Misslisibell:
Författare

Misslisibell: "Boken har hjälpt mig att bearbeta det som hänt"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 18 september 2018

Lisa Jonsson, mer känd som Misslisibell, slog igenom på Youtube redan som tioåring. Nu är hon aktuell med boken Ni vann aldrig, en rörande och viktig berättelse om mobbning, utsatthet och att inte få vara den man är. 

Ju mer populär Lisa Jonsson blev på Youtube, desto värre blev det i vardagen. Skolan var ett rent helvete. Utfrysning, skitsnack och näthat blev en daglig verklighet när vännerna plötsligt vände henne ryggen. Det gick så långt att hon fick byta skola – men även där blev det problem. I boken Ni vann aldrig berättar Lisa Jonsson om sin erfarenhet av mobbning och om hur fansen blev räddningen när allt annat brast.

Läs också: Ett utdrag från nya boken Ni vann aldrig

Du skriver att du vill använda din position som influencer till att göra något gott. Varför kändes det så viktigt för dig att skriva den här boken?

– Det kändes viktigt att skriva boken för att jag har denna position och jag vill utnyttja den till något bra. Jag hoppas att genom att jag öppnar upp mig så kan de utsatta våga öppna upp sig för sina föräldrar och lärare och berätta. För ofta skäms man och vågar inte berätta för att man tror att det är fel på en när man blir mobbad. Sen tycker jag att det är viktigt för föräldrar och lärare att läsa boken för att få en inblick i hur mobbning sker nuförtiden i internetvärlden.

Läs också: 14 böcker som kan förändra ditt liv

Du säger att din bok inte är tänkt som en hämndaktion mot mobbarna, vad är syftet med boken?

– Det verkliga syftet är att göra mobbning till ett diskussionsämne så att de som mobbas ska få bättre hjälp.


Foto: Misslisibells blogg

Varför tror du att mobbningen eskalerade när du blev känd på Youtube? Kan det handla om att människor har svårt att unna varandra framgång?

– Jag tror absolut att min framgång på Youtube ledde till avundsjuka. Jag var redan ouppskattad innan Youtube, givetvis gjorde det inte att jag blev mer uppskattad.

När jag pratade med kameran så var det lite som om jag hade en kompis, nån att prata med efter skolan.
/Ur Ni vann aldrig

Hur var det att skriva boken? Kom minnen från åren av mobbning tillbaka?

– Det var givetvis tufft att gå tillbaka och minnas alltihop igen. Under förra sommaren spenderade jag massa tid på att skriva ner hela historien, titta igenom tusentals bilder och videosnuttar från gamla mobiler från den tiden och även gamla youtubevideos. Jag la upp en video när jag gick i åttan där jag berättade om vad som hade hänt mig i sjuan, så den mobbningen har jag kunnat bearbeta någorlunda bra. Men det som hände i åttan och nian hade jag inte berättat för mina följare och knappt själv orkat bearbeta än då det var färskt i minnet när jag slutade nian. Det var extra tufft att återigen gå igenom den perioden. Men trots att det har varit tufft i perioder under arbetet med boken, har det hjälpt mig att bearbeta alltihop.

Läs också: Romanerna där kvinnor slår tillbaka


Foto: Misslisibells blogg

Kanske är det lättare för en grupp att hålla ihop om de som är med i gruppen kan enas om att nån annan inte hör dit.
/Ur Ni vann aldrig

Kan inte du förklara det här citatet? 

– En gemensam fiende svetsar alltid ihop en grupp. Och så var det i mitt fall. En person bestämde att jag inte hörde till gruppen längre och de andra hakade på och det gjorde gruppen starkare än någonsin.

Din mamma har ett eget kapitel i boken. Hur viktig har hon varit för dig under åren av mobbning och under arbetet med boken? 

– Jag och min mamma har genom de senaste åren fått ett väldigt starkt band, vilket jag är otroligt glad för. I nian körde hon mig till och från skolan varje dag. Vi spenderade mycket tid ensamma i bilen vilket gjorde att man pratade om allt som skedde i skolan och kring mitt mående, vilket gjorde att vi fick en starkare relation. Efter varje tuff skoldag spenderade vi 20 minuter i bilen hem och det blev automatiskt så att jag släppte ut alla känslor jag hade haft inom mig under skoldagen.

Läs också: 5 böcker om den speciella relationen mellan mamma och dotter

När mamma hämtade mig på eftermiddagarna satt jag i bilen och grät och försökte berätta om skoldagen.
/Ur Ni vann aldrig


Foto: Misslisibells blogg

Var ett vittne så att personen inte står ensam i sin berättelse.

Vad kan man göra om man själv blir mobbad, eller om man ser någon annan som blir det? 

– Om man ser någon bli mobbad kan man gå emot mobbarna och bli den mobbades vän. Ett annat tips: tro inte på alla elaka rykten som sprids om en person. För det är bara rykten. Och hjälp personen att berätta för lärare och föräldrar. Var ett vittne så att personen inte står ensam i sin berättelse. Om man blir mobbad är det bästa att berätta för föräldrar och lärare. Det är så viktigt att informera de vuxna om situationen då de kan ta tag i den på ett annat sätt än vad barn kan. Och tro inte att det är fel på dig! Vem som helst kan bli mobbad.

Läs mer om mobbning!

Umo om mobbning här.

Friends om mobbning här.

Foto: misslisibell.se

Ni vann aldrig

Ni vann aldrig

Pernilla Karlsson, Lisa Misslisibell Jonsson

Fakta

  • Vem

    Lisa Jonsson

  • Född

    2001.

  • Bor

    Ödsmål.

  • Gör

    Bloggare och Youtuber.

  • Aktuell

    Med boken Ni vann aldrig.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!