Firmans totalitära regim undkommer ingen. Under maskinväldet maler fabrikerna på, under natten ankommer lastskepp och folk jobbar ihjäl sig för att överleva. Naturen kontrolleras men förstörs. Rykten går att ett uppror börjar gro men ingen går att lita på. Folket är missnöjda och rädda. Ett sammanbrott närmar sig i staden och i vår berättares vilsna själ, det kallas ‘vansinnet i mig är en skärva av vansinnet i världen’.
Svart himmel, jag söker mig ut i mörkret och blir bytesdjur igen, adrenalindriven, jag är i min kropp där ett djur ska vara,
styrd av den ursinnliga rädslan, jag stryker längs fönsterlösa fasader, knyter nävarna, ögonen vidgar sig. Labyrinten har
ingen utväg, det man kan göra är att kriga eller gömma sig. Skuggan av min kropp flyter ut i natten, skammen i min själ
löser upp sig i stadens skam. ‘Nu syns jag, nu syns jag inte.’
George Saunders har blivit känd världen över som en av vår tids främsta novellförfattare tack vare sin förmåga att lekfullt dekonstruera språk, samhällsnormer och värderingar. I Befrielsedagen bjuder författaren på detta och mycket mer, genom historier om mod, ansvar och medmänsklighet, och betonar vikten av att stå emot makten. Saunders berättelser berör djupt, särskilt när verkligheten alltmer närmar sig dystopin.
Översättare: Niclas Nilsson
I romansuccén Lämna världen bakom dig möter läsaren en familj som gör just det — lämnar världen och hyr en stuga långt ut på Long Island. Airbnb-annonsen verkade mer än perfekt, och till en början tycks semestern leva upp till familjens förväntningar. Ända tills det en sen kväll knackar på dörren. Hemma i New York har en rad otäcka incidenter inträffat och nu tvingas familjen dela utrymmet i det idylliska semesterparadiset. Snart kommer Rumaan Alams berättelse i TV-version med Julia Roberts i huvudrollen; så passa på och läs boken först!
Hungerspelen möter Biggest Loser i andra delen i Niclas Christoffers trilogi om ett dystopiskt framtida Sverige där vikten och hälsan helt och hållet bestämmer dina rättigheter och där alla som protesterar mot samhällsordningen riskerar att dömas till döden.
Gawar och Loé har ingenting, bara varandra. De sa ta sig till templet i Port Ondeo, en sönderfallande och sluten stad. Ryktet säger att det går att leva där. Om de lyckas ta sig till den norra stranden och om de blir insläppta, det vill säga. De går och går. I dallrande hetta, överallt samma ursinniga bländljus. Det finns inget utrymme att ge upp. Lilo är en berättelse från en tid då människorna har förlorat herraväldet över den levande världen, då ingen längre kommer undan förstörelsen. Flodödlans tid, den svarta tångens tid, myrornas tid.
Karin Boye har målat upp ett 1984 nästan ett decennium före George Orwell. Kallocain visar ett polisstyrt och militariserat övervakningssamhälle. Med sin sanningsdrog har kemisten Leo Kall funnit en väg in till medborgarnas själar. Det visar sig att de flesta hyser heta drömmar om uppror mot Världsstaten och en önskan om Ökenstaden – en avlägsen plats för frihet och kärlek. Leo Kall börjar själv tvivla på Staten och ifrågasätta sin roll som lojal medsoldat.
En kvinna följer med sina släktingar till alperna. När hon går och lägger sig första kvällen är hon ensam, och när hon vaknar upp är hon ensam. Hon ger sig ut för att leta efter de andra och går rakt in i en genomskinlig vägg. På andra sidan är alla varelser, både människor och djur, döda.
