1. Ålevangeliet av Patrik Svensson
Patrik Svenssons ovanliga debutbok om den gåtfulla ålen har tagit bokvärlden med storm. Den är en blandning av en memoarbok och essä om den fascinerande fisken – men också om människan. Den handlar även om hur ålfisket förde samman författaren och hans far. Kulturjournalisten Patrik Svensson blev förvånad när förlaget nappade på idéen, och antagligen än mer när den på bara två veckor såldes till 22 länder. Den vackra och egensinniga boken är nu nominerad till Augustpriset i kategorin Årets fackbok.
”Det är sann läslycka att följa Svenssons slingrande resa i den utrotningshotade ålens kölvatten.”
Jenny Lindh, M Magasin
Boken finns här.
2. Normala människor av Sally Rooney
Sally Rooney har kallats för den första stora millenialförfattaren, och hon fick ett stort genomslag med debutromanen Samtal med vänner. I höst har hennes andra bok, som New York Times kallat för ”årets roman”, kommit på svenska. I Normala människor möter vi Connell och Marianne som växer upp i samma småstad. Han är en populär fotbollskille, hon är rik men ensam. De börjar prata för att sedan ligga och kort därefter göra slut. Så fortsätter det, hela vägen till universitetet i Dublin. Där är rollerna plötsligt omvända: Marianne omges av människor som vill vara henne nära medan Connell sluter sig inåt.
Boken finns här.
Läs mer: Varför pratar alla om Sally Rooney?
3. Kudos av Rachel Cusk
Rachel Cusk sägs ha förnyat romankonsten med sin trilogi och i år kom Kudos – den tredje och sista delen på svenska. I böckerna, som inte har någon tydlig handling, finns ett jag som vi knappt vet något om. Huvudpersonen Faye framträder endast i samtal med de människor hon möter. Lyssnandet står i fokus och de hyllade böckerna är en slags studie av hur berättelser styr våra liv. I den tredje delen är Faye på väg till en litteraturkonferens i Sydeuropa, och precis som i den första boken så berättar en man på planet sin livshistoria för henne.
”Formmässig briljans, språklig precision och existentiell utsatthet – allt är mästerligt balanserat i Rachel Cusks verk.”
Linn Ullmann
Boken finns här.
Läs mer: Rachel Cusk: ”Jag är tagen av skandinaviska läsare”
4. W av Steve Sem-Sandberg
Steve Sem-Sandbergs romaner har prisats både i Sverige och utomlands. Nu är författaren aktuell med W som är nominerad till Augustpriset. Romanen tar avstamp i Georg Büchners pjäs Woyzeck som berättar om den ensamma och hunsade soldaten som i ett anfall av svartsjuka dödar kvinnan han älskar. I W utgår Sem-Sandberg från materialet som fortsätter att fascinera, och här skriver han om en utsatt person som för att fly eländet tar värvning och deltar i flera krig under det tidiga 1800-talet.
Boken finns här.
5. Gileads döttrar av Margaret Atwood
Få har nog missat att The Handmaid´s Tale, med Elisabeth Moss i huvudrollen, är baserad på Margaret Atwoods hyllade roman Tjänarinnas berättelse från 1985. I höst kom den efterlängtade uppföljaren och intresset var stort när Gileads döttrar i september gavs ut i flera länder samtidigt. Den dystopiska romanen utspelas femton år senare och utgår från tre andra kvinnor som berättar om sin tillvaro i det patriarkala och totalitära Gilead. Författaren har sagt att inspirationskällan till den nya boken är de frågor hon fått om Gilead, men också den värld vi faktiskt lever i idag.
Boken finns här.
6. Jag vill sätta världen i rörelse: En biografi över Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm
Hon är Nobelpristagaren, Nils Holgersson och kvinnan på den tidigare tjugolappen. Men vem var egentligen Selma Lagerlöf? I sin biografi Jag vill sätta världen i rörelse, som är nominerad till Augustpriset, går Anna-Karin Palm bortom den etablerade bilden och ger här ett porträtt av en rebell och konstnär. Hon berättar om hennes skapande och vänskaper, och om hur en författare blir till. När SelmaStories intervjuade författaren i höstas svarade hon så här på frågan om varför vi borde ta del av Selma Lagerlöfs berättelse:
”Hon tillhörde en pionjärgeneration kvinnor, som på olika sätt banade väg för oss som kom efter. Hon är en av Sveriges originellaste och internationellt mest kända författare, vars verk talar till ständigt nya generationer av läsare världen över. Hennes böcker kan än idag sätta läsarens värld i rörelse.”
Boken finns här.
Läs mer: Anna-Karin Palm om Selma Lagerlöf: ”Hon gjorde yoga och läste Einstein”
7. Allt jag fått lära mig av Tara Westover
En av årets stora boksnackisar är Tara Westovers brutala uppväxtskildring. Plötsligt tycktes alla prata om Allt jag fått lära mig – den internationellt hyllade memoarboken som handlar om författarens uppväxt i en mormonsk familj i USA. De lever avskilt från omvärlden och de sex barnen tillåts inte gå i skolan. Tara Westover har i en intervju med Dagens Nyheter sagt att hon först försökte skriva en roman, men att hon sedan insåg att hon var tvungen att skriva om det som verklig berättelse för att det skulle bli trovärdigt. Det var viktigt för henne att folk skulle förstå att det faktiskt har hänt.
Boken finns här.
8. Klubben av Matilda Gustavsson
För två år sedan publicerades DN-journalisten Matilda Gustavssons reportage om de 18 kvinnor som anklagade Jean-Claude Arnault för våldtäkt, hot och trakasserier. Avslöjandet om kulturprofilen blev början på Svenska Akademins djupa kris. Nu kommer hennes bok Klubben där hon fortsätter att undersöka makten i kulturvärlden och där hon skriver om tiden kring publiceringen och det dramatiska efterspelet. Matilda Gustavsson har tidigare utsetts till Årets journalist för sina träffande personporträtt, och nu kommer reportageboken som varit en snackis redan innan den kom ut.
Boken finns här.
9. Kattmänniska av Kristen Roupenian
Att Kattmänniska skulle slå rekord i antal läsningar på The New Yorkers sajt var inget Kristen Roupenian såg framför sig. Men så blev det, och hon gick från opublicerad författare till att få ett sjusiffrigt förskott på sin novellsamling. I hennes debutbok som kom på svenska i våras får vi möta den 24-åriga Margot som börjar dejta Robin, 34. Berättelsen kretsar kring makt och underordning, begär och smärta – och den ledde till en het debatt kring maktrelationer och genus när den kom ut mitt under brinnande metoorörelse i USA.
Boken finns här.
10. Den stora skrivboken, Beviset och Den tredje lögnen av Agota Kristof
Agota Kristof blev en snackis i litteraturvärlden när hennes trilogi bestående av Den stora skrivboken, Beviset och Den tredje lögnen kom ut på svenska i våras. Den ungerska författaren som avled 2011 skriver här om vad krig och exil gör med människor, och i böckerna får vi följa tvillingarna Lucas och Claus som inackorderas hos sin mormor på landet då deras mamma inte längre kan skaffa mat till dem i staden. Trilogin fick strålande recensioner och förläggaren Marie Såthe har sagt så här om boken:
”Det är inte en bok, det är en upplevelse. Att läsa Kristofs trilogi är som att komma ut från en torktumlare och undra vad det var som hände och sedan börjar man läsa från början igen. Det finns inga svar, det är bara att åka med.”
Boken finns här.
Läs mer: Så hittade förläggaren den hyllade författaren Agota Kristof