Kristina Lugn – en unik poet med nattsvart humor
Artiklar

Kristina Lugn – en unik poet med nattsvart humor

Med dräpande humor och en känsla för romantik skrev hon om kärlek, ångest, livet och döden. Kristina Lugn var en av våra mest lästa och älskade poeter – och hennes verk tog sig i såväl tonårstjejers som Nobelpristagares hjärtan.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Cato Lein
Publicerad: 27 september 2022

Med dräpande humor och en känsla för romantik skrev hon om kärlek, ångest, livet och döden. Kristina Lugn var en av våra mest lästa och älskade poeter – och hennes verk tog sig i såväl tonårstjejers som Nobelpristagares hjärtan.

– Jag röker, ni kommer att dö!

Dramatikern och poeten Kristina Lugn ropar ut orden när hon försöker undvika pressens frågor om den pågående krisen i Svenska Akademien. Det är april 2018 och en av Sveriges tyngsta kulturinstitutioner håller på att krackelera inför öppen ridå. Kristina Lugn sitter på stol nummer 14, en plats hon haft sedan 2006. Klippet på författaren som viftar med en cigarett blir omedelbart viralt och en generation som tidigare inte känt till hennes verk fick nu ett smakprov av Kristina Lugns mörka humor.

Kristina Lugn fick sitt stora genombrott 1983 med diktsamlingen Bekantskap önskas med äldre bildad herre. Den humoristiska diktsamlingen skildrar längtan, kärlek och ångest hos den som söker bekantskap genom kontaktannonser. Hon är dessutom dramatiker vars pjäser har satts upp på Dramaten.
– Hon skrev utifrån erfarenheter. Man kan säga att om man läser hennes lyrik är det om sex och ångestdämpande mediciner, vardagshändelser, allt vi hör och ser och väldigt fritt. Den typen av dialoger gör hon ju också som dramatiker, väldigt fria och öppna dialoger, säger Ingrid Elam, litteraturkritiker till SVT Nyheter.

1997 blev Kristina Lugn konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm där flera av hennes pjäser sattes upp. Hon var kvar på teatern till 2011. Tillsammans med Jörn Donner och Bert Karlsson ledde hon 1987 talkshowen Oförutsett i SVT – och blev anmäld till radionämnden. I en intervju med Dagens nyheter 2014 berättar hon om progammet:
– Min röst var för långsam, jag var för ful. Jag minns att jag gick på Götgatan och att en man kom emot mig, en helt vanlig direktörsman. När han passerade spottade han mig i ansiktet. Jag skulle nog ha orkat mer om folk blivit arga för vad jag skrev, men allt handlade om personen Kristina Lugn. Det är en otäck känsla att man kan väcka ett sådant hat. En ondska: att ta reda på var jag bor och kasta in en sten genom fönstret. Tre kvällar i rad. Sista gången krossade den fönstret och sedan min dotters sköldpadda.

I samma intervju beskriver hon sin begåvning som att den finns men inte heller är så märkvärdig. Hon dras till det vardagliga såväl som det briljanta och berättar att hon ångrar att hon inte varit modigare i sitt författarskap.
– Mina neurotiska och dåliga sidor har tagit så mycket tid, mina böcker har blivit för få, och de är ändå viktigast i mitt författarskap. Jag har satsat mer på teatern än litteraturen och gjort lite för många pjäser. Jag tror att jag hade kunnat bli en väldigt bra poet, säger hon till DN.

“Hon är en symbol för hela välfärdssamhället och ironin och galghumorn mot det också”

När Kristina Lugn gick bort 20 maj 2020 var reaktionerna från Kultursverige många och starka. Det intryck hon lämnat på poesin och dramatiken blev ännu tydligare. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) skrev på Twitter:

”En stor poet och dramatiker, med ord som nådde in. Otroligt ledsamt att höra, mina tankar är med hennes nära.”

Författaren och akademiledamoten Per Wästberg, som hade daglig kontakt med Kristina Lung, berättade för Aftonbladet om sorgen och saknaden efter sin vän:
– Hon lämnar ett så oerhört tomrum i mitt liv. Förutom att hon var en människa var hon också en poet och dramatiker som nästan alla känner till och har en relation till på något sätt. Hon är en symbol för hela välfärdssamhället och ironin och galghumorn mot det också.

Kristina Lugn begravdes i Storkyrkan i Stockholm den 5 juni 2020. Under gudstjänsten höll hennes vän polischefen Carin Götblad ett tal som sedan publicerades i sin helhet på DN:

”Kristina, jag har aldrig haft en finare vän än du, när det värsta hände stod du kvar. Kristina, du lät inte rädslan styra. Du var sannerligen en modig kvinna.”

Boktips

8 favoriter av Kristina Lugn

Upptäck – eller återvänd till – Kristina Lungs fantastiska poesi och dramatik. Bläddra för fler titlar!

En sida till? Fortsätt läs!