Grattis till nomineringen till Årets Bok 2022!
— Tack! Tusen tack…!
Vad var in första tanke när du fick veta att Räkna hjärtslag var nominerad?
— Att det är så himla roligt att min bok blir så uppmärksammad och uppskattad. Samt en viss genans… Jag vet ju vilka enormt bra böcker som kommit ut under året och därför känns det lite svårt att fatta att min bok skulle passa in i det sällskapet. Men självklart är jag otroligt glad!
Hur skulle du beskriva Räkna hjärtslag för den som inte känner till den?
— Romanen utspelar sig 1937–38. Den sjuttonåriga Betty lämnar sin hemstad för att bli hembiträde i en fin familj på Östermalm i Stockholm. Hon är ung och naiv men full av bildningstörst och lust. Mycket kan kanske kännas gammalmodigt och avlägset men jag tror också att hennes liv är lätt att ta till sig. Och tiden liknar på många sätt vår egen. Det går absolut att leva sig in i Bettys värld trots att den ligger nästan 90 år bort i tiden. Min tro är ju att känslorna och tankarna som människa är desamma.
Boken utspelar sig i 1930-talets Stockholm. Hur är det att skriva om en svunnen tid man inte själv upplevt? Hur jobbar du med research?
— Jag har verkligen njutit av att dyka in i 30-talet. Tiden är ju mina föräldrars ungdomstid och jag marinerades verkligen, genom dem, i 30–40 tals kultur när jag växte upp så det var underbart att nu fördjupa mig i populärkulturen från tiden.
Om du visste vad många kokböcker, hundratals veckotidningar, modemagasin, musik och filmer från tiden som jag konsumerat! Min stackars man har i flera års tid tvingats fredagsmysa till filmer med Tutta Rolf och Sickan Carlsson eftersom just film är en så väldigt bra källa till kunskap. Där finns massor att hämta! Jag är ju ingen historiker utan har tagit till mig researchen så. Liksom via olika arkiv och intervjuer. Jag tillbringade bland annat en oförglömlig eftermiddag hemma hos Dagny Carlsson (nyligen bortgångna 109-åriga bloggaren, du vet) då hon berättade om livet som ung strax innan krigsutbrottet.
Vi får möta 17-åriga Betty som lämnar sin hemstad och vi får följa hennes väg ut i livet. Trots att detta utspelar sig för nästan 100 år sedan, tror du att dagens unga kvinnor kan känna igen sig i Betty och henne känslor?
— Ja, det vet jag att de kan! Jag har fått så otroligt många brev, mejl, meddelanden och telefonsamtal från läsare som berättar om sig själv eller släktingar som upplevt samma sak som Betty. Att vara au-pair, hembiträde eller bara lämna det trygga hemmet allra första gången känns precis likadant 1937 som 2022. Sedan är förhoppningsvis inte unga kvinnor i dag lika oskuldsfulla som Betty men nog händer det väl att man även i dag rycks med av förälskelse och passion och gör felaktiga val som får livslånga konsekvenser?
Vad är du mest nöjd med, med boken?
— Att den blev så bra! För jag skriver alltid, alltid först och främst för mig själv. Den bok jag själv skulle velat läsa, helt enkelt. Att sedan någon annan också gillar min bok är faktiskt mest bonus. Och väldigt roligt! Sedan har jag förstått att boken väckt en hel massa minnen till liv hos läsare. Att barn och barnbarn, med boken som ingång, fått höra om hur mamma/mormor hade det som ung då hon reste iväg för att arbeta. Och att boken därmed satt i gång viktiga generationssamtal om kvinnoliv, om historia och släkt.
Vilka tankar och känslor hoppas du att Räkna hjärtslag väcker hos läsarna?
— Jag hoppas att boken väcker ett intresse för historia och då kanske också kvinnors villkor förr och nu. Att man genom att läsa boken kan relatera till vår egen tid och därmed kanske till och med dra nya, egna slutsatser? Men framförallt hoppas jag att boken är fängslande och väcker lust att läsa hos många!
Vad händer härnäst? Någon ny bok på gång, redan nu?
— Ja, o ja! Inte kan vi lämna Betty där, eller hur? Del två i bokserien kommer ut i augusti. Den heter Värma händer och utspelar sig under beredskapsåren. Och så har jag precis börjat på den tredje boken om Betty…
Till sist: har du något riktigt bra boktips du vill dela med dig av?
— Jag läser faktiskt väldigt mycket och – precis som Betty – väldigt blandat. Njuter mest av svenskspråkiga författare eftersom språket är så väldigt viktigt för mig. Kerstin Ekman är en stor favorit. Men under mitt researcharbete ramlade jag över en oväntat bra bok – samtida med Betty – Tänk om jag gifter mig med prästen av Ester Lindin. Den kom ut 1940 och är både lättläst och väldigt modern. Språkligt såväl som innehållsmässigt. Dessutom mycket bättre än den mer kända filmen med samma namn. Läs den! Finns på bibliotek eller antikvariat.