Magnus Roosmann är skådespelare på Dramaten och en av Sveriges mest omtyckta ljudboksuppläsare. Har du också alltid drömt att bli ljudboksuppläsare? Då kan hans tips vara till stor hjälp för dig!
Magnus Roosmanns 10 bästa tips
1. Läs igenom texten
Att förbereda sig är oerhört viktigt. Läs igenom texten ordentligt och bekanta dig med karaktärerna och miljön.
2. Markera och stryk under
Markera ord, namn, orter eller städer där du är tveksam på uttal, för att kolla upp dem. Det kan också vara en god idé att stryka under ord eller meningar för att underlätta och minnas betoningar.
3. Läs texten högt
Läs texten högt innan du ska spela in den, för att värma upp rösten.
4. Ät ordentligt och var utvilad
Ät ordentligt före inspelningen och var utvilad.
Att tänka på under inspelningen
5. Sitt rätt
Du ska sitta skönt och bekvämt, men rakt och med bägge fötterna stadigt i golvet. Allt för att frigöra kroppen som är ditt instrument, så att rösten kommer fram på ett bra sätt.
6. Sitt stilla
Det är viktigt att sitta stilla, något som jag själv kan vara dålig på. Dagens mikrofoner är oerhört känsliga och minsta lilla rörelse hörs.
7. Ta det lugnt
Ta det lugnt när du läser. Föreställ dig att någon just nu sitter och lyssnar som ska hänga med och fångas av historian.
8. Men inte för lugnt
Man ska inte heller läsa för långsamt och det måste finnas en energi. Vissa meningar och passager kan med fördel läsas i ett annat, högre tempo för att skapa dynamik. Det är en fråga om rytm.
9. Var naturlig i din inläsning
Mena vad du säger. Försök inte förställa dig. Du måste tänka att det är just dig och din röst som man vill lyssna på.
10. Läsinlevelsens olika skolor
Det finns olika skolor angående karaktärisering och inlevelse och varierar beroende på vem som är läsare och vilken typ av bok det är. Jag går alltid på ”less is more” och jag tycker att en läsare ska beredas möjlighet att själv få skapa sig bilder och uppleva texten på sitt eget vis. Detta är dock individuellt.
Foto på Magnus Roosmann: Sören Vilks/Dramaten.