Debutant ger liv åt Stockholms moderna historia i ny roman
Boktips

Debutant ger liv åt Stockholms moderna historia i ny roman

I romanen Staden i råttans år, använder debutanten Lina Kumlin sina erfarenheter som samhällsplanerare för att skapa en mångdimensionell skildring av Stockholm.

Publicerad: 20 november 2023

I romanen Staden i råttans år, använder debutanten Lina Kumlin sina erfarenheter som samhällsplanerare för att skapa en mångdimensionell skildring av Stockholm.

Lina Kumlin, du debuterar med Staden. I råttans år men har fram till nu haft en helt annan yrkesbana som planeringsarkitekt/samhällsplanerare. Har du alltid haft författardrömmar?

– Jag tyckte att det var väldigt roligt att skriva under gymnasietiden, men sedan la jag ner skrivandet helt. Som läsande person så har författaryrket, som för många andra, alltid haft en romantiserad ouppnåelig air. För den som hyser författardrömmar kan jag verkligen rekommendera att gå en skrivkurs, så bra med deadlines och att få andras ögon på sin text.

Hur kom det sig att du började skriva på den här romanen?

– Sommaren 2020 läste jag om Fogelströms Stad-serie, och då var det som att saker föll på plats när det gällde själva ramverket – jag kände en längtan att få skriva om Stockholm av idag ur flera personers perspektiv, så som en kollektivroman möjliggör, och det lockade att få skriva om stadens, och Sveriges, utveckling över tid.

“Jag kände en längtan att få skriva om Stockholm av idag ur flera personers perspektiv, så som en kollektivroman möjliggör”

Hur hänger drivkrafterna bakom historien ihop med ditt jobb som samhällsplanerare?

– Som de flesta samhällsplanerare sökte jag mig till yrket med en förhoppning om att bidra till ett bättre samhälle. Men många av de frågor som är avgörande för att forma ett mer jämlikt och inkluderande samhälle, som skola och vård, tas ju på ett högre politiskt plan. Så i romanen har det känts fint att få lyfta fram förhållandena inom vården genom karaktären Marisa, och lite av skolans värld genom Nuri och Yoselin.

Hur mycket av det som finns i romanen har du hämtat från verkligheten?

– Mycket! Eftersom det är något av en uppgörelse med samtiden så ville jag att så mycket som möjligt skulle utgå från verkliga händelser, både i det stora i det lilla, för att ingen skulle kunna komma och säga ”Så illa är det väl ändå inte”, eller, ”Det där har väl inte hänt?”. Jag tänker att det är viktigt att vi har den väldigt speciella tiden dokumenterad, särskilt då många människor fortfarande lever med efterverkningar av pandemin.

Hur väl känner du själv till det Stockholm du skildrar?

– Jag har växt upp i Stockholm och bott där under större delen av mitt vuxna liv. I boken har jag använt mig av flera platser som jag har bott på genom åren. Marisa och Yoselin bor i en lägenhet som jag hyrde i andra hand i Husby under en kort tid som ung, och Jonas bor med sin familj i en lägenhet på Kungsholmen som jag och min familj bodde i under ett par år. Sedan har jag åkt ut till många av de platser som är med i boken ett flertal gånger för att få med olika detaljer.

Boken är tänkt som en del i ett större projekt – berätta!

– Ja, nästa bok utspelas under 1980-talet med delvis samma karaktärer och områden. Tanken är att läsaren, via en bok per decennium, ska få följa med på en tidsresa fram till idag som kanske ger några svar på varför samhället ser ut som det gör nu, och vilka händelser som ligger bakom de liv som karaktärerna lever när Staden. I råttans år utspelar sig. Så just nu håller jag som bäst på att grotta ner mig i 80-talet!

Staden. I råttans år

Staden. I råttans år

Lina Kumlin

Läs mer