Översättare: Åsa Brolin
Efter två biografier och en essäsamling återvänder Kerstin Ekman till romanen, hennes första på tio år. Löpa varg handlar om Ulf Norrstig, en pensionerad jägmästare, som berättar om sin relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet.
Missa inte! Kerstin Ekmans mest älskade böcker enligt våra läsare
I sin nya roman berättar succéförfattaren Kristin Hannah om en kvinnas kamp och kärlek i skuggan av en naturkatastrof. Det är 1934 i Texas. Torka och stormar plågar både människor och djur. Den lilla farm där Elsa Martinelli bor hotas att begravas i sanden – och hon tvingas till slut att lämna sitt hem. Elsa ger sig av västerut med sina två små barn i hopp om ett bättre liv i Kalifornien. Men resan blir längre och ankomsten svårare än hon någonsin har kunnat föreställa sig.
Frida Arwen Rosensund skriver suggestivt och kusligt om de norrländska skogarna i denna ombearbetning av Förvriden. Unga män och barn försvinner i de norrländska skogarna, en man hålls instängd av sin fru i källaren, ett äktenskap är på upphällningen och en flicka kommer tillbaka, en flicka som har blivit vuxen i sinnet och bär på hämnd i sitt bröst. En bok för dig som är nyfiken på väsen och folktro.
Läs mer: Anders Roslund: ”Jag har slutat oroa mig över mitt eget liv”
Vintern 1885 leder överste Allen Forrester en liten grupp män på ett omöjligt uppdrag: att resa uppför Wolverinefloden och kartlägga dess vidsträckta och vilda Alaskamiljö. Forrester skriver ner sina äventyr med hopp om att hans dagbok når hem till hans fru ifall han inte återvänder. Naturen som omger floden är lika vacker som svårtillgängliga. Forrester och hans män upptäcker den tunna gränsen mellan människa och vilt djur, levande och död. De vet att de kommer att stå inför prövningar som hunger och livsfara, men kan inte komma ifrån känslan att något större, någon mystisk kraft, hotar deras liv. Samtidigt, i Vancouver, drömmer Forresters fru Sophie om att få resa vid sin mans sida.
En fristående berättelse som knyter an till Spjuts Stallo och återvänder till familjen Myrén. En varg fångas in och transporteras söderut. Men bilen kommer aldrig fram, och det går illa för männen som kommit i kontakt med vargen. Anders lider av minnesförlust och fasansfulla mardrömmar och en dag ligger en främmande kvinna i hans säng. Hon talar om en by i norra Lappland som blivit ödelagd av en självmordsvåg, och dit ska de nu åka. Susso och Diana har glidit isär, men när Diana far hem till sin gamla vän som isolerat sig utanför Vittangi anar hon inte att hon ger sig in i något som hon aldrig kan ta sig ur.
Selma Lagerlöfs klassiska debutroman ägnar ett helt kapitel åt målande beskrivningar av den värmländska naturen. Gösta Berling är en lika nedgången som uppgiven präst som försöker supa ihjäl sig. Han räddas av den barska och karismatiska majorskan på Ekeby och upptas i den brokiga skara kavaljerer som majorskan omger sig med. Ett muntert och sorglöst leverne tar sin början. Men det finns också en stor kärlek i Gösta Berlings liv, Elisabeth, som redan är gift med den enfaldige greve Henrik.
Boken om Christopher McCandless öde gjordes 2007 till film med titeln Into the Wild. I april 1992 begav sig den 23-åriga amerikanen ut i Alaskas vildmark för att utan mål eller karta vandra runt i naturen. Innan han gav sig av hade han gett sig själv namnet Alexander Supertramp, skänkt bort sina besparingar, övergett sin familj, bränt sin bil och sina kontanter med målsättningen att starta ett nytt liv. Fyra månader efter att Christopher McCandless gett sig av hittades han av en jägare. Han hade svultit ihjäl. In i vildmarken är berättelsen om McCandless liv, längtan och tragiska död.
Läs också: 5 böcker av irländska författare som du inte vill missa
Berättaren i boken, en namnlös kvinna, har dragit sig undan från det myllrande livet och lever i ensamhet i ett hus i en liten stad vid havet. Läsaren får ta del av hennes tankar om allt från att odla aubergine till hur man bäst lagar gröt och möten med kor. Snart framträder bilden av en kvinna som brutit upp från en relation och nu är ambivalent inför framtiden. En bok för stressade storstadsmänniskor som längtar efter ett liv närmare stillhet och naturen.
En klassisk berättelse om sockenpojken Martin Tomasson och hans öden på de olika gårdar dit han ackorderas ut. Han förlorar i stort sett alla människor som betyder någonting för honom och hans ensamhet ter sig avgrundsdjup. Men mitt i en närmast ofattbar övergivenhet så besitter den lille pojken en övertygande envis och okuvlig överlevnadsvilja – en förmåga att trots allt söka det ljusa i tillvaron.
En bok med fantastiska skildringar av Sibiriens karga och mäktiga natur. En arkitektstuderande ung kvinna tar Transsibiriska järnvägen mot Ulan Bator för att studera grottmålningar. Hon delar kupé med en vodkadrickande buse på väg till ett bygge. Här möter öst väst och under den flera veckor långa resan berättar den manschauvinistiske mördaren hårresande historier om sitt liv och om sitt land, Sovjet.
En gång var vildsvinsstammen i princip utrotad i orten, men nu är de överallt. De bökar i trädgårdarna, intar skogarna och åkrarna. De äter upp vetet och är större än man kan tänka sig. Ritve kommer till byn Hornanäs för att försöka filma flocken som plöjer genom bygden. Han slår upp sitt tält i skogen och följer flockens spår och människorna som lever under dess herravälde. En roman som gestaltar dagens människors komplicerade förhållande till naturen.
I början av sjuttiotalet är Svartvattnet en tynande norrländsk by bland många andra. Då händer något. Ett dubbelmord långt ute i väglöst land. Först 18 år senare börjar någon ana sanningen om vad som skett. Händelsen har blivit en mörk kraft med verkan in i många människors liv, det är dessa människor som Händelser vid vatten handlar om. Men det är också en berättelse om ett landskap som efter att de stora skogsbolagen lämnat för alltid blivit förändrat av hyggen, vägnät och grustäkter. Kerstin Ekman skriver vackert och suggestivt om misstänksamhet människor emellan och med vindlande naturbeskrivningar.