Hanne-Vibeke Holst belyser samhällsfrågor med gastkramande spänning
Artiklar

Hanne-Vibeke Holst belyser samhällsfrågor med gastkramande spänning

Som författare, journalist och FN:s goodwill-ambassadör i Danmark, har Hanne-Vibeke Holst en framstående röst för kvinnofrågor i dagens samhälle. Läs om hennes spännande böcker och starka feministiska engagemang här.




Av: Russell Rothman
Fotograf: Sara Galbiati, Gyldendal Medie
Publicerad: 27 juli 2023

Som författare, journalist och FN:s goodwill-ambassadör i Danmark, har Hanne-Vibeke Holst en framstående röst för kvinnofrågor i dagens samhälle. Läs om hennes spännande böcker och starka feministiska engagemang här.




Kvinna utan mask

Kvinna utan mask

Hanne-Vibeke Holst
Inbunden
Köp boken

Född 1959 i Løkken, Danmark, är Hanne-Vibeke Holst en framstående dansk författare och journalist, även känd som FN:s goodwillambassadör för kvinnofrågor inom UNFPA. Hon fick sitt genombrott som författare med den populära romantrilogin om TV-journalisten Therese Skårup, som skapade en livlig debatt om könsroller och jämlikhet. Holsts andra stora genombrott var trilogin om dansk politik, där den första delen, Kronprinsessan, inspirerades av Mona Sahlin-affären. Trilogin filmatiserades av SVT med Alexandra Rapaport och Suzanne Reuter i huvudrollerna.

Hanne-Vibeke Holst har inte bara skrivit romaner utan också barnböcker, kvinnohistoria och TV-manus, inklusive Polisen på Samsö. Hon har även utmärkt sig inom teater och skrivit pjäsen Moskva 7 oktober, baserad på den kontroversiella ryska författaren och journalisten Anna Politkovskajas liv.

Samhällskritiken fortsatte som tema i Holsts förra roman från 2017, Som pesten, som belyser myndigheters och läkemedelsindustrins sätt att hantera en pandemi. Dystopin som beskrivs i romanen där världen drabbas av en influensapandemi blev närmast profetiskt, med tanke på coronapandemin som kom tre år senare.

Förutom sin litterära framgång har Holst engagerat sig i debatten om nya könsroller, barnfamiljer och mediernas inflytande under 1980- och 1990-talen. Med ett brett spektrum av ämnen och ett starkt fokus på kvinnofrågor fortsätter Hanne-Vibeke Holst att vara en betydande röst inom litteraturen och samhället.

Holsts senaste roman Kvinna utan mask är en biografisk roman som skildrar konstnären Sonja Ferlov Mancobas kompromisslösa kamp för konsten och kärleken i 1930-talets Köpenhamn, och ger en levande bild av Europas mörkaste decennier.

Ett urval av Hanne-Vibeke Holsts böcker

Bok 1

Kvinna utan mask av Hanne-Vibeke Holst

Inbunden
Köp boken

På 1930-talet kämpar danska Sonja för att förverkliga sin dröm om att bli konstnär, trots motstånd från sin mamma. Hon tar modig beslutet att söka sig till en konstskola i Köpenhamn, där hon finner en inspirerande miljö av idealism och experiment. Konsten och sexualiteten blir en del av motståndet mot den framväxande nazismen. När kriget bryter ut befinner sig Sonja i Paris bland surrealisterna, och allt ställs på sin spets. Vilka uppoffringar är Sonja redo att göra för att försvara konsten och kärleken?

Översättare: Djordje Zarkovic

Bok 2

Som pesten av Hanne-Vibeke Holst

Karoline Branner, en läkare, tar med sin familj till Genève för att bistå WHO i kampen mot pandemier. Men på jobbet möts hon oväntat av motstånd inom den politiska organisationen, medan hennes man blir alltmer rastlös hemma. Samtidigt börjar signaler om en ny influensapandemi.

Översättare: Margareta Järnebrand

Bok 3

Knud, den store

Knud Holst, författaren från en fattig lantbrukarfamilj i Danmark, lever med stora författardrömmar som skiljer honom från sina hårt arbetande föräldrar. Trots att han blir en framstående poet under 1960-talet lider han hela livet av mindervärdeskomplex och kämpar för att passa in bland sina uppburna författarkollegor. Tillsammans med sin ungdomskärlek Kirsten och deras tre döttrar flyttar han till ett hus vid havet, men lyckan förvandlas gradvis till djup olycka. En gripande roman som utforskar en betydelsefull generation och författarlivet på sextiotalet.

Översättare: Margareta Järnebrand

 

Bok 4

Förlåtelsen

Förlåtelsen är gripande släktkrönika som sträcker sig från fyrtiotalets Danmark till 2000-talets Berlin. Huvudpersonen Helena är chef för Berlinoperan och ska tilldelas ett demokratipris för sin modiga hantering av en kontroversiell Mozartuppsättning. Under prisceremonin träffar hon sin dotter Sophie och hennes nya pojkvän Khalil, som visar sig vara muslim. Kvällen tar en farlig vändning när Khalil tar Helena och Sophie som gisslan på operan och avslöjar en familjehemlighet som rullas upp parallellt med handlingen.

Översättare: Margareta Järnebrand

Bok 5

Kronprinsessan

Charlotte Damgaard erbjuds posten som miljöminister, trots att hon just planerade att flytta till Uganda med sin familj. I maktens centrum möts hon av medias bevakning, politiska intriger och svek från partivänner. När hennes tidigare så lyckliga äktenskap börjar krackelera tvingas hon till slut fråga sig om priset ändå inte är för högt. Romanen utforskar en kvinnas dubbla roller och frågan om hur man kan förena familjelivet med livet i rampljuset.

Översättare: Margareta Järnebrand

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!