I början av boken finns ett antal mejl du skickat till din förläggare där du pratar om en roman. Ändå blev det en kokbok, vad hände?
– Först skrev jag en roman, sen slängde jag den och slutade skriva. Det var en fin period i våra liv, alla trivdes med hur närvarande jag blivit och hur fint vi hade det hemma. Men säg den glädje som varar för sen fick jag ett skov och skrev ett femtiotal korta noveller och essäer om lite allt möjligt som jag tycker är kul och intressant. När jag tittade på det hela insåg jag att det antingen skulle kunna bli en otroligt spretig liten novellsamling eller en väldigt ovanlig kokbok, och just då kändes kokbok roligast.
Kommer det att bli någon roman?
– Ja. Nästa bok blir en roman.
Vad har du haft för ambition med Laga mig?
– Samma som vanligt, alltså världsherravälde. Men jag är en väldigt god förlorare och blir nästan aldrig besviken när det inte blir som jag ursprungligen tänkt, och det blir ju nästan aldrig. Senast igår tänkte jag göra en moussaka men när jag hållit på ett tag upptäckte jag att jag gjort en potatisgratäng istället. Men det är ju gott med potatisgratäng.
“En välbevarad hemlis kan skänka glädje i evigheter”
Hur har du valt ut vilka recept som ska få vara med?
– Jag har varit väldigt sträng den här gången. Att göra ett recept är det lättaste som finns, att göra recept som håller över tid och blir lika bra varje gång är mycket svårt. Laga mig innehåller ett fyrtiotal av mina bästa och godaste recept, och ett recept på inlagd gurka som jag länge varit rädd att tappa bort eftersom vi alltid förvarat det receptet på en lortig papperslapp upptejpad på insidan av en kökslucka. Nu vet jag precis var jag har det! Väldigt praktiskt.
Missa inte! ”Mat blir en stark trygghetsfaktor när världen ställs på ända”
I boken finns även ett kapitel om vin, varför ville du skriva om det?
– Jag är utbildad sommelier och det är ingen examen man kan köpa i ett flingpaket om någon nu trodde det. Vin är svårt och komplext, det finns så ohyggligt många vinländer, områden och druvor att hålla reda på. Jag ville skriva en introduktion till vin utifrån de 14 största och viktigaste druvornas personlighet och karaktär. Det är förstås inte hela sanningen om vin men det är en väldigt bra början.
Nietzsche, Freud och Jung är alla med på ett hörn i boken, hur kommer det sig att de är omnämnda?
– Jag är ganska intresserad av gubbar i största allmänhet och de här tre ligger alla på min tio-i-topp-lista. Nietzsche skriver underbart kul och bra, särskilt hans korrespondens är fruktansvärt rolig läsning. Han älskade sig själv, kändisar och verkar inte ha haft en enda beständig relation i hela sitt liv. Tyvärr har jag glömt vem han brevväxlar med när han sågar sin före detta kompis Richard Wagners senaste verk med orden ”det formligen stank av Brahms!” Det kunde man inte räkna ut, att Brahms var det lägsta och sämsta som Nietzsche kunde komma på! Sen är jag osunt intresserad av Jung och Freud och deras tjafs mot slutet. Det är något rörande över hur ledsen Freud blev när det visade sig att Jung hade egna teorier om det mänskliga psyket istället för att bara ”jamen självklart vill alla ligga med sin mamma och döda sin pappa!”. Jag känner med dem bägge två och tycker att deras berättelse är en perfekt introduktion till ett recept på en banankaka.
Läs mer: Kokböckerna med en twist
Du skriver att du under de senaste tio åren ägnat orimligt mycket tid och ansträngning åt att försöka få tag på receptet Olof Palmes glass, vad är det med receptet som lockar så?
– Först namnet och sen att det verkligen inte gick att få tag på. Oemotståndligt. Man ska vara rädd om sina hemligheter. En välbevarad hemlis kan skänka glädje i evigheter. Men i samma stund som man avslöjar den så upphör den existera.
Vad spår du för mattrender 2021?
– Jag uttalar mig väldigt sällan om trender men hoppas jag på ett uppsving för påhittigheten, fiffiga tricks och listiga genvägar. Sånt älskar i alla fall jag.
Boken heter Laga mig – hur lagar man Lotta Lundgren?
– Salta ordentligt och stek mig i smör. Servera med rostad potatis, vitlöksbröd och citronklyfta.
Lotta Lundgren
-
Född: Göteborg.
-
Bor: Midsommarkransen och Mörkö.
-
Familj: En kille, sex barn, fyra hundar, tolv höns och 60 000 italienska honungsbin.
-
Gör: Skriver böcker och gör tv-program.
-
Aktuell med: Kokboken Laga mig.
-
Läser just nu: The golden house av Salman Rushdie (Det gyllene huset).