Inget Nobelpris i år – men istället ges alla kvinnliga nobelpristagare ut i storpocket. Och lanseringen sker lagom till jul.
– Det är hög tid att uppmärksamma dem på nytt, säger samordnaren Klara Johansson.
Läs även: Så gick det till när Bob Dylan fick Nobelpriset; läs ett utdrag ur Sara Danius bok
Orsaken till att det inte delas ut något nobelpris i år är ingen hemlighet. Inte heller att representationen av kvinnor bland tidigare pristagare är besvärande få. Förhoppningsvis kommer en förändring att ske i framtiden – men tills dess går nu sju svenska förlag samman och ger ut alla samtliga 14 kvinnliga pristagare i storpocket. Klara Johansson är samordnare för produktionen av serien och även produktansvarig på Bonnierförlagen:
– När vi fick reda på att det inte skulle delas ut något Nobelpris i litteratur under 2018 så började vi spåna på alternativa idéer. Vi sitter på en skatt av tidigare utgivna Nobelpristagare och vi kände att både förlag, bokhandel och läsare skulle sakna den ”Nobelyra” som uppstår efter att Nobelpriset i litteratur tillkännages.
Klara Johansson
Att priset ställdes in på grund av en sällan skådad kulturskandal bidrog på sitt sätt också till beslutet att samarbeta, och idén med en samlad utgivning av de 14 kvinnliga litteraturpristagarna kändes därmed klockren.
– Det är sorgligt få kvinnliga pristagare, men det är hög tid att de alla uppmärksammas på nytt! Det känns jätteroligt att vi kan göra det som ett samlat branschprojekt också, vi är 7 förlag som går samman och ger ut dessa kvinnor i en gemensam satsning och lansering, säger Klara Johansson.
Omslagen på böckerna blir enhetligt formgivna och vackra med konstnärliga porträtt på varje författare. Det är illustratören Kristin Lidström som ligger bakom dem.
– Vi har fått ett jättefint mottagande på lanseringen av bokhandeln som ser fram emot att kunna jobba med Nobelpriset även i år, säger Klara Johansson.
Läs mer: Läs & njut! Selma Lagerlöfs Nobel-tal från 1909
Kvinnorna som fått priset (Selma var först)
Kvinnorna som tilldelats Nobelpriset i litteratur:
1909: Selma Lagerlöf, Sverige, Albert Bonniers förlag
1926: Grazia Deledda, Italien, Wahlström & Widstrand
1928: Sigrid Undset, Norge, Norstedts
1938: Pearl S. Buck, USA, Albert Bonniers förlag
1945: Gabriella Mistral, Chile, Norstedts
1966: Nelly Sachs, Tyskland/Sverige, Ersatz
1991: Nadine Gordimer, Sydafrika, Albert Bonniers förlag
1993: Toni Morrison, USA, Forum
1996: Wislawa Szymborska, Polen, Ellerströms
2004: Elfriede Jelinek, Österrike, Forum
2007: Doris Lessing, Storbritannien, Forum
2009: Herta Müller, Rumänien/Tyskland, Wahlström & Widstrand
2013: Alice Munro, Kanada, Atlas
2015: Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland, Ersatz