Nu har det sista Girls-avsnittet visats på HBO. Vi är många som redan saknar denna smått revolutionerande tv-serie som skildrade fyra roliga, bortskämda och ibland rätt osympatiska unga kvinnor – helt enkelt som människor ofta är. Och dessa människor gjorde vardagliga saker, som att bråka, diskutera och ha sex, gärna i osmickrande ljus. Halleluja, en revolution i dessa instagramfiltrerade dagar!
Kanske går det att dämpa sin saknad med läsning? Här är några böcker som vi tror kan hjälpa till – böcker som på olika sätt varit uppseendeväckande, banbrytande, som stärker, väcker tankar eller bara underhåller. Precis som Girls. Varsågoda!
Maken av Gun-Britt Sundström
Stockholm, sent 1960-tal. De unga studenterna Martina och Gustav är tillsammans, gör slut, blir tillsammans igen, gör slut… och samtidigt diskuterar de avbrutet, framför allt om det är möjligt att behålla sin frihet och integritet i en relation. Gun-Britt Sundströms ”förhållanderoman”, en bok som innebar hennes genombrott som författare.
Alltings början av Karolina Ramqvist
Berättelsen om 1990-talets sjudande klubbliv i Stockholm, speglat i en trasslig kärlekshistoria. Det är gymnasiet på Södra Latin, café au lait, cigaretter och klubbar. Saga och hennes kompis Pauline lär känna de rätta människorna, får ligga, festa och vara fria. Samtidigt gnager känslan – borde vi inte GÖRA något, på riktigt, precis som föräldragenerationen gjorde? Fyrtiotalisterna spökar i bakgrunden. Alldeles ljuvligt nostalgisk utvecklingsroman.
Alla Liv Strömqvists seriealbum
men kanske allra mest Prins Charles Känsla, i vilken den omtalade serietecknaren och humoristen Liv Strömqvist granskar och diskuterar parrelationer och funderar över vad kärlek egentligen är. En odyssé kantad av folkliga sexköpare, sociologisk teori, crackpundare, asagudinnor, antiromantik, hjärtesorg, dvärgar, psykoanalys och personangrepp som mynnar ut i en arg och mycket rolig uppgörelse med tvåsamheten.
Bitterfittan av Maria Sveland
Mycket omtalad roman om 30-åriga Sara som inser att hon blivit just – en bitterfitta. Om kärnfamiljens (eventuella) bojor och de stora svårigheterna med att leva jämställt, speciellt när man fått barn. Kuriosa: har nu fått uppföljare tio år senare, våren 2017.
Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs
Alla som nån gång läst Louise Boije af Gennäs stora genombrott kommer aldrig att glömma Kajan och Sophie – detta omaka kärlekspar och deras sprakande, passionerade romans. Romanen är baserad på författarens egna erfarenheter i 1990-talets Stockholm, då hon blev tillsammans med journalisten och aktivisten Mian Lodalen
Spelet (The Game) av Neil Strauss
Utskälld och omdebatterad är väl det minsta man kan säga om denna supersnackis, där skribenten Neil Strauss skriver om sina erfarenheter som raggningsexpert – där alla gamla sanningar ställdes på ända. ”Hata inte spelaren, hata spelet” var Neils bevingade svar.
Rädd att flyga av Erica Jong
Boken om där begrepp som ”det knapplösa knullet” myntades. En feministisk bibel som slog ned som en bomb i sin samtid. En modern relationsroman där huvudpersonen Isadora Wing letar efter passion bland den urbana, intellektuella medelklassen i 1970-talets New York.
Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen
Märta Tikkanens personliga uppgörelse med maken Henrik Tikkanen, en sann kulturman i 1970-talets Helsingfors. Av samtiden oerhört utskälld bok som sedermera blivit en modern klassiker. Skriven i diktberättarform. Kuriosa: i nyutgåvan har den ett förord av Liv Strömqvist!
Mandarinerna av Simone de Beauvoir
Det är efterkrigstid i Paris. Vi får följa en grupp vänsterintellektuella i kretsarna i Saint-Germain-des-Prés. Det är sena kvällar med heta diskussioner på caféerna på vänstra stranden, det är passion, svartsjuka och en vilja att förändra världen. Simone de Beauvoirs omtalade roman, i vilken det ligger nära till hands att läsa in henne själv, Albert Camus, Jean-Paul Sartre och Nelson Ahlgren.
‘
Fittstim
1990-talets mest omtalade antologi med feministiska texter. Karolina Ramqvists offentliggjorda korrespondens med Ulf Lundell väckte uppmärksamhet, och en hel generation unga kvinnor fick en modern bibel. Redaktörer var Belinda Olsson och Linda Skugge.
Under det rosa täcket av Nina Björk
Nina Björks inlägg i den feministiska debatten, som haft ett betydande inflytande på det sena 1990-talets feministiska rörelse i Sverige. Boken är bland annat influerad av Judith Butlers syn på kön som en social konstruktion och queerteori.
Glaskupan av Sylvia Plath
Sylvia Plaths första och enda roman, och en riktig kultbok. År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är en månads vistelse i New York på en damtidningsredaktion. Klarsynt beskriver hon den världen, och chocken som uppstår när hon återvänder hem och svårigheterna att tackla misslyckanden. Oerhört träffsäkert om identitetsskapande och psykisk ohälsa.
S
Fräls oss ifrån kärleken av Suzanne Brøgger
En svidande uppgörelse med föreställningen om man-kvinna-samhälle. Genom intervjuer, debattinlägg och essäer angriper hon kärnfamiljen och slåss för privatlivets slutgiltiga avskaffande. Vägen dit går via frispråkigheten, vilken snabbt gjorde henne till myt och ikon – och en av Nordens mest älskade författare.
Not that kind of girl av Lena Dunham
Skaparen av Girls spinner i sin hett debatterade bok vidare på de teman som gjort serien så omåttligt populär. ”Den här boken innehåller berättelser om underbara nätter med vidriga killar och vidriga dagar med underbara vänner, om ambitioner och de två livskriser jag genomgick före tjugo års ålder”, skriver hon själv om boken.
… och en kommande banbrytare:
Samtal med vänner av Sally Rooney
Handlingen i denna skarpa roman som kommer ut till hösten kretsar kring Frances, en ung kvinna med författardrömmar och en skarp och observant blick på världen. Frances försöker att behålla sin kyliga distans men får allt svårare när relationerna med mannen hon träffar, hennes olyckliga far och hennes bästa vän börjar skaka. En roman om vänskap, sex, kärlek, svartsjuka och om att leva på 2000-talet, berättad med stor precision och medkänsla.
Foto: HBO Nordic