Aldrig ensam är den andra fristående delen i Åsa Hellbergs fantastiska serie Systrarna från Fjällbacka. Berättelsen är baserad på författarens egen släkthistoria och innehåller starka kvinnoporträtt.
I New York 1909 förändras Charlotta Hellbergs liv genom en oväntad händelse på Fifth Avenue. Hon upplever frihet och framgång i sällskap med operasångare, industripampar och kommunister. Samtidigt strävar systern Sigrid efter stabilitet i livet medan Rut kämpar för de utsatta barnen i Fjällbacka. När de alla möts i New York sker dramatiska förändringar och en katastrof hotar.
Läs vårt samtal med Åsa Hellberg om den första boken i serien, Inte utan min syster, här.
Sommaren handlar om Lea och hennes syster Jelena och en sommar som förändrade deras liv. När Leas pappa träffar en annan kvinna, får Lea en ny syster, Jelena. Lea dras till Jelenas obändiga och självständiga sätt, men de upplever också en klaustrofobisk värld i radhuset där gränser och kroppar utforskas. Vuxna är omedvetna om det som händer, medan sommaren utanför bara pågår. I texten beskrivs också känslor och minnen av den klaustrofobiska världen, som blir bestående i Leas minne.
Under andra världskriget, på Kanalön Jersey, tvingas systrarna Alice och Jenny skiljas åt under tysk ockupation. Alice, som är sjuksköterska, tvingas arbeta på ett tyskt sjukhus och träffar sin stora kärlek där, men utsätts också för svårt lidande. Drömmar går i kras och svåra beslut måste tas, men Alice har en fast punkt som håller henne stabil: fyren som alltid visar vägen tillbaka till land.
En allvarlig och samtidigt komisk debut om relationen mellan systrar. Leona växer upp i en okonventionell familj med en sexterapeut till mamma och fyra syskon. Systrarna Mini och Tintin har alltid varit Leonas trygghet, de skapar ett ogenomträngligt kraftfält och delar alla livets viktiga händelser med varandra. En dag drabbas Leona och sitt livs största smärta och systerskapet ställs på prov. Bortträngda minnen flyter upp till ytan och Leona ifrågasätter sig själv och relationen med sina systrar, den hon alltid har satt främst. Vem är hon utan sina systrar?
Elizabeth åker till Thailand på julsemester tillsammans med sin mamma, systern Sofia och hennes familj. På nyårsafton försvinner Sofia, några timmar senare hittas hon död i vattnet. Det som skulle varit en underbar semester slutar istället i katastrof. Händelsen för Elizabeth tillbaka till ett mörkt förflutet, till barndomen och till Ormvattnet. Vad var det egentligen som hände på paradisön? Och vad var det som egentligen hände i det där ensliga huset vid sjön?
Åsa Leijons debutroman kretsar kring ett försvinnande. Det har snart gått ett år sedan den där kvällen då Jannica steg av bussen vid stora vägen och sedan dess har ingen sett henne. Den enda som vet vad som verkligen hände är Minna, Jannicas syster – men sanningen är farlig. I den lilla trakten hanterar alla sorgen, saknaden och skulden i livet efter på sitt eget sätt, och om natten sker skamliga ting. Samtidigt pyr misstänksamheten – mellan de som minns, de som saknar så att de håller på att gå sönder, och de som tiger som muren. Och de som väntar.
Den 12 augusti 2019 får Viola ett oväntat samtal från Lilly, grannflickan som en gång var hennes bästa vän. Nu är de 80 år och Lilly ligger på dödsbädden. De skiljdes åt i ungdomen, men slutade aldrig längta efter varandra. I Sofia Lundbergs varma och hjärtskärande roman får läsaren följa Violas och Lillys livsöden under ett och samma datum, från 1950-talet fram till nutid. När Viola och hennes döttrar till slut tar sig till Paris för att få återse Lilly en sista gång, får hon svaret på den fråga som under många år gnagt i henne.
