Årets bokmässa var allt som förra årets inte var. Och vi var uppfyllda av vår egen kärlek till litteraturen. Allt som brukade vara irriterande var under bokmässan 2018 bara härligt.
Glädjen efter hatet. Lugnet efter stormen. Folkmassan efter ekande tomma salar. De stora författarna med klasar av läsare runt sig och hundratals i kö, som det ska vara. SVT sänder kulturbråk direkt från Svenska mässan, som det ska vara. Böckerna och litteraturen framför allt – till och med att bli inklämd mellan två pulserande signeringsköer utan att kunna komma vare sig framåt eller bakåt kändes varmt välkommet.
Efter förra årets krypande oro, följt av mer konkret upprördhet när mässans dörrar plötsligt låstes för såväl in- och utpasserande medan NMR-protester pågick utanför, kändes det mycket mer rimligt med årets små uppror i form av egenutgivare med böcker i pappkartonger utanför mässans entré. Efter förra årets tomma seminariesalar, ekande montrar och ensamma stjärnförfattare på ett podium, kändes det underbart att inte kunna ta sig fram i trängseln runt Lundströms bokradio och Simona Ahrnstedts romance-prat. Signeringsköerna var längre än någonsin. Precis som förr. Eller, nej. Inte precis som förr.
Efter förra året tar vi inte längre något för självklart. Förra året var en påminnelse om hur förgänglig vår frihet kan vara och känslan av att vi alla gör den här bokmässan till enda stor kärleksförklaring till litteraturen – för att vi KAN – var stark.
Och visst syntes det tydliga spår av det gångna året och den tid vi lever i. Till exempel i form av böcker som säljs ”i spåren av #metoo”, antologier om historiens glömda kvinnor, gratis böcker om politisk retorik… Och det var också varmt välkommet.
Nästa år kanske samhällsdebatten tar större plats i vimlet igen, och det behövs. Men det här året behövde vi helt enkelt ta tillbaka bokmässan – och det gjorde vi!
Tre spaningar från bokmässan 2018
1. Böckerna sålde slut
Kärleken till litteraturen visste inga gränser – inte heller ekonomiska. Förlag efter förlag utropade ”nu säljer vi de sista exen!”.
2. Kvinnor tar plats i historien
Kanske är det Fatima Bremmers Augustprisade bok Ett jävla solsken som gjort det, kanske tidens anda – men sällan har så många starka kvinnoskildringar lyfts i mässhallen! För att inte tala om alla barnböcker med ”sagor” om coola kvinnor som kommit i svallvågorna av succén med Godnattsagor för rebelltjejer. Till exempel den här, den här och den här.
3. Geir Gulliksen
Den norska författaren är aktuell med relationsromanen Se på oss nu, som är ett outtömligt ämne för vinklar och diskussion. Geir Gulliksen syntes på i stort sett varje scen värd namnet under mässan.
4. Bokpriser spelar roll
Niklas Natt och Dag vann flera priser under mässan, framför allt Årets bok och Crimetime Specsavers debutantpris. Det ledde till att hans bok 1793 såldes mest av alla Bonnierförlagens titlar under helgen.
Tre glada pristagare av Årets bok: Nina Lykke, Niklas Natt och Dag, Lina Bengtsdotter
5. Björn Ranelids skägg
”Manbun” och stort skägg. Björn Ranelid har en ny look – och den gick hem.
”Är det verkligen han?”. Björn Ranelid i nytt skägg signerar sin nya bok i Bonnierförlagens förråd på Bokmässan 2018.
6. GW värnar om sin hälsa
Han är en av de man ser överallt och som inte kan sätta sig och vila utan att det bildas en lång kö – men nu var det sista gången. Under ett samtal berättade biografi-aktuella Leif GW Persson att han måste prioritera hälsan framför mässan från och med nu. Läs en artikel om det här.
Tre dagar på bokmässan är som att åka Vasaloppet tre gånger tur och retur.
/ Leif GW Persson