En höstkväll samlar kommissarie Britta Lindén sitt nya team på Torneträsk strand. Därifrån syns ön dit Seppo Mannela begav sig för tjugo år sen, där han senast sågs i livet. Team Kalla fall Nordkalottens uppgift är att ta reda på sanningen med förhoppningen att ge Seppo Mannelas anhöriga ett avslut. Fjällsjön är första delen i serien om Kalla fall Nordkalotten
När Ewa vaknar försöker hon på en gång få kontakt med sin dotter Matilda som just nu befinner sig i USA. Matilda har lämnat sin mamma och det trygga livet i Västerbotten. När Matilda inte svarar i telefon sköljer en stor våg av ensamhet över Ewa. Men det hon inte vet är att hennes dotter är på väg hem, till den bleka svenska sommaren.
I Västerbotten upptäcker utredaren Marita Widmark olöst fall med en ihjälfrusen bonde. Tillsammans med den unga Bahar avslöjar hon bygdens mörka hemligheter. Medan mysteriet tätnar uppstår frågan: Vem gynnas av en bondes död?
Älven i mig skildrar författarens inre resa längs älvens strömmar, i ett försök att finna en plats att kalla hem. Under resan avslöjas älvens unika historia och nutida spänningar, med fokus på den svenska vattenkraftens påverkan. Teman som utveckling, exploatering, minnen, makt och ansvar vävs samman i berättelsen, som också rör sig kring de universella krafterna i tiden, livet och kärleken. Utforskandet av älven visar hur det som ger ljus i livet också kan leda till mörker, vilket skapar en djup och gripande skildring av människans inre resa.
”Varför oroa sig om något är fejk om man inte vet vad som är äkta?”
Herta var sju när hon trodde att hennes familj hade dött på fjället och lämnat henne ensam kvar. Herta är nu tjugoett och massör på en lyxigare galleria där viktiga personer inom skönhetsbranscher och även musiker- och performancegrupper tillsammans med hennes flickvän Natasia som är medium. Samtidigt drömmer Heras bror om att försvinna i konstens värld, något han gjorde sedan han var barn och familjens fanns kvar.
Fjällets succé är en ömsint roman om sökandes efter äkthet, andlighet och gemenskap i vår samtid, och en stark längtan upp på fjället.
Alla måste söderut är en varm berättelse med sorgkant om en identitetskris, den typen ofta ofta drabbar den som lämnat sin uppväxtort och klasstillhörighet för att påbörja ett nytt liv. Evas pappa var hennes trygghet och norrbottniska rotsystem från Luleå. När han dör går hennes tillvaro itu, till och med hon själv. Hur ska hon nu förhålla sig till sina barndoms trakter, som hon flyttade från vid nitton års ålder. Eller vad hon ska göra med det kära Marliden, farmor och farfars gård som hon nu har att sköta ihop med den impulsiva och snåla farbror Birger. Och så är det Larsa, som rasat in i hennes liv med truliga tonårsbarn och en mer än normalt svartsjuk exfru. Inte är hon förmögen att älska någon nu?
”Inte visste hon att vem som helst kan bli ett ödehus. Över en dag kunde det gå, att bli något nödtorftigt uppstagat, något som höll på att falla samman.
Den dagen.
Jag förlorar orden när jag går tillbaka till den dagen. Det blir inga kvar.”
Berättelsen, baserad på verkliga händelser, utspelar sig på 1950-talet där fem barn som är renskötare tvingas gå i en skola där det är förbjudet att tala samiska, där jojken är syndig och barnen straffas med ris. Deras föräldrar vågar inte protestera och de rika herrarna bryr sig inte. Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att hantera eller förtränga det som hänt. Men en dag dyker husmodern upp och det visar sig att ingen har glömt det som hände. En bok om ett av svenska statens största svek mot samerna, nomadskolan, som krossade generationer och ledde till språkförlust, skam och brutna familjeband. Ann-Helén Laestadius Straff beskriver isande vackert ett samiskt trauma som har överförts från generation till generation.
