Ida Östensson: ”Först när männen är med går vi i mål”
Årets Selma

Ida Östensson: ”Först när männen är med går vi i mål”

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 27 februari 2017

Välkomna att fira 8 mars med Kakan Hermansson och sju fantastiska gäster!  Vi arrangerar en kväll som vi kallar 8 nyanser av systerskap – och för er som inte bor i Stockholm eller har lyckats få biljetter kommer kvällen att livesändas på Facebook, håll utkik på SelmaStories Facebooksida.

På tur står en som verkligen gör skillnad med sin stiftelse Make Equal – Ida Östensson!

Hej Ida, hur har din start på 2017 varit?
– Det har varit både en fantastisk men även vidrig start på året.
Bara under januaris sista tio dagar tillträdde Trump som president och införde Muslim Ban, Womens March genomfördes på 200 platser i världen med runt 2,9 miljoner deltagare, Oscarsgalan slog rekord med att ha nominerat sex stycken svarta skådespelare, den ryska duman röstade igenom ett förslag som ska avkriminalisera våld i hemmet, uppropet för en samtyckeslag nådde 30 000 underskrifter och Socialstyrelsen tog bort transsexualism från listan över psykiska åkommor. Tre steg fram, tre steg tillbaka.  Jag försöker att se de ljusa glimtarna och fokusera på hur Make Equal kan bli en så lösningsfokuserad motkraft som möjligt. Min tid upptas just nu med att vi håller på med en förstudie om ojämlikhet online och hur vi kan skapa ett inkluderande internet.

Om du måste välja en enda feministisk fråga som är extra viktig att driva 2017 – vilken skulle det vara?
– Rätten till den egna kroppen. I vårt och Hungerprojektets gemensamma projekt Flickaplattformen så svarade majoriteten att den viktigaste frågan för flickor var just detta. I linje med detta så är vi ju väldigt nära ett genombrott med en samtyckeslag. Remisstiden har löpt ut och nu måste Morgan Johansson och de övriga i justitiedepartementet prioritera lagförslaget. Det är inte rimligt att straffvärda handlingar som kränker en annan människas sexuella integritet inte kan leda till juridiskt ansvar. Om detta går igenom har vi en samtyckeslag 2018.

Vilken är din feministiska höjdpunkt i livet?
– Om jag ska utgå från vad som är störst enligt andras ögon är det nog den samtyckesmanifestation som jag var med och arrangerade på Medborgarplatsen i Stockholm med över 5000 personer på plats. Men för mig personligen tror jag nog att det var dagen jag skrev ett facebook-upprop som sedan resulterade i Make Equals satsning #killmiddag. Uppropet fick tusentals delningar, vi fick hundratals positiva mejl av killar och män och massor av fysiska killmiddagar arrangerades där män började med sig själva tillsammans med andra män. Det är först när männen är med och tar ansvar som vi kan komma i mål med kampen för en jämställd värld.

Och ditt feministiska bottennapp?
– Framväxten av högerpopulistiska partier och organisationer i Sverige och världen. Även om de använder i sin retorik att de är för kvinnor så vet vi både historiskt och genom nuvarande politiska utspel att de är antifeministiska. Till exempel avkriminalisering av våld i hemmet, motståndet mot abort och ”grab them by the pussy”. Många bygger en ny sorts feminism som pekar på att bara vissa kvinnor är skyddsvärda.

Vilken bok skulle du kalla din feministiska bibel?
– Jag har tyvärr inte funnit min vuxna bibel än så är all ears för tips! Mina ungdomsbiblar var Under det rosa täcket av Nina Björk och antologin Fittstim av Belinda Olsson och Linda Skugge.

av Caroline Geijer  foto: Kristina Wicksell

Fakta

  • Vem:

    Ida Östensson

  • Född:

    I985 i Holmsund.

  • Familj:

    Sambo och bonusdotter.

  • Bor:

    Stockholm.

  • Gör:

    Grundare och ordförande för insamlingsstiftelsen Make Equal.

  • Böcker:
  • Aktuell:

    Fortsatt lösningsfokuserat arbete för jämlikhet i Make Equals regi. Håll utkik efter #killmiddag och #Skärpning.

En sida till? Fortsätt läs!