Läs också: 4 helt fiktiva platser i litteraturen
Doggerland. En grön, bitvis karg ögrupp i Nordsjön med en lite säregen befolkning. Lite Shetlandsöarna, lite Skottland, lite Skandinavien. Årets största händelse är Oistra, ostronfestivalen då man dricker sig redlös och äter ostron tills de nästan kommer ut genom öronen. Idag består Doggerland av huvudöarna Heimö, Noorö och Frisel.
Inte hört talas om Doggerland? Det kanske beror på att det är ett av världens nyaste länder – som bara finns i Maria Adolfssons författarskap. Boken utspelar sig på ögruppen och handlar om kriminalinspektör Karen Eiken Hornby, som får i uppdrag att leda en mordutredning, som inte underlättas av att hennes arrogante chef varit gift med offret.
Det kanske låter som en helt vanlig deckarhistoria, men det är det inte. Eftersom Maria Adolfsson har placerat handlingen i en fiktiv miljö som hon med ord gjort så verklig att det är helt omöjligt för läsaren att inte tro att den finns på riktigt där någonstans mellan Storbritannien och kontinenten.
Läs mer: Alla böcker i Doggerland-serien
Ett mellanting mellan Skandinavien och Storbritannien
Författaren själv lever en stor del av sitt liv i Doggerland just nu, och har gjort det ända sedan hon började leka med tanken på att återuppliva det sedan länge sjunkna landmassa som finns mellan de brittiska öarna och kontinenten. Det är 10 000 år sedan det riktiga Doggerland drunknade i en tsunami, innan dess kunde man faktiskt gå torrskodd från Storbritannien till kontinenten
– Jag är fascinerad av Skandinavien och hur vi sneglar mot Storbritannien. Så fort det kommer hit en britt så blir vi så imponerade över dem och deras pubkultur. De, å andra sidan sneglar hitåt och tycker vi är spännande.
Maria Adolfsson började fundera på ett mellanting, något som kopplade till hennes intresse för olika språkstammar och hur man talar i till exempel Skottland, på Färöarna och på Shetlandsöarna.
– Dessutom har vi ju som sagt suttit ihop en gång. Mitt Doggerland växte sedan fram medan jag skrev, men flera gånger har det varit så att jag hittat på något och sen har jag kollat upp hur det var och insett att exakt så kunde det faktiskt ha varit. Det har varit så roligt att leka med detta, berättar Maria Adolfson.
Enormt mycket research
Att skriva om en fiktiv miljö har gett henne en stor frihet, befriad från förväntningar och pekpinnar.
– När man är för lat för att göra research kan man hitta på något eget! Det innebär förstås ännu mer research men på ett annat sätt.
Och mängden research som gjorts inför arbetet med att beskriva landet har varit enorm. Det är i princip ofattbart för en läsare att landet med sina alldeles säregna kulturella uttryck, kommer ur en enda människas fantasi. Maria Adolfson själv talar också om Doggerland som en helt verklig plats.
– Jag är ständigt där i tanken.
Vägen till deckardebut har varit lång för Maria Adolfsson, och tagit några omvägar, men nu har hon 59 år gammal sagt upp sig från jobbet och är författare på heltid. En dröm som blir sann.
– Jag skulle kunna leva på potatis bara jag slipper yrkesarbeta mer! Så kom detta som sänt från ovan. Felsteg har sålts till omkring 15 länder, det är helt osannolikt. Och de flesta är flerbokskontrakt. Tyskland tre böcker Italien fyra. Och det enda jag vill är att fortsätta skriva, berättar Maria Adolfsson som under många år varit presstalesman på SL. Ett jobb hon beskriver som roligt men också slitsamt.
– Jag var ensam talesperson under en period och hade jag ingen ersättare när jag var sjuk eller hade semester. Självklart gick jag in i väggen och efter det var vi fem som delade på det jobb jag tidigare gjort själv …
En andra debut
Utbrändheten ledde till en period av skrivande som resulterade i debutboken … alla för en, som kom ut 2008. Men på grund av en schism inom det förlaget hon då tillhörde blev den inte så uppmärksammad som den kunde ha blivit. Felsteg känns därför som en andra debut, en ”riktig”.
– Jag bara släppte sargen och tänkte ”nu ska jag skriva bara det som är skitkul”. Jag skrev och skrev. Jag vet inte ens riktigt hur och jag hittade på det fiktiva landet Doggerland.
Medan Felsteg just placerat sig på bokhandelns hyllor, är hon själv redan inne i arbetet med uppföljaren. Författare på obestämd framtid, hur känns det?
– Jag fyller 60 i sommar och det är helt fantastiskt att vara med om detta så här sent i livet. Jag tar det med jämnmod, hade det här hänt mig tidigare hade det inte varit nyttigt. Det skulle hända nu. För författare finns ingen pensionsålder!
Fakta
-
Vem:
Maria Adolfsson
-
Född:
1958
-
Bor:
Stockholm
-
Familj:
Ja
-
Läser:
Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie och Den svavelgula himlen av Kjell Westö.
-
Böcker:
… alla för en (2008)
-
Aktuell:
Med nya romanen Fallvind.