I Linda Skugges och Sigrid Tollgårds nya ljudserie Svält förlorar Akleja allt när hon utsätts för shaming på sociala medier. För SelmaStories skriver Linda Skugge själv om vad som händer när vår digitala identitet blir viktigare än vår fysiska.
Läs mer: Läs ett utdrag ur ”Svält” av Linda Skugge och Sigrid Tollgård
I den nya boken Internet är trasigt frågar sig journalisterna Martin Gelin och Karin Pettersson vad sociala medier gör med oss och med demokratin. En rad undersökningar visar att det finns ett samband mellan Facebook-användande och attacker på flyktingar och folkmord.
Debatten om sociala medier och vad det gör med oss känns allt mer aktuell. I en intervju i Nöjesguiden säger författarna: ”Youtube, Twitter och Facebook är optimerade för att lyfta fram det innehåll som väcker starka känslor och därmed skapar mest ’engagemang’, och det är nästan alltid det mest extrema och kontroversiella innehållet.”
Vad gör sociala medier med våra hjärnor? Kanske flyttas gränsen hela tiden fram för vad som “engagerar” och därför avlöser dreven varandra i hysterisk hastighet. Ibland får man känslan av att inget är gott nog förrän “offret” har blivit krossat och står utan försörjning.
Vad gör vi när vår digitala identitet snart blir viktigare än vår fysiska?
Den kloka Anitha Cleménce skrev nyligen om att sociala medier alltmer har förvandlats till en digital galgbacke:
“Jag upplever en generation med sociala medier i sin DNA, rätt gränslösa i just det känslostyrda beteendet. Det finns inget annat alternativ än att lägga upp precis ALLT i sociala medier – och är det någon som inte håller med dig i det du tycker, gör och tänker, så ska det placeras i skyltfönstret, så att du och dina likar har någonting att rasa över. Men mellan raderna kan jag ändå skönja en bräcklig generation som måste ha stöttning av varandra i gruppen för att lita på sin egen åsikt, för att därefter agera domstol. All form av motstånd och oliktänkande skräms med vrede, uthängning eller bojkott av konton. De som tycker fel ska förgöras till minsta beståndsdel. Någonting som resulterar i att det offentliga rummet så sakteliga trasas sönder.”
I ljudserien Svält, som jag skrivit tillsammans med min syster Sigrid Tollgård, hamnar huvudpersonen Akleja i ett drev som bygger på en ren slump. En situation hon inte kunnat förutse. Det slutar inte förrän hon förlorar allt. Även om historien är fiktiv – är den så extrem som den först verkar? Vad gör vi när vår digitala identitet snart blir viktigare än vår fysiska?
Av: Linda Skugge
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin