Moas 10 jultips till bonusfamiljen
Författare

Moas 10 jultips till bonusfamiljen

Av: Caroline Geijer
Publicerad: 14 december 2016

Bonusfamiljerna växer som på träd, vart nionde barn i Sverige lever idag i en familj som är ombildad. Vi frågade Moa Herngren, aktuell med boken Fältguide för bonusfamiljen och tv-serien Bonusfamiljen om råd så här inför jul. För utmaningarna är många – och roliga, om du tar allt på rätt sätt!

Hej Moa, du har skrivit boken Fältguide för bonusfamiljen. Jul i bonusfamiljen – vad brukar vara den största utmaningen?
– Julen, oavsett om du lever i bonus- eller kärnfamilj, är ju en högtid när vi lätt skruvar upp förväntningarna och vill att familjelyckan ska vara på topp. Och det bäddar ju för besvikelser eftersom det sällan går att leva upp till den där Disney-julen som vi drömmer om! I en bonusfamilj är det fler att ta hänsyn till, olika traditioner som ska jämkas – alltså en större utmaning! Men om jag måste välja skulle jag säga att förväntningarna på hur det ska vara är den största boven.

Din egen första jul i bonusfamilj, hur gick den? 
– Båda mina syskon är skilda sedan många år, så jag var rätt van vid variation kring var och med vilka vi firar. Min son Max har ingen pappa och har alltid firat med mig, så där fanns heller inget nytt att ta ställning till. Mest nytt var det nog för min man Tomas och hans barn som firat ihop varje jul. Min man åkte hem till sitt ex på julafton och öppnade klappar vid brasan med sina barn, sen åkte han över till mig och min son till kvällen. Året efter det kom vi överens om att hans barn skulle vara vartannat år hos oss och vartannat år hos sin mamma – och det har funkat bra.

– Det som stökade till allt mest för oss var nog julklappskulturen. Jag kommer från en familj med väldigt mycket klappar och min man tvärtom från en kultur av sparsamhet. Han tyckte inte att jag var klok som köpte så dyra och många presenter och jag tyckte att han var tråkig som inte fattade grejen. Vi tjafsade ganska mycket om det och gör det fortfarande ibland: Hur ska vi landa i något som blir bra och rättvist för alla? Men vi har närmat oss varandra. Jag slår inte lika mycket på stort, han har dragit på lite.

Ett långt jullov följer sen. Har du några bra tips på vad man kan göra hela bonusfamiljen? Om vi antar att det finns en skön mix av åldrar i gruppen.
– Jag skulle säga så här: VÅGA DELA UPP ER! Det är återigen lätt att hamna i kärnfamiljsfällan och tro att alla måste göra allt ihop hela tiden i rädsla för att man inte är en riktig familj annars. Eller att man tror att man ska bli mer familj av att hänga ihop jämt. Om det är många olika viljor i en kärnfamilj så är det ofta dubbelt så många i en bonusfamilj. Lägg sen på alla åldrar på det. Sen är det så klart mysigt att göra saker ihop också. En grej som funkat väldigt bra för vår familj är brädspel och kortspel av olika slag, där kan både små och stora barn vara med.

Du och din man flyttade isär ett tag, nu bor ni ihop igen. Vad lärde du dig om bonuslivet på den resan?
– Jag har lärt mig en massa saker om mig själv och vem jag är. Att leva i bonusfamilj är en utmaning, men otroligt berikande. En möjlighet till personlig utvecklig om man vågar ta chansen och titta på sig själv och sina egna värderingar. När man går in i en bonusfamilj så gör man det ofta med en bild av vem man är och hur man vill vara – men sen upptäcker man kanske att man inte alls känner och reagerar som man trodde. Det kan vara ganska jobbigt till en början, när de där goda intentionerna rasar och man står där med en massa fula känslor.

– Framför allt så har jag lärt mig att släppa kontrollen och att acceptera att saker och ting sällan blir som jag vill eller har tänkt. Att ta ett steg tillbaka och fundera lite på mina egna motiv innan jag drar igång något tjafs. Jag har också lärt mig att förväntningar är oundvikliga men sällan bra, ju läger de är, desto bättre mår man. Att acceptera verkligheten för var den är och inte vad jag vill att den ska vara. Jag har också blivit bättre på att kommunicera tror jag, både med min man och med min son och mina bonusbarn.

