Konstnären Charlie Mackesys bilder sprider hopp. Året efter boksläppet hade hans illustrationer, som delats hundratusentals gånger online, använts som skärmsläckare på sjukhus och projicerats på reklamplatser över hela husväggar i Storbritannien. Hans debut Pojken, mullvaden, räven och hästen gjorde succé i både England och USA efter utgivningen. Den vardagsfilosofiska tankeboken låg länge etta på The Sunday Times bästsäljarlista. På juldagen 2022 debuterade filmen på Apple TV baserad på boken, och kammade hem en Oscarstatyett för bästa animerade kortfilm vid den 95:e Oscarsgalan i helgen.
Charlie Mackesy började teckna för att bearbeta sorgen efter en väns död. Han ritade en pojke, en mullvad, en räv och en häst som talade med varandra, och efter ett tag började han lägga ut bilderna med de fyra karaktärerna och deras livsvisdomar på sitt Instagramkonto. I en av dem bekänner hästen för pojken att det modigaste han gjort är att ha bett om hjälp. Denna fick särskilt stor spridning och konstnären blev kontaktad av människor som tackade honom för bilden som lärt dem att det är modigt att visa svaghet. Charlie Mackesy blev även uppringd av sjukhus, terapeuter och militärgrupper som bearbetade posttraumatisk stress som alla ville använda hans illustrationer i sitt vårdarbete. Han blev dessutom kontaktad av en brittisk förläggare som hade hört om hans idé med berättelsens röda tråd som knyter ihop de fyra figurerna. Det här var självklart en bok!
Pojken, mullvaden, räven och hästen är en bok för både 8- och 80-åringen. Det är en varm berättelse om vänskap, modet att våga be hjälp och vikten av att vara snäll – och de vackra illustrationerna och tänkvärda aforismerna för tankarna till Nalle Puh. Charlie Mackesy beskriver boken som ”ett hopp i osäkra tider” och han hoppas att den kan få människor att våga leva mer sant och att vara mer kärleksfulla både mot sig själva och andra.
“När jag läste manuset blev jag alldeles tårögd och ville genast visa de vackra bilderna för ALLA kollegor!”
Jennie Sjögren är förläggare på bokförlaget Forum och första gången hon hörde talas om boken noterade hon att den klättrade förbi fackböcker av politiker, musiker och tv-kändisar på The Sunday Times topplista. Andra gången boken dök upp i hennes flöde lade hon manuset i den digra läshögen. Där låg den kvar ett tag, men när förlagets litterära scouter skickade bilder och rapporter om bokens fortsatta framgångar blev det tredje gången gillt.
– När jag läste manuset blev jag alldeles tårögd och ville genast visa de vackra bilderna för ALLA kollegor! Just det där att man intensivt vill prata om boken betyder mycket, så från den varma magkänslan var steget till att köpa rättigheterna för svensk utgivning kort, säger Jennie Sjögren.
Boken finns i svensk översättning av musikern och textförfattaren Uje Brandelius.
– Första gången jag läste den kände jag ärligt talat att den var lite banal. Var snäll och kärleksfull, typ. Men efter att ha läst den några gånger så insåg jag hur modigt det är att göra en bok om det allra mest självklara: att världen blir en bättre plats om vi är snälla och kärleksfulla. Och efter att ha arbetat med översättningen så känner jag att det är den enda bok du behöver. Särskilt om du blivit lite stukad av livet, säger han.