Petra Nuhma, försäljningsansvarig:
Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross
Jag läste Påven Johanna för kanske 15 år sedan och älskade den. Jag kommer ihåg hur ett ex vandrade runt på jobbet mellan alla som ville låna och läsa den. Varje gång någon var klar med den så fick man höra hur fantastiskt den var. Eftersom jag stod rätt långt ner i lånekön tröttnade jag till slut och köpte ett eget exemplar istället. Och jag blev inte besviken. Sedan dess har jag behållit den och den blir mer och mer solblekt där den ligger, i fönstret på landet.
Johanna Stenius, teamleader redaktion:
Facklor över jorden, Lyrik 1916-1959
För mig är det ultimata lugnet att planlöst bläddra i poesisamlingar och hitta rader här och där som sätter fingret på något jag känner och är. Så har jag gjort ända sedan jag var i 12-årsåldern, och det är fortfarande samma böcker som cirkulerar öven om några tillkommit med åren. En av de första jag läste i var den här samlingen ”nyare finlandssvenska dikter” – ny fram till 1959 då boken kom ut. Några av mina absolut största favoriter finns här, som exempelvis Elmer Diktonius, Solveig von Schoultz och Edith Södergran.
Boken kan finnas på bibliotek eller i second hand-butiker.
Läs mer: 9 vackra dikter om kärlek att läsa på bröllop och vigsel
Russell Rothman, redaktör:
Förvandlingen av Franz Kafka
Det var i högstadiet jag först fick läsa kortromanen Förvandlingen i skolan – och den har stannat med mig sedan dess. En mästerligt skriven bok som säger mycket med få ord. Otroligt mångbottnad och tvetydig. Den visade mig litteraturens kraft att kunna förändra och förvandla. Än idag är bokens inledande mening min absoluta favorit:
När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar, fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt.
Linnéa Ivares, redaktör:
Solägget av Elsa Beskow
Barndomens sagor glömmer man aldrig. Elsa Beskows berättelser har förtrollat mig sedan jag var så liten att jag fortfarande inte kunde läsa själv, och den stora favoriten har alltid varit Solägget; en tidlös klassiker från 1932 om en skogsälva som en dag hittar ett stort gult klot i skogen och förstår genast att det måste vara ett ägg från självaste solen. Redan som barn hade jag svårt att slita mig från de vackra bilderna och de fantasifulla figurerna i berättelsen, och helst av allt ville jag nog vara den lilla älvan som lever bland skogens alla djur.
Köp boken här.
Läs mer: 7 klassiska svenska barnböcker