Några viktiga telefonnummer
SOS Alarm Akut nr. 112, annars Polisen nr. 114 14. Öppet dygnet runt.
Nr. 1177 Sjukvårdsupplysningen; kontakt m sjuksköterska. Öppet dygnet runt.
Jourhavande medmänniska Jourhavande medmänniska erbjuder samtalsstöd nattetid och har nummer 08-702 16 80.
Jourhavande präst erbjuder samtalsstöd nattetid, både för troende och icke-troende, och nås via 112. Den som svarar har tystnadsplikt och du är anonym.
Självmordslinjen har både en chatt och kan nås på telefonnummer 90 101. Du är alltid anonym när du ringer och i chatten. Självmordslinjen har öppet alla dagar, dygnet runt.
En öm och känslosam historia om en brors liv och död med kritisk insyn i den decentraliserade vård som dagligen låter människor falla mellan stolarna. Emilia Aaltos starka debut är en suggestiv läsning med ett viktigt budskap om mental hälsa och den vård krävs för det.
”jag går riktningslöst
lyssnar på ilskan
som bär min brors röst
tänker att
nu slutar det
nu
förlorar jag allt”
Efter 16 år sedan den hyllade romanen Vägen är en av USA:s främsta författare tillbaka med två syskonromaner, som kan ses som olika perspektiv på samma berättelse. Berättelserna följer två syskon under 70- och 80-talen. Brodern Bobby är bärgningsdykare som förföljs av två män i kostym, och av minnena av den älskade systern och pappan som bidragit till atombombens uppkomst. 20-åriga systern Alicia är ett mattegeni men lider av paranoid schizofreni och visuella hallucinationer. Hon har skrivit in sig på kliniken Stella Maris medhavande en plastpåse med fyrtiotusen dollar.
De är hisnande, tankeväckande romaner om moral, vetenskap och psykisk ohälsa.
Översättare: Niclas Hval
Missa inte: Cormac McCarthys romaner undersöker människans natur i en kaotisk värld
Efter skådespelaren Ewa Frölings debut Moder Liv, har nu kommit en lika stark och drabbande berättelse. Med hjälp av skarpa bilder och nattsvarta iakttagelser berättar hon om en psykiatrisk klinik inifrån. Att störa ett väsen är en berättelse om att tappa fotfästet, hamna vid sidan av och inte längre orka vara mamma till sina barn.
Ruth är terapeut och är mitt i en äktenskapskris. Hennes man Aidan är på konferens i London, men kommer han att komma tillbaka? Paret har varit gifta länge och är ofrivilligt barnlösa. Efter flera års misslyckade IVF-behandlingar, positiva graviditetstest och missfall vill Ruth sluta med behandlingarna. Aidan vill fortsätta.
Läsaren får också träffa Pen som är 17 år och har en diagnos inom det autistiska spektrumet. Hon är högkänslig, har tidigare haft problem med mobbning, tänker vissa tankar på latin och har mängder av knep och metoder för att klara av sin vardag. Hon finner stöd i sin vän Alice, som hon är hemligt förälskad i – en förälskelse som Pen bestämt sig för att samla mod för att agera på.
Översättare: Jan Hultman, Annika Hultman-Löfvendahl
Sara Gordan är lärare på den ansedda författarskolan på Biskops Arnö. Hon har översatt litteratur och givit ut en rad hyllade böcker. Men med den nya Natten har Gordan nått ut bredare än tidigare. På nolltid hade romanen hittat fram till både tonårsföräldrar som kunde relatera till berättelsen såväl som läsare i alla åldrar som greps av Gordans oerhört drabbande skildring av en människa i upplösningstillstånd. Berättarjaget i boken jagar sin tonårsdotter som är ute på nätterna och provar sina vingar. Att dottern har diabetes och plötsligt kan segla mellan liv och död, en sårbarhet som inte blir mindre av alkoholkonsumtion, spär på den redan monumentala oron. Här kan du läsa vår intervju med författaren.