  1. Ha inte en massa förväntningar
    Det blir ju ändå aldrig som man tänkt sig. Försök att vara laid back och ta det som det kommer. Det kan bli en bra jul även om det inte blir som man hoppats.
  2. Gör inte saker ”för barnens skull”
    Även om julen är barnens högtid blir det sällan bra om man tvingar ihop sig med någon (sitt ex eller liknande) som gör dig spänd och irriterad. Barn är känsliga och känner direkt av dålig stämning. Det brukar bli en bättre jul för både barn och vuxna om man hittar ett upplägg där alla kan slappna av och bara ha trevligt.
  3. Var bjussig och schysst
    Om du själv är ny bonusförälder i familjen. Ta ett steg bakåt och känn in den nya familjens vanor. Undvik att pinka revir.
  4. Låt det ta tid
    Du är i en bonuskonstellation och det betyder att du måste förhålla dig till många andra människor och många andra viljor. Acceptans är ledordet! Låt utformningen av det gemensamma firandet växa fram.
  5. Gör inget i affekt
    Blir du arg och tycker att ditt ex är helt jäkla dum i huvudet? Fundera på vad det är som triggar dig. Är det verkligen julschemat som gör dig förbannad? Ta ett djupt andetag och fundera över dina egna motiv till innan du ”tar strid”.
  6. Var konstruktiv
    Skriv ner vad du vill prata om och välj en neutral plats.
  7. Ta hjälp
    Av en neutral person, det kan vara en vän eller en terapeut.
  8. Gör det rättvist
    Prata ihop dig med dina barns andra förälder och med din nya partner om julklapparna och ungefär vad de får kosta så att det inte blir orättvist mellan de olika barnkullarna.
  9. Planera
    Ett förslag som även gäller sommaren är att man i god tid skickar ut ett excel-ark till alla berörda parter där man får fylla i önskemål, aktiviteter och så vidare. Dokumentet går runt tills man har hittat en kompromiss som funkar för alla. Den som ”äger” dokumentet skickar ut en slutversion. Den här modellen bygger på samarbetsvillighet men fungerar för många. Excell-modellen ger också alla en bra överblick av perioden. Är det sommar och någon ska på ridläger? Eller finns någon annan aktivitet som båda familjerna behöver ha koll på?
  10. Tänk på att saker tar tid
    Även om det är svårt att komma överens just nu kommer det att förändras över tid och se annorlunda ut på sikt.

Fakta:

  • Var tionde barnfamilj, vilket motsvarar 107 799 familjer, är en ombildad familj (där det finns barn från tidigare förhållande).
  • 215 976 barn, eller vart nionde barn, eller 11 % av barnen, i Sverige bor i en ombildad familj.
  • Man kan tro att bonusfamiljer är ett storstadsfenomen, men tvärtom ligger snittet jämnt över kommunerna i landet.
  • Det är vanligare att par i bonusfamiljer separerar än i kärnfamiljer. Tre gånger så vanligt, faktiskt.

 

Fakta

  • Vem:

    Moa Herngren

  • Född:

    1969.

  • Familj:

    Maken Tomas, 45, sonen Max, 20, bonusbarnen Wille, 25, Nelly, 14, Leia, 10 och hunden Berra, 2. Och en stor tjock bonussläkt!

  • Bor:

    Söder om söder i Stockholm!

  • Gör:

    Författare.

  • Böcker:

    Uppdrag: Familj (antologi 2005), Allt är bara bra, tack (2007), Jag ska bara fixa en grej i köket (2009), Drama Queens (antologi 2012), Jag skulle aldrig ljuga för dig (2013, Hon hette Jennie (2014).

  • Aktuell:

    Med Fältguide för bonusfamiljen och tv-serien Bonusfamiljen som hon skapat ihop med Clara Herngren, Felix Herngren och Calle Marthin.

En sida till? Fortsätt läs!