Berätta om Männen i mitt liv!
– I boken följer man Sonias liv genom en uppradning av männen hon mött från ungefär fjorton års ålder. Den handlar om hennes relation till män och hur hon påverkas av vad som händer i mötena med dem.
Vad vill du berätta med den här boken?
— Jag skrev inte boken med ett specifikt budskap i åtanke, men nu när den är klar hoppas jag att den hjälper läsaren att fundera över hur de agerar i sexuella relationer. Hur kommunicerar vi våra behov och hur läser vi av andras?
Läs mer: Årets Selma 2020 – här är deltagarna
Hur var det att skriva den?
— Det blev en möjlighet att diskutera frågor om sexualitet med mig själv på ett väldigt fritt vis. Det var oftast en väldigt rolig process även om det i vissa stunder var tungt eftersom jag behövde konfronteras med idéer hos mig själv och andra som var allt annat än positiva.
Fick skrivandet dig att se ditt eget kärleksliv på ett annat sätt?
— Jag fick en del insikter av skrivandet som hjälpte mig att rensa i vissa destruktiva intuitioner och att ta bättre hand om mig själv i relationer. Jag tror de flesta av oss kan dra nytta av att exponera tankarna som florerar i bakhuvudet och som ofta påverkar oss mer än vad vi tror.
Hur mycket av boken är hämtat från ditt eget liv?
— Boken är inte självbiografisk så den ska inte läsas som någon slags autofiktion. Det är en roman. På något sätt handlar den ju ändå om mig eftersom den är en produkt av mina tankar och idéer, men det är inte männen i mitt liv som beskrivs.
Knyter den an till metoo?
— Sonia i min bok är med om metoo och man får ta del av hur det påverkar hennes syn på män. I ett större perspektiv kan sägas att metoo-debatten, av goda skäl, har fokuserat på mannens skyldighet att söka samtycke i sexuella relationer. Jag skulle säga att min bok snarare utforskar gråzonen där kvinnan frivilligt deltar i något hon inte vill vara med om. Det är en svårare diskussion att ha eftersom ansvaret blir otydligare, men jag tror vi behöver prata om det mer.
Missa inte! Allt du vill veta om priset Årets Selma 2020
Snart medverkar du på Årets Selma – vad ser du mest fram emot?
— Jag älskar att diskutera så jag ser fram emot att få delta i ett sammanhang med personer jag både delar och inte delar perspektiv och åsikter med. Jag tror att det kommer bli det en väldigt lärorik och givande kväll.
Har du några feministiska lästips?
— I höstas läste jag Haggan av Aase Berg och Nuckan av Malin Lindroth som gjorde ett väldigt stort intryck på mig. Bägge böckerna är ärliga om väldigt mycket fult i livet på ett väldigt vackert sätt.
Sofia Rönnow Pessah
-
Född: 1989
-
Bor: I Stockholm, men uppvuxen i Malmö
-
Familj: Är i relation.
-
Gör: Asylrättsjurist
-
Läser just nu: A Little Life av Hanya Yanagihara