Efter en historisk valseger har det politiska stjärnskottet Johan Svärd tagit regeringsmakten. Hälsopartiets vallöfte: svenskarna ska bli smala igen. Den unge forskaren Landon Thomson-Jaeger ser sin flickvän tyna bort i anorexi och kyrkorna förvandlas till hälsocenter. Han flyr undan propagandan och träffar Helena. Hon har blivit av med jobbet, tjocka sjuksköterskor anses ha dåligt inflytande på patienterna. Hälsopartiet skyr snart inga medel för att utrota fetmaepidemin. Men vart tar alla överviktiga vägen? När Helena plötsligt försvinner ger Landon sig ut på de norduppländska vägarna för att leta efter henne. Det blir en otäck resa genom ett allt råare svenskt samhällsklimat, där alltifrån fettmassa till intaget av kolhydrater är strängt kontrollerat.
Boken som ligger till grund för den prisbelönta tv-serien The Handmaids Tale behöver knappast någon närmare presentation. Berättelsen om Ofred, Gilead och det fruktansvärda förtryck som kvinnorna lever under är lika jobbig som fängslande att läsa. Läs boken även om du har sett serien, de skiljer sig på en hel del punkter.
En märklig kraft ger tonårsflickor förmågan att ge dödliga elektriska stötar ur sina händer. Deras kroppar blir till livsfarliga vapen. Förändringen ställer könsmaktsordningen på sin ända, nu är det männen som är rädda för kvinnorna.
Missa inte! Väck anglofilen i dig! 9 underbara engelska böcker
I det totalitära landet Panem anordnas varje år Hungerspelen, en direktsänd tävling där två ungdomar från varje distrikt lottas fram för att delta. De ska slåss till döden, bara överlevaren får åka hem. Katniss Everdeen är 16 år och bor i en av de fattigare distrikten. När hennes lillasysters namn, Primrose, dras i lottningen ser Katniss ingen annan utväg än att ta systerns plats i Hungerspelen.
Tre berättelser från olika tidsperioder som landar i samma slutsats: utan bin är mänskligheten förlorad. I 1800-talets England kämpar familjefadern William med sin status som framträdande biolog men blir hela tiden omsprungen av andra forskare. Ska hans revolutionerande bikupa äntligen säkra försörjningen och äran?
I USA har Georges familj varit biodlare i generationer men år 2007 börjar det hända något som slår ut bisamhällen över hela landet. Bidöden är ett faktum och ingen förstår varför. Kan sonen, som har helt andra framtidsplaner, bli gårdens räddning?
Det är år 2098 och kinesiska Tao lever i en värld där bina helt dött ut, med svältdöd och världskrig som följd. För att överleva tvingas befolkningen handpollinera fruktträd. Tao bär på drömmen att hennes egen son ska bli en av de utvalda som får gå i skolan, men ambitionerna leder till en oförklarlig tragedi. I sitt desperata sökande efter svar hittar Tao en bok om biodling från 1800-talet Nu förstår hon vad som har hänt och vad som måste göras.
En klassisk framtidsskildring som utkom första gången 1949. Romanen handlar om ett samhälle styrt av en diktatur. Provinsen Airstrip One i landet Oceanien är i ständigt krig, under konstant övervakning av regeringen, och med hjärnkontroll av allmänheten. Många begrepp ur boken tillhör numera vårt vardagsspråk, till exempel ”storebrorssamhälle” och ”minneslucka”.
En pandemi sprider sig över världen och alla kvinnor faller i en märklig sömn. Om de väcks blir kvinnorna livsfarliga. Och medan de sover befinner de sig på en helt annan plats. I en småstad i Appalacherna kämpar sheriff Lila Norcross för att hålla sig vaken medan männens ociviliserade sidor tar över allt mer. I jakten på botemedel utspelas en kamp på liv och död.
Kathy, Tommy och Ruth har vuxit upp på ett internat på den engelska landsbygden, isolerade från omvärlden. De har fostrats till att tro att de är speciella, inte minst deras hälsa. När Kathy i 30-årsåldern tänker tillbaka på sin barndom börjar hon minnas saker. Hur människor som kom utifrån verkade livrädda för dem. När minnesbilderna fogas samman går sanningen så sakteliga upp för Kathy.