Nödvändiga röster tystas av näthat
Författare

Nödvändiga röster tystas av näthat

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 11 augusti 2017

Det är lätt att vara kaxig online. Frågan är: skulle vi bete oss likadant öga mot öga? SelmaStories inleder nu en intervjuserie om näthat. Missa inte kommande delar, som bland annat kommer att handla om näthat mot barn och om en ny folkbildande handbok.

Skärpning är ett stort projekt som ska lyfta upp och förändra vår syn på ansvar för och syn på våra handlingar på nätet. Vi har pratat med projektledaren Ida Östensson, tidigare grundare av jämlikhetsstiftelsen Make Equal

Internet är på riktigt. Det som sker där är lika verkligt som det som äger rum framför oss på gatan, i skolkorridorer och i fikarum. Ändå tas hot och hat som sker på nätet inte riktigt på allvar. Och vissa grupper är mer utsatta än andra. Till dem hör bland annat kvinnor, personer som rasifieras och personer som arbetar med opinionsbildning kring frågor som rör mänskliga rättigheter. Där ligger den grundläggande orsaken till starten av projektet Skärpning, som projektleds av Ida Östensson. Hon har startat jämlikhetsrörelsen Make Equal och ligger även bakom initiativ som Fattarörelsen och #killmiddag. Under sommaren har hon varit drivande i kampanjen #ochjagprotesterade, som vill visa vad som sker när rasism normaliseras. Ida Östensson har själv utsatts för många dödshot via Internet och beskriver dagens läge som ett allvarligt hot mot yttrandefriheten.
– Att få stopp på näthat handlar om demokrati och om yttrandefrihet. Allt för många, framförallt vuxna, tar inte ansvar för sitt eget beteende på nätet.
Skärpning kommer att arbeta lösningsfokuserat mot näthat för ett inkluderande nätklimat.
För Ida Östensson själv övergick tonen mot henne från mer ”allmänna troll” till dödshot med polisbeskydd som följd när hon för en tid sedan hade deltagit i två debatter om gärningsmän i fall av sexualbrott och sedan lanserat hashtagen #inteerkvinna. Hon blev bland annat uthängd med namn och bild på en högerextremistisk sajt och pådraget blev stort.
– Jag fick höra att jag inte kunde bo hemma längre och jag satt uppe på nätterna och raderade bilder på alla mina familjemedlemmar på nätet. Jag efterlyste guider för hur man ska göra i en sådan situation men det fanns inga.
Nu har projektet Skärpning dragit i gång, och med det hoppas hon lyfta frågan om vad som händer med ett samhälle när röster på nätet konsekvent tystas ner och hur det ska förhindras ske.
– Idag har vi äntligen ett utbrett samtal om hot och hat på nätet. Det som behövs nu är att ta fram handgripliga lösningar och metoder för hur vi alla kan skärpa oss, förstå att internet är på riktigt och börja agera som det.

Tio tips för civilkurage online

(Framtagna i samarbete med SVEROK inför släppet av Skärpning)

  1. Lyft den som är utsatt– Visa att personen inte är ensam och ta fokus från hataren.
  2. Anta alltid det bästa– Sociala medier har en tendens att göra saker onyanserade, vilket ofta är långt ifrån sanningen. Anta det bästa och uppmuntra andra att göra det.
  3. Rapportera kränkande beteende– I e-sport såväl som på sociala medier ska en inte låta kränkande beteende gå obemärkt förbi. Företagen behöver din hjälp för att bygga en bättre plattform.
  4. Stå upp för andra– Stöd-lajka är det första steget men det är alltid bra att påpeka otrevligheter. Ibland är det viktiga inte vad en säger utan att en säger något.
  5. Skriv inte i affekt –Det är viktigt att inse sin egen roll i en diskussion och att inte förvärra det genom att skriva något osakligt, ogenomtänkt eller argt. Det kan också vara bra att låta den andra lugna ner sig genom att inte svara för fort.
  6. Använd smileys – Känslor försvinner ofta i textkommunikation, använd smileys för att förmedla en annan stämning ?
  7. Föregå med gott exempel– Var konstruktiv när du skriver och försök att inte sätta dit folk. Situationer kan lätt eskalera.
  8. Gå med i trygga communities – Omge dig med vänner som kan stötta dig och erbjuda en trygg plats att vara på. Internet är en fantastisk plats för organisering och communities kan åstadkomma storverk tillsammans.
  9. Prata utifrån dig själv– Genom att beskriva något utifrån din upplevelse kan du skapa empati och förståelse. Säg ”Det gör MIG ledsen när du skriver så” istället för ”DU är en idiot som skriver så”.
  10. #jagärhär – Använd hashtaggen för att mobilisera de goda krafterna. Nätkärleken är bara en hashtag bort.

En sida till? Fortsätt läs!