En gruvlig skräckhistoria som utspelar sig i norra Norrland. Susso Myrén jobbar i hemtjänsten och i sin mammas souvenirbutik i Kiruna. Genom sin hemsida söker hon svar på en fråga som hon ärvt av sin morfar fjällfotografen: finns det troll? På riktigt? Jesper Öbrell bor på en enslig gård i Västerbotten. han är van vid att det tisslar och tasslar i husets vrår. När ett barn rövas bort från en by utanför Jokkmokk flätas Sussos och Jespers öden samman. Drömmen om den verklighet som gamla tiders sägner berättar om förvandlas snart till en mardröm.
Mikael Berglund är författare och bokhandlare på Bokcafé Pilgatan i Umeå. Hans nya roman Ovanjorden berättar historien om Oskar, som sommarjobbar på en förskola hemma i Ammarnäs, där han träffar och kommer mycket nära renskötartjejen Eija. Den relation de inleder tillsammans ska komma att bli omvälvande för Oskar, som får lära sig om fjällen och kulturen som Eija är en del av. Ovanjorden är en suggestiv och rörande roman om att höra till, och om två unga människor som långsamt smälter samman.
Tidigare vinnare av av Norrlands litteraturpris, Anna Jörgensdotter, har skrivit en osminkad och drömlik roman om skapande, kärlekslängtan, kropp, kamp och depression – och om systrarna som livlina i patriarkatet. På balkongen samsas mynta, pioner, penséer och katter med berättelser från olika tidsplan och platser. Här samtalar Anna med sin farmor, med Kathy Acker och vännen Adela, med Sonja Åkesson, Sara Lidman, Frida Kahlo, Molly Johnson och många fler.
Kaffe med mjölk är Ella-maria Nuttis starka debutroman, skriven med bravur.
En mamma och en dotter. Ett avstånd mellan dom lika långt som mellan Gällivare och Stockholm. En mamma som har något hon måste säga till sin dotter, något som inte kan vänta. En lika vemodigt finstämd som skimrande berättelse om en förälder och hennes barn och om hur de tunnaste trådarna kan vara de starkaste banden.
Åsa Larsson från Kiruna är en riktig deckardrottning som hyllats av bland andra Leif GW Persson. Solstorm var den första boken om Rebecka Martinsson, en kirunatjej som flyttat till Stockholm och blivit jurist, men som inte kan överge sin hemstad. Hon kommer hem och blir indragen i flera mordutredningar. Böckerna innehåller även många träffsäkra historiska skildringar och en nerv i berättandet som få andra författare kunnat toppa. Nu när den sjätte och sista boken Fädernas missgärningar kommer ut avslutar den en spänningsserie som slagit flera rekord, vunnit priser, berört många och blivit både film och TV-serie.
Dit du går, följer jag handlar om Unni – en fattig kvinna som i början av 1900-talet lämnat sitt hemland Norge i flykt undan länsman och präster. De har velat straffa henne för att ha använt och förmedlat förbjuden naturläkekonst. Tillsammans med sin Armod bosätter hon sig i ett arrenderat torp i Hälsingland. Berättelsen om Unni växlas med ett annat kvinnoöde, cirka 60 år senare. Medan Unnis lilla familj lever i oerhörd fattigdom och misär, och har flera gånger svårt att överleva svälten och extremvädret, lever Kåra med ett hål i sin själ.
Linnea Axelsson från Porjus belönades med Augustpriset 2018 för sitt episka diktverk Aednan och är fortfarande en framstående representant för det samiska och för Norrbotten. Aednan är, trots sin tegelstensartade tjocklek, en läsupplevelse som går av bara farten, eftersom det varma poetiska berättandet helt enkelt får en att stanna kvar och vända blad. Många har sagt att de lärt sig mycket viktigt av verket, om tvångsförflyttningar av samer och Sveriges historia ur ett postkolonialt synsätt.