Sofia Rönnow Pessah blev känd för sin debutroman Männen i mitt liv, i vilken Sonia berättade om sitt liv med sex och ångest. I boken kretsar författaren kring frågan om när man är delaktig i ett övergrepp mot sig själv. Den nya efterlängtade Välj mig uppehåller sig också den kring psykisk ohälsa, men på ett annat sätt. Vi möter AT-läkaren Mathilde som bestämt sig för att strukturera upp sitt liv med hjälp av listor och principbeslut. Redan nu har kritiker hyllat romanen för sitt snygga språk och träffsäkra porträtt.
I Anna Jörgensdotters roman Systrarna är huvudkaraktärens systrar det stora och nödvändiga stödet i depressionen. Skilda polyfona samtal med mängder av vänner, kändisar och bekanta från skilda tidsperioder återges i denna drömlika abstrakta skildring av ett lidandets tillstånd. Mitt i allt pågår skapandet alltjämt.
DN-journalisten Måns Mosesson fick redan 2019 det hedrande uppdraget att skriva den officiella biografin om Avicii (Tim Bergling). Genom intervjuer med Tims närmsta familj, kollegor och närstående, samt tack vare Tims privata anteckningar och dagböcker, har han tecknat ett äkta och berörande porträtt av den svenska världsstjärnan. Tim led av psykisk ohälsa, och är även efter sin död viktig för unga med psykisk ohälsa idag, främst genom stiftelsen Tim Bergling Foundation.
Linda Lampenius har yrkesviolinist, modell, känd tv-personlighet och skådespelare på sitt cv, bland mycket annat. Men redan i unga år utvecklade hon kontrollbehov, som senare led till ortorexi och bulimi. Hon har kämpat med både det egna psykiska lidandet, och andras, och trots det lyckats åstadkomma en fantastisk musikerkarriär. Det här är en självbiografi man inte vill missa.
Happy Jankells debutroman är ett porträtt av livet som ung kvinna i dagens Stockholm. Det handlar om Liv som är hypokondriker och stamkund hos nätdoktorn Care Call. Hon kämpar mot sin ångest med hjälp av mediciner, kroppsbesiktningar och ett och annat destruktivt Tinder-ragg. Men ingenting blir bättre och inte heller hjälper det att hon hela tiden jämförs med sin perfekta storasyster Lina. I takt med att ensamhetskänslorna eskalerar tar Liv till mer och mer drastiska metoder för att klara vardagen. Snart inleder hon en relation med den betydligt äldre läkaren Mårten, vilket startar en kedjereaktion av händelser som förändrar hennes liv i grunden och avslöjar familjens såriga hemligheter.
Patient handlar om en syster som tvångsinläggs på en sluten psykiatrisk avdelning. Allteftersom systerns dödsönskan framskrider, återstår slutligen frågan: hur håller man någon som vill dö vid liv? Sofia Dahléns diktdebut är en poetisk berättelse om att vara anhörig och desperat.
Jimmie Darling hamnar på Beckomberga mentalsjukhus, vilket gör att dottern Jackie tillbringar allt mer tid där. När hennes mamma reser bort blir sjukhuset, med sina psykiskt sjuka patienter, excentriska läkare och trädgård, hela flickans värld. Sara Stridsbergs Beckomberga är en vacker roman om drömmen om hålla någon kvar i ljuset som aldrig riktigt har velat vara där.
”Det var en besynnerlig, krav sommar, den sommaren de skickade makarna Rosenberg till elektriska stolen, och jag visste inte vad jag gjorde i New York”. Så lyder den första meningen i Sylvia Plaths klassiker Glaskupan från 1963. Romanen gavs ut på svenska 1973 och skildrar en ung kvinnans tilltagande psykiska sjukdom. Den handlar om Esther Greenwood som vinner en uppsatstävling där priset är en resa till New York och en månads jobb på en damtidning i staden. Det blir en både omvälvande och avskräckande tid, och hemkosten till Boston blir en chock. Hon får veta att hon inte kommit in på en författarkurs hon sökt och efter ett självmordsförsök hamnar hon på mentalsjukhus.
Översättare: Christina Liljencrantz
Missa inte Elin Cullheds Augustpris-belönade roman Eufori, som är en fantasi över Sylvia Plaths sista år i livet. Boken finns här.