4 kaneliga recept:
1. KANELBULLERULLTÅRTA
Ingredienser:
3 ägg
1 ½ dl strösocker
¾ dl potatismjöl
¼ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ½ tsk mortlad kardemumma
Fyllning:
125 gram smör
2 dl florsocker
2 msk malen kanel
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
Pärlsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250 grader
- Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
- Blanda resterande ingredienser i en annan bunke.
- Vänd ner mjölblandningen i äggblandningen.
- Häll smeten på ett smörat bakplåtspapper i en form 30 x 40 cm.
- Grädda snabbt, det tar bara 4 – 5 minuter.
- Gör i ordning ett bakplåtspapper som du strör rikligt med pärlsocker på.
- Vänd upp den färdiggräddade kakan på bakplåtspappret och låt den kallna helt.
- Vispa smör och florsocker till fyllningen riktigt vitt och pösigt.
- Tillsätt kanel och vaniljsocker.
- Bred fyllningen på kakan när den är riktigt kall, rulla ihop och lägg i kylen.
2. KANELBULLEBOLLAR
(12 stora eller 24 små)
Ingredienser:
200 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 msk malen kanel
1 tsk mortlad kardemumma
2 tsk vaniljsocker
7 dl havregryn
2 msk vatten
Garnering:
pärlsocker
Gör så här:
- Börja med att mixa havregrynen till ett grovt mjöl.
- Vispa rumsvarmt smör med strösockret vitt och pösigt.
- Tillsätt kanel, kardemumma och vaniljsocker.
- Blanda ner havregrynen och vattnet.
- Rulla till valfria bollar som du rullar i pärlsocker.
- Låt stelna i kylen.
3. KANELBULLESNITTAR
(cirka 24 kakor)
Ingredienser:
150 gram rumsvarmt smör
1 ½ dl strösocker
1 ½ msk vaniljsocker
1 ½ msk ljus sirap
3 ¾ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk nymortlad kardemumma
1 ½ tsk kanel
Till garnering:
1 ägg
pärlsocker
2 tsk nymortlad kardemumma och kanel
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Blanda alla ingredienser i en matberedare med monterad kniv. Har du inte tillgång till det kan du blanda ihop degen med händerna.
- Dela degen i 4 delar och rulla ut till längder som du lägger på en eller två plåtar klädda med bakplåtspapper. Platta till längderna lite.
- Pensla längderna med uppvispat ägg och strö kryddor och pärlsocker ovanpå, snåla inte!
- Grädda i 10 – 15 minuter
- Skär längderna i sneda bitar, snittar, och låt dem kallna på plåten.
4. KANELBULLEKLADDKAKA
(10 bitar)
Ingredienser:
225 gram smör
3 dl strösocker
½ msk malen kanel
2 tsk mortlad kardemumma
3 ägg
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Fyllning och garnering:
½ dl farinsocker
2 msk kanel
pärlsocker
Servering:
3 dl vispgrädde
75 gram mandelmassa
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en form med löstagbar botten med bakplåtspapper. Smörj botten och kanterna på formen.
Smält smöret och låt det kallna helt.
Blanda försiktigt ihop smöret med strösocker, kanel, kardemumma, ägg, vetemjöl och vaniljsocker.
Ta undan 1,5 dl av smeten och blanda den med farinsockret och malen kanel. Fyll en spritspåse med den här smeten. Har du ingen spritspåse går det bra att klicka ut smeten.
Lägg den ljusare smeten i formen och spritsa en kanelbullesnurra med den mörkare smeten.
Toppa med pärlsocker
Grädda i 25 – 30 minuter
Låt kakan svalna helt och hållet gärna i kylskåp.
Servera med vispad grädde som du blandar