När Celines make deklarerar att han vill skiljas, raseras hela hennes tillvaro. Hon förlorar sitt arbete som lärare på skolan där maken är rektor, och hon och barnen måste flytta från det gemensamma hemmet. Genom storasystern Francoises hjälp kan Celine och barnen flytta in i ett gammalt hus i den lilla orten Sunnanäng invid Siljans strand. Ett hus där många dramatiska kvinnoöden sitter i väggarna och som enligt sägnen är byggt på Älvornas kulle. Elisabet Nemerts nya roman är en berättelse om systerskap över tid och rum.
Norska Marie Auberts hyllade kortroman handlar om Ida, en 40-årig arkitekt, som undersökt möjligheten att frysa ned ägg inför att hon träffar den rätte i framtiden. Nu är hon påväg till stugan där familjen tillbringat alla somrar för att fira sin mamma som fyller 65. I huset väntar också hennes lillasyster Marthe med sambo och bonusdotter. Allt är som uppbyggt för några härliga dagar med familjen, men systerns strålande nyhet och ett annat besked får vistelsen att bli allt annat än idyllisk. Vuxna människor är ett starkt och vasst syskondrama.
Översättare: Cilla Naumann
Nina Wähä, som vann Augustpriset för sin roman Testamente i fjol, debuterade 2007 med S som i syster. Debutromanen handlar om Isabel och Paola. De växte upp med varandra, men när föräldrarna en gång bröt upp fick romanens jag, Isabel, följa med sin pappa och hennes syster bo kvar hos sin mamma. Det är en berättelse om spegelbilder och nu finns boken inläst som ljudbok av författaren själv.
”Att ingen av er någon enda gång har frågat mig om min historia, har jag upplevt och upplever jag som en stor sorg.” Så skriver Berglijot i ett mail till sina systrar, efter det att en häftig diskussion om förskott på ett arv har blossat upp. De är fyra syskon, och föräldrarna har nu meddelat att de två yngsta döttrarna ska få ärva mer. Under bråket om arvet pulserar en långt mer smärtande nerv. Tvisten sätter igång en kraftfull och ohejdbar rörelse, där de hemligheter som präglat familjen måste avtäckas. Det är mer än tjugo år sedan Bergljot bröt med familjen, men nu kräver hon för första gången att bli lyssnad på. Norska Vigdis Hjorts familjedrama har både blivit hyllad och omdebatterad.
Översättare: Ninni Holmqvist
Pi är död, och hennes tvillingsyster Lollo minns henne, den framstående fotografen, med värme och stolthet. De stod ju varandra så nära, trots de drastiska olikheterna i livsval och personlighet. Pi valde bort ”kvinnligheten” för äventyr och faror, Lollo skaffade sig en trygg utbildning, man och barn och en tillvaro utan utmaningar. Men hennes minnen växer efter hand till en dramatisk urladdning av motsägelsefulla känslor, av kärlek och hat, beroende och avståndstagande. Och till sist ett upprört äckel inför systerns råa språk, hennes påstådda frihet som visar sig dölja hemligheter och svek.
Systrarna Dashwood, bedragna på sitt arv av bror och svägerska, försöker navigera i kärleken under en tid då äktenskapet var en ekonomisk överenskommelse lika mycket som en känslomässig. Elinor, den ansvarsfulla storasystern, är för återhållsam och Marianne, den yngre och mer impulsiva är för lättrörd. Båda egenskaperna kan ställa till problem på den svåra vägen mot lyckan.
Översättare: Maria Ekman
Anna Portners bokserie om systrarna Niva bjuder på både romantik och svärta. I den tredje delen London Baby är det hårda tider i reklambranschen, och allt ansvar vilar på Camillas axlar. Carl är föräldraledig med dottern Alva och blir överdrivet engagerad i att messa med Josephine från föräldragruppen. Hotellbaren i London blir en oas i tillvaron, och på gott och ont visar sig affärsresorna bjuda på mer än bara affärer.