Där rinner en älv genom Saivomuotka by är en släktkrönika som tar sin start kring sekelskiftet 1800-1900. Vi får läsa om en familj, men också Muonioälven, som i takt med tiden och generationsskiftningarna brusar alltjämt. Pia Visén är lektor och filosofie doktor i språkdidaktik vid Stockholms universitet, men är ursprungligen tornedaling från Muodoslombolo. Hennes debutroman är en vacker skildring av 120 år av Sveriges historia, som skickligt och underhållande berättas fram genom en bys och en släkts perspektiv.
Bakvatten utspelar sig i mitten av 60-talet i Västerbottens inland. Det börjar med pojken Nilas som försvunnit. Alla tror att han har drunknat i Vindelälven, men Nilas ligger gömd under mossan på samma plats där Hebbe dog långt innan. Maria Broberg kommer från Piteå och är bosatt i Sorsele kommun. Denna hyllade debutroman handlar om en rad människoöden som alla förenas av Nilas försvinnande, före och efter. Om ensamhet, längtan, byskvaller och hur långt samvetet kan sträcka sig.
De äkta makarna och kulturskribenterna Thomas Engström och Margit Richert begav sig 2019 norrut och blev fullkomligt förälskade i den nya hemorten Jokkmokk. Nu är Norrbotten, eller Nordmark som det fått heta i romanen, även platsen där Engström & Richerts blivande romantrilogi utspelar sig. Första delen, Nattavaara, är en nattsvart skildring av hur det kan bli om Norrland skulle bryta sig ur Sverige och bli en fascistisk republik. Romanen är en mycket mörk och blodig dystopi, och oerhört fängslande från första till sista sidan.
Mer mörker från norr finns att hämta i Stina Jacksons böcker. Hon debuterade 2018 med Silvervägen, som även blev utsedd till Årets bästa kriminalroman det året. Två år senare kom den fristående andra boken Ödesmark. Stina Jackson är född i Skellefteå men bor numer i USA. I den lilla byn Ödesmark bor Liv tillsammans med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. Det pratas om dem hos grannarna; om Vidars förmögenhet, hur rik han borde vara efter alla skogsaffärer och om vilket lätt villebråd familjen är…
När Karin Smirnoff debuterade med sin Jag for ner till bror var det många som hade rätt om att hon skulle nomineras till Augustpriset. Med sitt unika språk och raffinerade känsla för den lågintensivt gripande berättelsen om Jana Kippo och hennes livsöde, tog hon läsarna med storm. Jana Kippo-sviten består av tre delar, där vi får lära känna Jana, allt hon utsätts för och är med om, och hennes kärlek till konsten och männen i hennes omgivning.
Johan Jönson är en prisad poet som växte upp i Sundsvall. För sina många diktverk har han bland annat nominerats till Augustpriset och Norrlands litteraturpris. Nu är han aktuell igen med den 2262 (!) sidor långa diktsamlingen ProponeisiS. Boken innehåller många olika sorters poesi, och tar sin början i en scen där ett kroppsarbetande diktjag rengör en ugn på en grafittillverkningsindustri. Det finns få som skriver som Johan Jönson, och med sin koppling till Västernorrland är han en av de främsta poeterna från norr.
En lista över bra litteratur från norr vore knappast komplett utan Sara Lidman. Efter den hyllade dokumentären om hennes liv, som nyligen visats igen i SVT, har många fått upp ögonen för hennes storartade författarskap och livsverk. Hon var mycket engagerad i politik och rättvisefrågor, och hennes romaner har älskats av många i många år. Tjärdalen var Sara Lidmans debut 1953 och handlar om en västerbottnisk by där en man bränner en tjärdal. Dessvärre sätter ett illdåd käppar i hjulet, och tjärdalen blir snart anledning till stora konflikter i byn. Dagens Nyheter har kallat Tjärdalen för ”en bok som förändrade den svenska litteraturen”.
INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!
Prenumerera på Selmas boktips
Mattias Timander
Mattias Timander är litteraturvetare och kulturskribent från Kiruna, och jobbar som innehållsproducent på SelmaStories. Instagram: @mattiastimander