap med den alkoholiserade författaren Henrik Tikkanen – och här skildrar hon ett både passionerat och destruktivt förhållande. Boken har översatts till 20 språk och för några år sedan kom en nyutgåva av klassikern. ”Det är en storslagen text. Den är fenomenal” skriver Liv Strömquist i förordet.
3. Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg
Den allvarsamma leken från 1912 är en av våra främsta kärleksromaner. Hjalmar Söderbergs klassiker utspelar sig i 1900-talets Stockholm och skildrar en komplex kärlekshistoria mellan journalisten Arvid Stjärnblom och konstnärsdottern Lydia Stille. De blir blixtförälskade, men skiljs åt då Arvid inte vågar binda sig. Först efter många år då de båda är gifta ses de igen. Det är en roman om kärleken, illusionen och resignationen. Och för varje gång man läser om Den allvarsamma leken är det som om den har något nytt att säga en!
4. Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson
Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande belönades med Augustpriset när den kom för drygt fem år sedan och är redan en klassiker. Det är en enkel men ändå storslagen historia, och ingen har nog lyckats beskriva en väntan på ett sms lika träffande. Det handlar om poeten och essäisten Ester Nilsson som får en förfrågan att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två inleder en slags kärleksrelation. Egenmäktigt förfarande är en bok om kärlek men också en detaljstudie i makt, besatthet och självbedrägeri.
5. Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs
Stjärnor utan svindel kom ut 1996 och blev författaren Louise Boije af Gennäs stora genombrott. När den gifta överklasskvinnan och framgångsrika författaren Sophie träffar journalisten Kaja blir ingenting någonsin som förut. Romanen handlar om detta omaka kärlekspar och deras passionerade romans – och boken är baserad på författarens egna erfarenheter då hon under 90-talet blev tillsammans med journalisten och aktivisten Mian Lodalen.
6. Den svavelgula himlen av Kjell Westö
Den svavelgula himlen utspelar sig från 60-talet fram till vår tid. En Helsingforspojke växer upp i skuggan av den välbärgade familjen Rabell som har en gård i närheten av hans föräldrars enkla sommarstuga. Pojken blir vän med den självsäkre Alex och får vistas nära familjen, som visar sig bära på hemligheter under den polerade ytan. Men han blir också förälskad i Alex lillasyster Stella Rabell. Deras band är starkt men relationen är skoningslös, och genom decennierna kretsar de två ständigt kring varandra utan att kunna välja eller välja bort kärleken, samtidigt som den stora världen förändras och tränger in i deras liv.
7. För Lydia av Gun-Britt Sundström
För Lydia gavs ut 1973, drygt 60 år efter Den allvarsamma leken, och Gun-Britt Sundströms roman berättar Hjalmar Söderbergs klassiska kärlekshistoria på ett nytt sätt. Det handlar fortfarande om den vemodiga kärleken mellan Lydia Stille och Arvid Stjärnblom och scenen är fortfarande Stockholm. Handlingen har däremot flyttats fram i tiden och nu är berättelsen skriven från Lydias perspektiv. Romanen tar upp eviga relationsproblem och klassikern är 2019 års Stockholm läser-bok.
8. Kicki & Lasse av Peter Kihlgård
Peter Kihlgårds Kicki & Lasse fick mycket uppmärksamhet när den kom ut för tio år sedan. Det är en humoristisk men samtidigt sorgsen berättelse om ett barnlöst par i storstaden som inte leva kan utan varandra, men samtidigt saknar förmågan att göra just det. Romanen gör olika nedslag i deras 30-åriga relation och är som många kärlekshistorier storslagen i sin enkelhet.
9. Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren
Lika originell som gripande. Så stod det i Augustjuryns motivering för Den vidunderliga kärlekens historia som fick priset 2002. Carl-Johan Vallgrens förunderliga kärleksroman spänner över nästan två sekel och är full av vindlingar och irrgångar. Romanens huvudperson är Hercule Barfuss som skickas på en dramatisk färd i 1800-talets Europa. Han är både döv och blind, men har en sällsynt förmåga då han kan läsa människors tankar. En annan gåva han fått är hans okuvliga kärlek. En flicka föds på bordellen samma natt som han, och samhörigheten med henne, Henriette Vogel, blir ledstjärnan för hela hans liv.
10. Lisa och Lilly av Mian Lodalen
Förbjuden kärlek och passion i Stockholm 1911. Det är ungdomarnas, och framför allt kvinnornas stad. Lisa och Lilly möts en sommarkväll på en hemlig dans vid Årstaviken efter att de båda smitit ut från sina hem. Ett år senare hittas deras sammanflätade kroppar i Hammarby sjö. I denna starka roman får vi följa de unga kvinnornas sista turbulenta år i livet. Mian Lodalen hyllar och ger upprättelse åt två arbetarkvinnors magiska förälskelse som ledde dem till ett tragiskt öde.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: Mian Lodalen skriver om förbjuden kärlek i 1900-talets Stockholm