Stefan Einhorn:
Författare

Stefan Einhorn: "Det är inte tanken som räknas, utan handlingen"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 13 september 2018

I den nya boken Konsten att göra skillnad frågar sig Stefan Einhorn hur vi ska klara resan in i framtiden, vad som hotar mänskligheten och hur man som individ kan bidra till en bättre värld.

Stefan Einhorn är professor, överläkare och ordförande i centrum för social hållbarhet. Men när vi träffar honom för att prata om hans nya bok, är det i egenskap av författare.

Vi har bestämt möte hemma hos Stefan Einhorn på Östermalm i Stockholm. Han visar mig till köket där han erbjuder kaffe och bulle. Kaffemaskinen krånglar, men producerar sedan en kopp. Vi slår oss ner vid det stora matsalsbordet och han berättar om idén till Konsten att göra skillnad

– Min förra bok var en roman som hette Pappan. Jag brukar skriva varannan fackbok och varannan skönlitteratur. Så nu var det dags för en fackbok.

Resan in i framtiden

Vi står inför den ödesdigra frågan om mänsklighetens överlevnad. Om vi ska klara resan in i framtiden och lämna efter oss en jord som vi är stolta över, menar Stefan Einhorn att det är viktigt att var och en av oss tar vårt ansvar. Som individer och som kollektiv.

Vi balanserar på en knivsegg mellan en fantastisk utveckling och risken att förstöra alltihop.

– Jag skriver bara om viktiga ämnen, så jag bestämde mig för att det här skulle bli nästa bokprojekt. Vi balanserar på en knivsegg mellan en fantastisk utveckling och risken att förstöra alltihop.

Stefan Einhorns bok ger en skrämmande insikt om de verkliga hoten mot mänskligheten. Han är själv mest rädd för pandemier. En pandemi uppstår när en infektionssjukdom får spridning över stora delar av jorden. Och om vi då inte har vaccin eller behandling, kan det gå ohyggligt fort för sjukdomen att ödelägga hela mänskligheten.

– Klimathotet är såklart också ett stort hot, men där är det sannolikt att vissa kommer att överleva. Det kan ställa till förödelse men jag tror inte att det kommer att utrota mänskligheten. Men det kan en pandemi göra.

Läs också: Böcker för dig med klimatångest

Motiveras att göra gott

– Den främsta motivationen för att göra skillnad är att man själv tjänar på det. Vi är egoistiska varelser i grunden, det är inte ovanligt att människor ställer sig frågan ”what’s in it for me?”.

Stefan Einhorns ambition har varit att skriva en inspirationsbok, snarare än en handbok. I boken listas åtta argument för att bidra till en bättre värld. Flera av dem har egoistiska motiv. Stefan Einhorn menar att vi njuter av att göra goda gärningar.

– För mig är det ointressant om man gör gott av ädla motiv eller inte. Det är inte tanken som räknas, utan handlingen.

Domedagsklockan

År 1947 bestämde sig ett antal forskare för att skapa ett mått på hur långt ifrån en global katastrof mänskligheten befinner sig. Detta gestaltas i form av en klocka, som rör sig mot tolvslaget. Ju närmare tolvslaget, desto större hot mot mänskligheten. År 1991 stod klockan på sjutton minuter i tolv, idag har den flyttats fram till två minuter i tolv. Vi borde kanske fundera över på hur stort allvar detta bör tas.

– Det är en jättebra fråga. Domedagsklockan är väldigt subjektiv. Det finns ingen sanning, som när man mäter klimatförändringar i temperatur. På 50-talet var det risk för kärnvapenkrig och då stod klockan på två minuter i tolv. Då kan man säga att om risken är densamma som på 50-talet, är det stor risk för att en katastrof inträffar.

Tips för att bidra till en bättre värld

I Konsten att göra skillnad ger Stefan Einhorn exempel på vad vi kan göra för att bidra till en bättre värld. Han betonar vikten av att vara uppmärksam på människor i vår närmiljö och att ställa upp för vänner, familj och kollegor. Det är likväl viktigt att reda ut ovänskap. När man är ovän med någon, menar Stefan Einhorn att man går omkring och bär på en fiende. Och det är tungt. Att be om ursäkt och förlåta kan göra det lite lättare.

– Det är dessutom billigare att rädda livet på en människa i ett låginkomstland, än vad det är i Sverige. Vi kan göra en fantastisk insats genom att skänka pengar till välgörenhet. Vi kan också gå med i en frivilligorganisation, som till exempel Sjöräddningssällskapet, Missing People eller Nattvandrarna.

Stefan Einhorn är orolig inför framtiden, men också hoppfull. Han vill tro att vi fixar det här.

– Det kanske är så att det hinner inträffa en eller två katastrofer innan vi får ihop det här och bildar någon typ av världsregering eller motsvarande. Om några generationer tror och hoppas jag att vi kommer att sluta förstöra planeten. Och då är det viktigt att vi klarar de närmsta hundra eller tvåhundra åren.

Läs också: 11 böcker som håller minnet av Förintelsen levande

Konsten att bjuda på kaffe

Innan vi skiljs åt vill jag förstås veta om Stefan Einhorn har några kommande bokplaner. Jag ber honom fylla i min mening angående titeln på hans nästa bok: ”Konsten att…”

– Konsten att bjuda på kaffe utan att apparaten går sönder.

Han skrattar och menar att det var en bra fråga. Han funderar en stund och fortsätter:

– Vi kan väl återkomma till den frågan i framtiden?

Stefan Einhorn vid matsalsbordet i lägenheten på Östermalm i Stockholm.

Läs också: 19 böcker som förklarar politik

Foto: Thron Ullberg

Konsten att göra skillnad

Konsten att göra skillnad

Stefan Einhorn

Fakta

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!