När Ewa vaknar försöker hon på en gång få kontakt med sin dotter Matilda som just nu befinner sig i USA. Matilda har lämnat sin mamma och det trygga livet i Västerbotten. När Matilda inte svarar i telefon sköljer en stor våg av ensamhet över Ewa. Men det hon inte vet är att hennes dotter är på väg hem, till den bleka svenska sommaren.
Utanför ett hus i en stad i norra Halland står en kvinna från Jerusalem. Genom husets fönster ser kvinnan sin enda dotter tillsammans med de två barnbarn hon aldrig har träffat. I stället för att knacka på åker hon hem till Israel. De som en gång varit så nära har ni blivit främlingar – och hon kan inte skylla på någon annan än sig själv.
Att älska sin dotter är en berättelse om en mor-och-dotter-relation som inte tycks överleva en moders kärlek.
Det är Lily och mamma, men mamma är oftare borta än hemma, och när hon är hemma är hon ändå inte riktigt där. Lily får ta hand om sig själv så gott det går. Tjugo år senare vågar sig Lily på att själv bli mamma. Men vad vet hon om hur man gör, hon som aldrig blivit mödrad?
”Det går en röd tråd genom mormor, mamma och mig och den går inte att klippa av. Allt är redan bestämt. Insikten sitter i kroppen: i benen, bröstet, blodet.”
Mamma säger att man kan dö när som helst, så det gäller att ta vara på livet, det är ingen idé att ångra sig. Men för Anna är det en tillvaro färgad av overklighetskänslor och oro, och hon vet vad mormor tycker om mammas olika val i livet.
Journalisten och USA-korrespondenten Malin Ekman debuterar med en hudlös roman om det vi ärver från våra föräldrar och om det som till sist måste bli sagt.
Vad är en människa värd utan sina minnen? Våren 2020 tar coronaviruset sig in i samhällets alla vrår och SvD-journalisten Annie Reuterskiölds mamma bor på ett demensboende. Efter en tid kommer beskedet att mamman smittats av sjukdomen och Annie bestämmer sig för att göra upp med de svåra minnen som har skapat ett inre avstånd mellan dem. Hon tar på sig ett uppdrag – när du dör ska jag vara nära. Men hur gör man det? Hur kommer man nära någon som inte längre kommer ihåg? Jakten på närhet skapar nya frågor om hur minnet fungerar, och varför Annie som är frisk också har glömt så mycket. I sökandet efter svar blottläggs en stor kärlek genom den märkliga insikten att mammans demenssjukdom också har varit läkande.
Hur berättar man för någon att man är döende? 26-åriga Ella-Maria Nuttis vemodiga och finstämda mor-och-dotter-skildring har gått hem hos både läsarna och kritikerna. Hennes debutroman utspelar sig under en vecka och handlar om mamman Agneta som reser från Gällivare för att hälsa på sin juridikstuderande dotter Tilda i Stockholm. Agneta är svårt sjuk i cancer och nu är tanken att hon ska berätta för dottern. Men fastän de möts finns det ett stort avstånd och Agneta har svårt att få ut orden.
Författaren Sara Gordan debuterade 2006 och har bland annat översatt böcker av Michel Houellebecq och Hélène Cixous. Nu är hon aktuell med Natten – en roman om en mor som försöker hindra sin tonårsdotter från att hamna snett. Hon söker sin försvunna dotter i natten, irrar runt på gatorna och ringer alla hon kan komma på. Är det hennes oro som drivit bort dottern, och är oron befogad?
Läs mer: 5 romaner som skildrar livet som tonårsförälder
Läs mer: Sara Gordan i samtal om Natten: ”Tonåren är en kris även för föräldern”
Vad vill du berätta om livet för din dotter? Några av Sveriges bästa skribenter har svarat på frågan med en samling spännande, starka och stolta texter, skrivna av mödrar till döttrar i antologin Brev till min dotter. Bland andra Mia Skäringer, Elaine Eksvärd, Martina Montelius och Märta Tikkanen medverkar med personliga berättelser om triumfer och nederlag, ger kloka råd och delar med sig av smärtsamma erfarenheter.
Lucy Barton återhämtar sig långsamt från vad som borde ha varit en enkel operation. När hennes mamma, som hon inte har talat med på många år, kommer på besök verkar det som om deras trevande samtal om människor från förr skulle kunna få dem att hitta tillbaka till varandra. Men strax under ytan finns all spänning och frustration som genomsyrat deras relation. Mitt namn är Lucy Barton är en känslig och osentimental skildring av den komplicerade kärleken mellan mor och dotter. Den kritikerrosade romanen låg etta på New York Times bästsäljarlista och nominerades till The Man Booker Prize 2016.