Sarah Delshad är bokaktuell 2023
Böcker som balanserar mellan haram och halal
Den muslimska kvinnans sexualitet är vi i skönlitteraturen inte bortskämda med och vi behöver definitivt mer litteratur som porträtterar muslimska kvinnoöden, den saken är klar. Så när de senaste böckerna av Monica Ali och Salma El-Wardany översätts till svenska och släpps ungefär samma tidpunkt är det tidig julafton för mig. Läslusten är total. Böckerna porträtterar den muslimska kvinnans sexualitet och identitet på ett mycket elegant vis.
“Tjejerna slits mellan att vara en dygdig och duktig muslimsk ung kvinna och att bejaka sin egen sexuella längtan och nyfikenhet.”
Salma El-Wardanys bok Sådant som är omöjligt är en muslimsk och modern variant av Sex and the city, och för oss med muslimsk bakgrund som växte upp till den serien, är boken en total guldgruva. Jag läser hennes bok med stor behållning (och blir bitvis röd om kinderna åt sexscenerna.) Boken skildrar tre muslimsk-brittiska tjejer som alla är i 20-årsåldern och lever life, som ungdomarna säger. Tjejerna navigerar med en fot i det västerländska och en fot i det islamiska. Som när boken börjar med detta genialiska: ”Tycker du eid-sex är en grej? Typ som en muslimsk motsvarighet till födelsedagssex?” Jag fnittrar för mig och inser att det absolut är frågeställning jag själv haft. Tjejerna slits mellan att vara en dygdig och duktig muslimsk ung kvinna och att bejaka sin egen sexuella längtan och nyfikenhet. En inre konflikt existerar hos tjejerna och jag inser när jag läser att det också var en personlig konflikt jag själv hade i 20-årsåldern. Tjejerna vill inte låta religionen hämma dem, men religionen gör ibland trots allt det – vilket frustrerar.
“Föreställningen om den muslimska kvinnan som sexuellt kuvad är levande hos många i majoritetssamhället.”
Att bejaka sin tro och samtidigt inte hämmas av den, tänker jag också på när jag läser Monica Alis bok Kärlek och tro som skildrar den muslimska tjejen Yasmin Ghorami som ska gifta sig med vita, brittiska kille Joe. Men när bröllopet närmar sig och Yasmins muslimska föräldrar måste möta Joes feministiska mamma, ställs de båda familjerna och paret inför slitningar och osanningar. Klarar paret prövningarna och framförallt hur hanterar Yasmin situationen? Som när Joe är otrogen mot Yasmin och hon funderar över ifall det beror på att hon kanske inte var tillräckligt vild i sängen.
Föreställningen om den muslimska kvinnan som sexuellt kuvad är levande hos många i majoritetssamhället. Parallellt till det existerar en hel del skuld och skam kopplat till den muslimska kvinnans sexualitet i muslimska sammanhang. Men sexualitet är en del av den islamiska historien och i den tidiga islamiska världen var erotiska böcker en mycket populär genre. Någonting även Pernilla Myrne, universitetslektor i arabiska, lyfter fram i sin avhandling Female Sexuality in the Early Medieval Islamic World. I sin forskning fann Pernilla Myrne sexualupplysning som ställde kvinnors lust i centrum i den tidiga islamiska världen. Med detta i bakhuvudet drömmer jag för mig själv om en muslimsk feministisk revolution ur ett sexuellt perspektiv och är övertygad om böcker likt dessa kan bana vägen för en nytändning bland muslimska kvinnor. (Både i sovrummet och utanför sovrummet.)
Eller som det bra står i boken Sådant som är omöjligt:
Och fastän hon älskade sin tro och Koranens melodi undrade hon ibland om den inte stod i vägen då och då, och visst kyskhet är väl inget dåligt men ibland måste man få känna en mans tunga i sin mun för att förstå vem han egentligen är.
Fem boktips av Sarah Delshad
Hela livet har de tre vännerna Malak, Jenna och Kees försökt balansera religionen med resten av livet. Gå upp tidigt för att be, sova hos en pojkvän, följa koranen, festa. Nu är de i mitten av 20-årsåldern och slits åt olika håll. Åsikterna kring huruvida man bör välja kärleken eller traditionen går isär och efter en dramatisk kväll försöker de hitta sina egna vägar.
En familjeberättelse och en stark skildring om två kulturer som ska mötas. Yasmin Ghorami har ett fantastiskt liv med en stor familj, karrär och bröllop med fästmannen Joe inbokat. Men när hennes familj ska möta Joes uppstår en rejäl krock. De båda familjerna och det paret konfronteras med nedgrävda konflikter, outtalade behov och lögner, som utmanar allt det de tror sig veta om sig själva och varandra.
Sex och lögner är skriven av journalisten Leïla Slimani som rest land och rike runt i Marocko och för att träffa forskare, sociologer, journalister och helt vanliga människor för att diskutera sex och de sociala normer som begränsar kvinnor: ”Jag ville ge kvinnorna ordet. Patriarkatet har ju använt skam som ett verktyg för social kontroll, vilket isolerade kvinnorna som inte ens talade med varandra. De bevarade hemligheter som förtärde dem. Jag ville säga: gör tvärtom! När kvinnor börjar säga jag, återtar de makten över sina liv.”
Fatima Mernissi var en marockansk professor i sociologi. Hon föddes år 1940, dog 2015 och hör till de mest kända muslimska feministerna världen över. Hennes idéer har spridits utanför den akademiska världen och översatts till många språk. Boken studerar den västerländska kvinnans villkor och ifrågasätter om hon verkligen är mer fri än den österländska.
Boken är för närvarande helt slut i bokhandeln men kan finnas på antikvariat och bibliotek.
Amina Wadud är en amerikansk islamologiprofessor, som var den första kvinnan som ledde en könsneutral muslimsk fredagsbön när hon predikade i New York den 18 mars 2005. Händelsen blev väldigt uppmärksammad världen över. Amina Wadud har som forskare specialiserat sig på genusfrågor och har utöver boken Quran and woman: Rereading the sacred text from a woman’s perspective också skrivit boken Inside the gender jihad – Woman’s reform in islam.
Sarah Delshad
Sarah Delshad är verksam som skribent och föreläsare, inriktad på frågor som rör muslimsk identitet och feminism, och syns ofta i debatten i dessa ämnen.
År 2012 grundade hon Facebookgruppen Muslimska feminister, som har den slöjbärande muslimska kvinnans representation i det offentliga rummet som vision, samt det tydliga målet att den svenska muslimska kvinnan ska ha rätt att företräda sig själv som individ.
Hennes första bok Muslimsk feminist? Javisst! släpps våren 2023 på Romanus & Selling.
Sarah Delshad har kurdiskt påbrå, är uppvuxen i Gävle men numera bosatt i Stockholm.