Deckarförfattaren Camilla Grebe tilldelas det prestigefyllda priset Glasnyckeln 2018 för sin roman Husdjuret. Priset delas ut årligen av Skandinaviska Kriminalsällskapet. Vi har gratulerat henne.
Hej Camilla! Du har tidigare berättat för oss om de många timmar av slit som ligger bakom varje framgång som författare. Hur känns det nu när du får detta erkännande?
– Det är fantastiskt kul, både för att jag faktiskt tycker att Husdjuret är min bästa roman, men också för att jag jobbade så hårt med den. Jag minns inte hur många omskrivningar jag gjorde, men jag slet verkligen för att få allting rätt. Så det här bevisar ju att hårt arbete faktiskt lönar sig.
Varför skriver du?
– Jag skriver för att jag älskar att läsa och för att jag har en massa berättelser i mig. Jag kan inte förklara det bättre än så, men det är nästan som att berättelserna står på kö och vill ut i världen.
Varför har just du vunnit glasnyckeln, tror du?
– Jag tror att det är kombinationen av en spännande berättelse och en samtidsskildring som tilltallar många.
Du har tidigare bland annat blivit prisad för bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Vad har utmärkelser för betydelse för dig?
– Jag säger som en kollega till mig: ”Man kan inte tävla i litteratur. Ända tills man själv vinner.” Skämt åsido: det känns stort och väldigt roligt att få den här typen av erkännande. Det bevisar ju att människor läser och uppskattar det som jag arbetat så hårt och länge med. Och det visar att spänningslitteratur är en genre att ta på allvar.
Berätta om ditt författarliv! Hur ser en vanlig dag ut?
– Just nu har jag semester så då händer inte så mycket. Jag passar på att läsa i stället. Men snart drar arbetet igång med nästa bok. Jag måste alltid ha ett manus att skriva på, annars blir jag rastlös. Jag försöker att skriva några timmar varje dag. Sedan är det ju ganska mycket omkring själva skrivandet som tar tid: research, redigering, mässor och resor för att träffa utländska förlag, bokhandlare och läsare.
Vad utmärker en riktigt bra kriminalroman?
– Det finns många spännande böcker men en riktigt bra kriminalroman – eller roman, för den delen – dröjer sig kvar. Den ställer fler frågor än den besvarar och överraskar läsaren. Den får oss att tänka till och se saker i ett nytt ljus.
Vilka är dina författarfavoriter och förebilder?
– Jag läser mycket och brett – deckare, romaner, biografier. Några av mina favoriter är Belinda Bauer, Joyce Carol Oates och Ian McEwan. Jag gillar skräck också och slukade de flesta av Stephen Kings böcker redan som barn. Just nu läser jag Silvervägen av Stina Jackson och är helt uppslukad – wow, vilket språk hon har, vilken röst!
Senare i höst kommer uppföljaren till Husdjuret, Dvalan. Kan du berätta något om den?
– Dvalan är en riktigt otäck berättelse som utspelar sig i den fiktiva orten Stuvskär. Den handlar om Samuel: arton år och på glid. Efter en misslyckad knarkaffär flyr han från en gangster och hamnar i Stuvskär hos en kvinna och hennes handikappade son. Men Samuels mamma – den djupt religiösa Pernilla – är fast besluten att hjälpa sonen ur knipan. I Dvalan vill jag utforska den värld vi är på väg in i, där Internet och sociala media för många har blivit den viktigaste formen av social interaktion.
Vad har du mer på gång?
– Jag är inblandad i ett spännande filmprojekt som jag inte kan berätta om ännu, men det har varit fantastiskt kul och lärorikt.
Motiveringen lyder
”En välskriven roman om polisen Malin Brundin som återvänder till sin gamla hembygd för att lösa ett fall som har rötter i hennes egna uppväxtår. Två olika berättarröster ger nyanserade redogörelser, samtidigt som romanen är en finstämd skildring av udda personligheter i en avfolkningsbygd, skriver Skandinaviska Kriminalsällskapet i ett pressmeddelande.”
Läs mer om Glasnyckeln här.
Fakta
-
Vem:
Camilla Grebe
-
Född:
1968
-
Bor:
Stockholm
-
Familj:
Sambon Mikael, sonen Calle, dottern Josephine och hunden Ella.
- Böcker:
- Aktuell: