Candice Carty-Williams visade med debutromanen Queenie att hon är en mästare på att skildra unga kvinnors liv idag, och hon gör samma sak i uppföljaren Sällskapsmänniskor. Vi får träffa Dimple Pennington, en 30-årig influencer som bor hemma hos sin mamma. Men karriären tar aldrig riktigt fart, och dessutom är hennes pojkvän ett svin. Allt förändras när Dimples fyra halvsyskon plötsligt gör entré i hennes liv igen. Det hela blir ännu mer komplicerat när deras opålitlige far dyker upp.
Översättare: Klara Lindell
Elise och allting därefter handlar om en kvinna, hennes dotter och hennes dotterdotter, vars liv tillsammans väcker frågor om moderskap och systerskap, och att bära sitt arv. Elise växer upp på en gård i Ostpreussen, men hösten 1944 drar sig Röda Armén närmare och det blir alltför osäkert att bo kvar.
1988 besöker Annie, 9 år gammal, sin mormor Marthe i Västtyskland. Läsaren får även möta Marthe som ung, när hon slår läger med sin pojkvän på en myr i en skog i Jämtland.
Elise och allting därefter är en berättelse om tre generationers kvinnor, och om att lämna allt och starta livet på nytt.
Ett av de allra viktigaste nutida franska författarskapen stavas Édouard Louis. I sitt eget liv och uppväxt har han funnit frön till flera hyllade böcker, som varit viktiga i kampen för HBTQ-personers rättigheter idag. I hans roman En kvinnas frigörelse tecknas ett berörande och komplext porträtt av mamman, som tack vare sin son gjort en klassresa. Romanen tangerar inte bara viktiga teman om identitet och sexualitet, utan skildrar också klassamhället av idag.
Översättare: Marianne Tufvesson
En reseberättelse och självbiografi som berättar om fascinerande kvinnor från olika tidsperioder. Mia Kankimäki säger upp sig från sitt jobb och hyr ut lägenheten för att resa till Tanzania och följa Karen Blixen; hon reser till Japan för att se hur den världsberömda konstnären Yayoi Kusama lever. Hon reser till Florens och söker bortglömda renässanskonstnärer. Kankimäki inspireras av äldre tiders äventyrare, som Nellie Bly, amerikanskan som 1890 reste jorden runt på 72 dagar med bara en handväska. Om de här kvinnorna klarade sig i världen för hundra år sedan, varför inte hon?
Översättare: Camilla Frostell
Fjärilsvägen är Patrik Lundsbergs kärleksförklaring till hans mor och en berättelse om det svenska klassamhället. Författaren berättar om sin mamma: Birgitta Lundberg. När hon föddes fanns det hopp, även i hennes liv. Då kunde en arbetarflicka på landsbygden gå åtta år i skolan, ett år i husmoderskola och få ett kontorsjobb måndagen efter examen. Hon kunde spara till körkort och bil, åka på dans och hitta kärleken. Snart levde Birgitta den svenska drömmen med make, barn, villa och Volvo. Sedan kom 1990-talets finanskris. Skilsmässan och stressen. Fattigdomen. Barnens liv till varje pris.
Året är 1971 när Hillary Rodham som studerar juridik vid Yale Law School träffar Bill Clinton. I varandra hittar de en djup samhörighet. Bill, som har siktet inställd på en politisk karriär, friar flera gånger och till slut svarar hon ja och blir Hillary Clinton. Men i författaren Curtis Sittenfelds fantasifulla roman går hon en annan väg. Tvivlen kring det eventuella äktenskapet får henne att trots allt välja den svåra brytningen och lämna Arkansas. Under fyra årtionden stakar hon ut en egen bana, såväl offentligt som privat, en bana som återkommande korsas av Bill Clinton och som väcker frågor om de avvägningar vi alla måste göra när vi skapar oss ett liv.
Systerskap över tid och rum. I Elisabet Nemerts nya bok får vi läsa om huvudpersonen Celine, vars tillvaro slås i spillror när maken deklarerar att han vill skiljas. Celine förlorar då sitt arbete som lärare på den skola där han är rektor, och hon och barnen måste ge sig av. De får hjälp att flytta in i ett gammalt hus i Sunnanäng invid Siljans strand. Ett hus där många dramatiska kvinnoöden har utspelat sig.
Allt fler kvinnor fryser ner sina ägg för att kunna bli gravida senare i livet och i Vuxna människor åker huvudpersonen Ida, en 40-årig arkitekt, till en fertilitetsklinik i Sverige för att undersöka möjligheten. I bokens början är hon påväg till lantstället där hon tillbringat alla somrar. De ska fira mammans 65-årsdag, och allt är upplagt för en mysig helg med familjen. Men Idas syster Marthe har en strålande nyhet att berätta och vistelsen blir allt annat än idyllisk. Marie Auberts kortroman är en samtidsskildring om barnlöshet, familjeband och avundsjuka.
Översättare: Cilla Naumann
Zadie Smiths roman från 2016 handlar om två flickor som växer upp tillsammans i norra London och älskar dans. Den ena har talang, den andra har idéer, drömmen om framgång lever för dem båda. Men när deras vägar korsas igen i vuxen ålder har tiden förändrat dem. Med Swing time har författaren skrivit en stor och oemotståndlig samtidsroman; en globaliserad berättelse om dans och rasism, vänskap och rotlöshet.