Den 13:e oktober presenterades Svenska Akademiens nya ledamöter. Steve Sem-Sandberg, tillsammans med Ingrid Carlberg, ersätter Göran Malmqvist och Kristina Lugn på de prestigefyllda stolarna. Valet av Steve Sem-Sandberg är inte överraskande. Hans imponerande romanproduktion, litteraturkritik och översättningar är några av landets främsta. Men trots sina framgångar är Sem-Sandberg inte en speciellt offentlig person, och det var därför inte ett självklart val att tacka ja till posten.
”Jag är en ganska privat person som inte precis trivs i rampljus. Men det här är en unik möjlighet att arbeta för litteraturen, och det kunde jag inte tacka nej till”, skriver han i ett mejl till TT.
Uppväxt med litteratur
Steve Sem-Sandberg föddes 1958 i Oslo, och är idag bosatt i Stockholm. Introduktionen till litteraturen kom när han som ung fick jobb på ett företagsbibliotek, och romandebuten kom redan vid 18 års ålder. Sedan dess har han kommit till att bli en riktig räv inom litteraturvärlden, både i Sverige och internationellt. De Nios Stora Pris och Aftonbladets Litteraturpris är bara två av de stora utmärkelserna han belönats med.
Steve Sem-Sandberg är en mästare på dokumentärromaner, och har ett tydligt intresse för den östeuropeiska och centraleuropeiska kulturen. Med en otrolig pricksäkerhet målar han upp hemska, fascinerande historiska händelser för läsaren.
Hyllad och prisad- nationellt och internationellt
2009 tog han emot Augustpriset för De fattiga i ?ód?, som även blev nominerad till det prestigefyllda Jan Michalski Prize for Literature 2013. Dokumentärromanen utspelar sig i det judiska gettot som nazisterna inrättade i den polska staden Lod?, och dess ledare Mordechai Chaim Rumkowski. Även boken De utvalda utspelar sig under de hemska omständigheter som präglade Centraleuropa under 30-och 40-talet. Denna roman belönades 2016 med Prix Médici för bästa franska översättning- det är andra gången någonsin som en svensk vunnit utmärkelsen.
De utvalda tar sin början i Nazityskland 1938. Handikappade och sjuka barn ses som en belastning för den ariska rasen och samhället. Nazisternas lösning är mord- utförda på kliniker som Spiegelgrund i utkanten av Wien. Huvudpersonerna i romanen bygger på verkliga personer- intagna barn men också läkare och sjuksköterskor som går från att vara vårdare till att bli mördare. Minst 789 barn mördades på Spiegelgrund.
”När någonting sånt här sker, sker också en enorm förträngningsprocess inuti människorna som gör det. De ser även sig själva som de ännu större offren, som tvingas utföra ett så smutsigt jobb”, säger han i en intervju med SVT.
I samma intervju berättar han att det tog nästan sex år att skriva boken- något som inte är ovanligt för författaren.
”Det som driver mig som författare är viljan att förstå. Hur människor agerar i situationer med omöjliga val.”
En unik inblick i Europas moderna historia (som ger en den starka känslan av att vara där!), med djupa karaktärsskildringar, både verkliga och fiktiva, är kännetecknande för Sem-Sandbergs författarskap. Människans fria vilja, och vad den faktiskt innebär, är ofta i fokus. Vi får läsa om ofattbart grymma handlingar, men får också en förståelse för vårt egna psyke.
Författaren låter även 1900-talets förtrycka kvinna stå i fokus. Några av hans mest kända verk är tre löst kopplade romaner som skildrar några av de kvinnor som präglades av och präglade sitt eget sekel.
Nya steg i karriären
I år är han aktuell med boken Jägarna i Armentières– en samling parallella berättelser till den hyllade romanen W. Temat är individens frihetslängtan, respekt och ett samhälles krav på lydnad och underkastelse. Precis som med författarens alla verk tränger historierna sig djupt in hos läsaren. Engagemanget för Sem-Sandbergs författarskap verkar aldrig sina.
Svenska Akademien är en anrik institution med syfte att utveckla det svenska språket och dess ”renhet, styrka och höghet.” Men de senaste årens kontroverser och allvarliga händelser har nog inte undgått någon. Enligt många är de nya ledamöterna nu ett steg för Svenska Akademien att blicka framåt. Björn Wiman skriver för DN att man kan börja skymta ett ljus i institutionens mörka tunnel, och Steve Sem-Sandberg är helt klart en viktig aktör.
Steve Sem-Sandberg
-
Född:
1958, i Oslo.
-
Bor:
I Stockholm.
-
Gör:
Författare, litteraturkritiker och översättare.
-
Priser och utmärkelser:
Bland annat: Aftonbladets litteraturpris (1996), De nios stora pris (2009), Augustpriset (2009), Prix Médicis étrange (2016) och Gerard Bonniers pris (2016).
-
Aktuell med:
Novellsamlingen Jägarna i Armentières.