1. Péter Nádas
Péter Nádas, född 1942 i Ungern, har hyllats och prisbelönats världen över för sitt starka, detaljerade och innovativa författarskap. Jämförd med epokskildrare som Marcel Proust och Thomas Mann är Péter Nádas en självklar kandidat till Nobelpriset. Bland hans verk finns romanen Slutet på en familjeroman, Minnesanteckningarnas bok, Parallella historier i tre delar och Illuminerade detaljer del ett och två. Illuminerade detaljer är Nádas självbiografiska romer om uppväxten i Ungern, präglad av nazism och kommunism. Bokens första del tilldelades Berman Literature Prize på 750 000 kronor 2022, tack vare Nádas unika förmåga att koppla samman historien med samtiden på ett associativt sätt. Hans skarpa ögonblicksbilder och nytänkande stil kastar ett starkt ljus på det vi annars sopar under mattan. Läs Nádas om du vill få det förflutna närvarande!
2. Anne Carson
Den kanadensiska författaren, antikforskaren och poeten Anne Carson blev årets stora oddsfavorit, där hon för övrigt legat i toppen under många år. Mest känd är hon för sin bok Röd självbiografi: en versroman. Boken är både en utvecklingsroman och en kärlekshistoria, baserad på den grekiska myten om Herakles och Geyron. Det Carson gjort med myten är att sätta in den i en samtida kontext, där monstret och hjälten förenas i erotisk kärlek. Carsons förmåga att väva samman historia och nutid, liksom hur hon vänder på perspektiven i myten, gör boken extra innovativ och genreöverskridande. Vi tipsar även om hennes diktsamling Röd Doc som är en fristående fortsättning på Röd självbiografi.
3. Michel Houellebecq
Tätt efter Anne Carson singlar en fransk, kontroversiell nykomling upp på topplistan, nämligen Michel Houellebecq. Med tanke på hur han splittrar kritikerkåren kommer han troligtvis aldrig att få Nobelpriset. Kanske är det bäst för Akademins neutralitet, att låta honom vara en skandalomsusad outsider? Eller?
Michel Houellebecq är känd för sin provokativa stil och nattsvarta humor somliga kallar nihilistisk, andra skönt krass –till och med optimistisk. I en av hans främsta och första romaner Hålla sig vid liv (1991) gör han upp med livets meningslöshet och presenterar poesin som överlevnadstategi. Han är vår tids Schopenhauer som trots sin kyla har fått träda in i den franska litteraturelitens värme, när han bland annat utnämndes till riddare av franska Hederslegionen – Frankrikes högsta och mest ärofyllda utmärkelse – utdelad av självaste president Macron.
4. Salman Rushdie
Den indisk-brittiske författaren Salman Rushdie har av flera ansetts som en värdig vinnare av årets litteraturpris. Då han på grund av bland annat sin roman Satansverserna utsattes för en knivattack och tvingats leva med ständigt beskydd, menar många att Svenska Akademien bör tilldela Rushdie priset och därmed stå upp för yttrandefrihet.
Rushies roman Midnattsbarnen har blivit en modern klassiker, och handlar om alla de barn som föddes i samband med Indiens självständighet 1947. Barnen har magiska gåvor, bland annat kan Saleem Sinai läsa tankar och med din stora näsa dofta sig till samhällsförändringar och krig. Midnattsbarnen är en allegori över Indiens och Pakistans historia, skriven i lika magisk som realistisk stil.
Läs mer: Yttrandefrihet: Albert Bonnier talar till Salman Rushdie
5. Jon Fosse
En nordisk kandidat är Jon Fosse, född 1959. Han är efter Ibsen den mest spelade norske dramatikern i Europa.
Det är Fosses dramatik som gjort honom berömd, med pjäser uppsatta över hela världen, men han har även skrivit ett 40-tal böcker. Fosse skriver på nynorska, som för övrigt är fullt begriplig för en svensk. Efter ett skenande alkoholmissbruk och alltför kringflackande liv, beslutade sig Fosse för att konvertera till katolicismen. Han bor numera i kulturbostaden ”Grotten” i Oslo samt i den lilla Österrikiska staden Hainburg.
För Trilogin fick han Nordiska rådets litteraturpris 2015. De tre böckerna Sömnlösa, Olavs drömmar och Kvällning är en kärlekstrilogi om Asle och Alida – två förälskade tonåringar som väntar barn och behöver någonstans att ta vägen. Likt Josef och Maria irrar de runt i staden och letar efter husrum, men blir avvisade gång på gång. Orättvisan, melankolin och övergivenheten suger tag i en när man läser. Prosan – långsam, korthuggen och utan punkter, lämnar gott om utrymme till egna reflektioner.
6. Joyce Carol Oats
Frågan är om det ens går att diskutera Nobelpristippade författare utan att nämna Joyce Carol Oats? Hon är med sitt otroliga omfång av bland annat romaner, noveller och poesi, en av giganterna inom samtida amerikansk litteratur.
Hennes nästan 900 sidors roman Blonde om Marilyn Monroe är en av de få verk som ger en av historiens mest omskrivna kvinnor en rättvis röst. Oats tar oss med på unika och närgångna inblickar i Monroes identitetssökande liv, kantat av mäktiga män, aborter, förtal, kärleksaffärer och mycket olycka.
Läs också: Joyce Carol Oats åtta mest älskade böcker