Han anses vara Nordens främsta akvarellmålare, och hans otroliga begåvning har lett till att han har en egen konsthall- Sandgrund Lars Lerin i Karlstad. Men de drygt 50 (!) böckerna är minst lika imponerande, och vi har genom tv-rutan även fått ta del av hans många kloka tankar genom åren.
Lars Lerin växte upp i Munkfors i Värmland, och efter flera år bosatt i Lofoten, Norge, och ständigt på resande fot så bestämde han sig för att återvände till sina barndomstrakter. Lerins många, många resor blev inspirationen och utgångspunkten för en stor del av hans skrivande. Men några av hans mest älskade verk har blivit till tack vare den värmländska naturen som omger honom på Hammarö som ligger i Vänern.
Årstidens skiftningar, lövens färg, vasstrån fångade i is och snö varvas med målningar av bleknande, flagande ödehus och detaljstudier av en skalbagge, en fågelvinge, en uppnålad fjäril. De uppslukande och stämningsfulla målningarna fördjupas av Lars Lerins egna tonsäkra texter: dagboksanteckningar, nedkastade funderingar och naturbetraktelser.
Ett utdrag ur boken Naturlära som tog emot Augustpriset för Årets svenska fackbok 2014.
Böcker för alla
Det är inte många författare som vågar sig på att skriva både för vuxna och barn, men Lerins unika stil med personliga karaktärsskildringar och starkt gestaltande har visat sig nå fram till alla, oavsett ålder. Kanske för att konsten och skrivandet har funnits med honom sedan barnsben.
Det är tydligt att Lerin använder sin konstnärliga talang i sitt författarskap- böckerna, som är fyllda av hans egna illustrationer, skildrar livet i såväl skrift som visuellt. Björkskogen, vitsipporna och sjöarna utgör en viktig del även i de två ovanligt vackra barnböckerna Trollet är inte hemma och Elsa i Skräddartorp och hennes 28 katter– som är tillägnade hans barn. Lerin får utnyttja sitt konstnärskap till fullo i sin ateljé som ligger alldeles intill huset i den rogivande miljön som många bara kan drömma om.
Inte bara älskad för sin konst
Lars Lerin skulle kunna vara ansikte utåt för ordet folkkär- hans värme går rakt igenom rutan. Det bekräftas inte minst genom de program där han innehaft huvudrollen genom åren; Vänligen Lars Lerin, Lerins lärlingar och Lerins jul. För Vänligen Lars Lerin prisades han 2016 med både Kristallen för årets tv-personlighet och tv-priset Ria för Årets profil. De flesta skulle nog beskriva Lars Lerin som mycket intelligent, inte minst då hans program kretsat kring hans djupa, existentiella samtal med olika människor eller hur han har lett konstklasser för unga med funktionsvariationer. Men han pratar även öppet om de betydligt mörkare perioderna i sitt liv då han missbrukade alkohol och droger.
Så det är egentligen inte speciellt förvånande att han blivit tilldelad hedersuppdraget som årets julvärd. Trots det erkänner han för TT att han själv inte varit någon större juldyrkare, men att det kommit att ändrats när familjen utökats med de två sönerna. Det är tydligt att konstnären åtar sig uppdraget på största allvar- han vet hur viktig TV:n kan vara för alla dem som känner sig ensamma under jul.
Om det är någon som kan lysa upp årets mörkaste månad är det solstrålen Lars Lerin. I år syns han i rutan redan den 25:e november i programmet Lerins sommarö som har premiär på SVT, där Lars och maken Manoel ”Junior” Marques Lerin bjuder in nya och gamla vänner till lantstället på Västkusten för att måla och prata om livet- bättre kan det inte bli. Tack vare sin humor, medmänsklighet och konst som är tillgänglig för alla kommer vi aldrig tröttna på Lars Lerin.
Lars Lerins böcker i urval
Lars Lerin
-
Född:
1954, i Munkfors.
-
Gör:
Konstnär och författare med egna illustrationer.
-
Familj:
Maken Manoel ”Junior” Marques Lerin och barnen Rafael och Gabriel.
-
Priser och utmärkelser:
Har blivit Årets värmlandsförfattare, fått Augustpriset för Naturlära, blivit hedersdoktor vid Karlstads universitet och fått utmärkelsen Årets tv-personlighet under Kristallengalan med mera.
-
Aktuell med:
Programmet Lerins sommarö på SVT och som årets julvärd 2020.