Olga Tokarczuk – en hyllad och hotad författare
Artiklar

Olga Tokarczuk – en hyllad och hotad författare

Polens främsta författare är internationellt hyllad och har retat gallfeber på landets nationalister. Historien är ett av hennes främsta teman och böckerna beskrivs som gränsöverskridande. Nu har Olga Tokarczuk tilldelats 2018 års Nobelpris i litteratur.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Jacek Kolodziejski
Publicerad: 12 november 2019

Polens främsta författare är internationellt hyllad och har retat gallfeber på landets nationalister. Historien är ett av hennes främsta teman och böckerna beskrivs som gränsöverskridande. Nu har Olga Tokarczuk tilldelats 2018 års Nobelpris i litteratur.

Det är oktober och Olga Tokarczuk sitter i en bil på en tysk motorväg när hon får samtalet och beskedet om att hon fått 2018 års Nobelpris i litteratur. Hon är på bokturné och på väg till en uppläsning på ett bibliotek i staden Bielefeldi i nordvästra Tyskland. Den blir i stället till en spontan presskonferens, och när hon stiger ur bilen är media redan på plats. Kamerorna smattrar. ”What can I say?” säger författaren i sin karaktäristiska bruna dreadlocksfrisyr medan hon ler och rycker på axlarna.

Under de senaste åren har den polska författaren fått en rad priser, men hon trodde aldrig att hon skulle få Nobelpriset. Visst är hon medveten om att hon är en bra författare, men ett sånt pris, nej det hade hon inte sett framför sig, berättar hon under presskonferensen. 2018 års Nobelpris i litteratur är det första som delats ut efter den djupa kris som skakat Svenska Akademin, och priset är minst sagt omdebatterat. Vissa menar att det inte borde delats ut överhuvudtaget. Men Olga Tokarczuk, som kände till och hade läst om skandalerna, säger i en intervju med Dagens Nyheter att hon hoppas att det här kan bli en nystart för institutionen.

– I de här mörka tiderna behöver vi någonting stabilt som Akademien, och jag hoppas att den kommer vara en fast punkt i den här flytande tillvaron.

Debuterade redan som 17-åring

Olga Tokarczuk föddes 1962 i Sulechów, i västra Polen. Hennes föräldrar hade rötter i Ukraina och i hemmet fanns ett stort litteraturintresse och mycket böcker. Som 12-åring försökte hon skriva sin första bok och fem år senare, som 17-åring, debuterade hon med en novellsamling. Sedan dess har hon skrivit både romaner, poesi, essäer och filmmanus, och blivit översatt till 30 språk. Hon studerade till psykolog vid universitet i Warszawa och jobbade under några år som psykoterapeut innan hon började ägna sig åt författandet på heltid. Skrivandet beskriver hon under presskonferensen som något nästan kroppsligt.

– Att skriva får mig att känna mig levande, det sitter i kroppen. Jag skulle nog inte kunna leva om jag inte fick skriva.

Den polska författaren har tidigare sagt att skrivandet för henne handlar om att leta efter likheter mellan människor. Att hon genom sina romaner får möta läsaren, som hon vet liknar henne. Romanen talar till något djupt inom människan, och hon menar att det är läsandet som är själva kärnan i det vi kallar litteratur.

Skriver om outsiders

Olga Tokarczuks berättelser tänjer på gränser och hon är känd för att prova oväntade perspektiv där en liten detalj kan föra hela handlingen i en viss riktning. Hon har själv beskrivit det som att hon alltid velat gå under saker och se dem utifrån mindre självklara perspektiv. Historien är ett av hennes främsta teman, och i sina böcker utforskar hon människans försök att förstå sig själv utifrån sin plats och historia. Hennes böcker handlar dessutom inte sällan om outsiders. Som psykolog har hon träffat många olika människor, och i en tidigare intervju med TT har hon sagt att hon redan under studietiden förstod att de var mycket mer intressanta än så kallade normala människor.

Både hyllad och hotad

Jakobsböckerna är ett av hennes mest omtalade verk. Den nästan tusen sidor tjocka boken utspelar sig under 1700-talet och skildrar den polsk-judiske sektledaren Jakob Frank. Romanen blev en försäljningssuccé och för några år sedan fick hon ett pris i hemlandet som kan jämföras med Augustpriset. I samband med detta uttalade hon sig i polsk tv, vilket fick stor uppståndelse då hon kritiserade Polen och menade att landet måste ställa sig ansikte mot ansikte med historien, utan att blunda för de mörkare sidorna. Uttalandet retade landets nationalister. Hon utsattes för både hat och hot och fick till och med ha livvakter under en tid. Olga Tokarczuk är förstås även mycket älskad i hemlandet, många ser henne som en radikal motröst som vågar kritisera makthavare. Men som stridbar, feminist och vegetarian väcker hon också ilska i ett allt mer konservativt land.

Olga Tokarczuk är glad över att de två Nobelprisen nu går till Centraleuropa. För trots Polens demokratiska problem menar hon att det här visar att landet har någonting att säga omvärlden. Att hon är en del av en stark kraft.

 

3 böcker i urval av Olga Tokarczuk:

Olga Tokarczuk – en hyllad och hotad författare

Jakobsböckerna kom ut i Polen 2014 och är Olga Tokarczuks litterära kraftprov. Den 950-sidor långa historiska romanen utspelar sig på 1700-talet och skildrar den polsk-judiske sektledaren Jakob Frank. Vissa ser honom som en frälsare, andra som en bedragare. Han är en gränsöverskridare och får längs vägen både anhängare och fiender. Boken blev en försäljningssuccé i Polen, men den retade nationalister i landet och författaren utsattes för en hatkampanj på nätet.

Boken finns här.

Olga Tokarczuk – en hyllad och hotad författare

Styr din plog över de dödas ben beskrivs som mörk thriller som utforskar människans förhållande till naturen. Här får vi möta Janina på den polska landsbygden. Hon håller koll på några välbärgade Warszawabors sommarställen, och betraktas som en enstöring som föredrar djurens sällskap framför människornas. En natt hittas grannen död, och det blir den första av en rad märkliga händelser.

Boken finns här.

 

Olga Tokarczuk – en hyllad och hotad författare

I Löparna från 2009 står den nomadiserande människan i fokus och här avlöser fragmentariska stycken varandra. En av karaktärerna sjunker långsamt ned i galenskap efter att hans fru och barn mystiskt försvunnit under en semesterresa, för att sedan lika mystiskt dyka upp igen. En kvinna åker över halva jordklotet för att barmhärtighetsmörda sin dödssjuka tonårskärlek, och en annan är med i en sekt och driver runt ensam i Moskva. Sekten heter Löparna och menar att vägen till frälsning är att aldrig slå sig till ro.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!