Michael Mosley & Anders Hansen:
Författare

Michael Mosley & Anders Hansen: "Socker är vår tids cigaretter"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 27 februari 2017

I senaste avsnittet av Speaking of Stories blickar Michael Mosley och Anders Hansen tillbaka på tiden när man gav bort cigg i present – och förutspår bakelsernas undergång. 

Michael Mosley valde att testa periodisk fasta istället för att börja medicinera mot sin typ 2-diabetes när den bröt ut för några år sen. Resten är historia, som det brukar heta, och nu är han känd över stora delar av världen som mannen bakom 5:2-dieten. Hans senaste bok Blodsockerkoll på 8 veckor lär både diabetiker och andra hur man snabbt kan få bukt med förhöjda blodsockervärden.

I podden pratar Michael Mosley med läkar- och författarkollegan Anders Hansen, aktuell med boken Hjärnstark: Hur motion och träning stärker din hjärna, om vad vi väljer att stoppa i oss idag och hur våra matvanor kommer att ha förändrats om 50 år. De är överens om att vi nu ser en ökad efterfrågan på mer naturlig och hållbart producerad mat hos välbeställda och hälsofokuserade människor i länder som Storbritannien och Sverige (författarnas respektive hemländer). Men det finns också en trend i motsatt riktning på andra håll i världen. I exempelvis Kina och Indien äter den framväxande medelklassen allt mer kött och processad mat. Michael Mosley jämför massproducerad och sockerstinn mat med cigaretter: det tog ungefär 50 år för folk att på riktigt inse riskerna och sluta röka.

– Den första som började prata om att rökning var dåligt var faktiskt Adolf Hitler. Ingen fantastisk förebild kanske!

Anders Hansen drar samma parallell till träning:
– Det stod klart redan på 60-talet att rökning var farligt. Alla vet nu att vi behöver träning, men det kommer kanske att ta lika lång tid innan det verkligen sjunker in.

Mosley och Hansen ser också en risk för att både kosthållning och träning blir klassfrågor i ännu högre grad än idag. De stora livsmedelsjättarna som producerar skräpmat kommer att flytta fokus till utvecklingsländer, precis som tobaksbolagen gjorde när efterfrågan på cigarretter gick ner i väst.

– Det finns också en risk att vi predikar för redan frälsta istället för att informera i utsatta områden där det behövs som bäst, säger Michael Mosley.

I det långa loppet tror både han och Anders Hansen att sötsaker kommer bli lika socialt oaccepterade som cigarretter är idag.

– För bara 20 år sen köpte folk med sig cigarettlimpor som presenter när de hade varit på charterresa. Det vore otänkbart idag. På samma sätt kommer det att bli med kakor och bakelser om 50 år, säger Michael Mosley.

Lyssna på hela samtalet och lär dig bland annat vilken mat som gör möss dementa i förtid.

En sida till? Fortsätt läs!