George Saunders har utmärkt sig som en av vår tids främsta novellförfattare med hans förmåga att lekfullt dekonstruera samhällsnormer och värderingar. Befrielsedagen bjuder på detta och mer därtill, med historier om mod, ansvar och medmänsklighet, om vikten att motstå makten. Saunders berättelser berör på djupet, särskilt när verkligheten alltmer närmar sig dystopin.
Översättare: Niclas Nilsson
”Livets påtagliga fiktion skildras med galghumor”. Så beskrev en recensent Pamela Jaskoviaks novellsamling.
I Kvinnor utan män får vi läsa om en ung poet som är på utflykt i flickvännens nya stålbåt. Läsaren får också bekanta sig med en pensionerad journalist som låter sig vägledas av klottret på jazzklubbens toalett och en åldrande författare som reser till resorten Lido Beach för att hitta inspiration och lugn.
”Pamela Jaskoviak är en suverän skildrare av livets utsökta små besvikelser.” – Göteborgs-Posten
Den amerikanska författaren Tillie Olsen har hyllats som skildrare av den kvinnliga tystnaden. Hon skrev om hårt arbetande kvinnors lott i manssamhället och moderskapets ambivalens – och nu finns hennes novellsamling från 1961 i svensk utgåva. Jag står här och stryker som först gavs ut under titeln Tell Me a Riddle består av fyra noveller och är numera lektyr i litteraturundervisningen vid amerikanska universitet.
Översättare: Else Lundgren
Finlandssvenska Johanna Holmström fick sitt genombrott med den prisade novellsamlingen Camera Obscura. I slutet av juli kommer en ny samling av henne. I Handbok för klardrömmar finns Desiré som har en hemlig önskan om att bli en manet, Silja som samlar på berlocker och gömmer en morbid hemlighet i sin frysbox och Julia som anländer till Barnträdgården då de sista fåglarna faller från skyn.
Sommarens bästa feelbad-läsning. Så beskrev en Expressen-recensent Marie Auberts novellsamling när den kom på svenska för ett par år sedan. I Får jag följa med dig hem skriver den norska författaren om skam och människors olika uppbrott.
En sextonårig tjej smyger in i ett hus som inte är hennes. En ung kvinna får blåmärken och vet inte om hon tycker om det. En man åker till Sydamerika med sin fru för att adoptera en liten pojke, men fattar istället tycke för en äldre flicka.
Läs mer: Marie Aubert: ”Många livskriser handlar om att inte ha fått barn vid 40”
Vita Andersens novellsamling Håll käften och var söt fick ett stort genomslag i både Danmark och Sverige när den gavs ut på 70-talet – och i vintras kom den danska kultboken i nyutgåva. Utan sentimentalitet skriver författaren här om olyckliga kvinnor och barn som lider. Det är noveller om vanmakt och skam. Om flickor och kvinnor som anpassar sig och drömmer om en annan tillvaro. En modern klassiker som nu kan upptäckas av en ny generation läsare!
Översättning: Ann-Mari Seeberg
En smygnazist, en grannfejd med dödlig utgång, en terrorist på tupperwareparty och en stammande sportkommentator på glid. I Hans Gunnarssons Bormann i Bromma händer det märkliga saker i det synes vardagliga, och att förstå en människas handlande är allt annat än enkelt.
Annika Norlin är frontpersonen bakom ”Hello Saferide” och ”Säkert” och har hyllats för sina låttexter. Hennes skönlitterära debut, novellsamlingen Jag ser allt du gör, nominerades till Augustpriset. Berättelserna som skildrar vänskap och sorg utspelar sig i Norrland och är både melankoliska och humoristiska. En stark novell i samlingen heter ”Gå” och handlar om en kvinna som hanterar sin sorg efter ett barn genom att ensam vandra mil efter mil längs norrländska landsvägar.
En bedragen hemmafru anlitar en detektiv, en arbetslös kock börjar spionera på sin granne och några unga tjejer tar hjälp av en spåkvinna för att ta reda på vad som väntar dem i framtiden. Många människor dör som du är den begåvande Lina Wolffs debutbok från 2009. De stilsäkra och skruvade novellerna utspelar sig för det mesta i Spanien och Sverige och handlar om människor som på olika sätt längtar efter något annat.
Oline Stig är en rutinerad novellist och Hägring från 2017 är hennes femte novellsamling. Den består av tolv verklighetsnära berättelser som på olika sätt handlar om identitet – hur människors vilja, önskningar och förväntningar påverkar vad de ser hos andra och sig själva. Titelnovellen handlar exempelvis om vad som kan hända när en äldre generation ger sig ut på Facebook. Ett gäng akademiker fascineras av den mystiska och unga Catrine som de har kontakt med i sociala medier, men som snart visar sig vara någon helt annan.