Författarna: Därför älskar vi att läsa Curtis Sittenfeld
Artiklar

Författarna: Därför älskar vi att läsa Curtis Sittenfeld

Curtis Sittenfeld blev det litterära USA:s darling när hon debuterade med Prep (I en klass för sig) 2005. Fem böcker senare har hon en hängiven läsekrets över hela världen. Här berättar svenska författare om varför de älskar Curtis Sittenfeld.

Av: Tove Kullenberg
Fotograf: Jo Sittenfeld
Publicerad: 29 maj 2019

Curtis Sittenfeld blev det litterära USA:s darling när hon debuterade med Prep (I en klass för sig) 2005. Fem böcker senare har hon en hängiven läsekrets över hela världen. Här berättar svenska författare om varför de älskar Curtis Sittenfeld.

De dyker upp då och då, de där debuterande författarna som plötsligt hela den litterära världen pratar om. Curtis Sittenfeld var just en sådan, när hennes bok I en klass för sig utkom 2005. Den fick strålande recensioner, rättigheterna såldes över hela världen och boken blev utnämnd till en av årets bästa böcker av The New York Times. En kultbok, skulle man kunna kalla det. Curtis Sittenfeld fick en hängiven skara läsare över hela världen.

Nu är hon tillbaka med en novellsamling, Jag säger det ni tänker.  Här berättar tre författare och hennes förläggare i Sverige om varför de älskar Curtis Sittenfeld.

Missa inte vår intervju: Succéförfattaren Curtis Sittenfeld: ”Min bok har lärt läsarna vad en avsugning är”

 

Helena Dahlgren, författare till bland annat serien Star stable 

Fotograf: Stefan Tell

Fotograf: Stefan Tell

”Vissa författare bär man med sig i alla faser av livet. För mig är Curtis Sittenfeld en sådan författare. Som ung vuxen kände jag igen mig plågsamt mycket i  Lee Fiora, huvudpersonen i debutromanen I en klass för sig. Såhär i efterhand tänker jag väldigt mycket på Lee som en författare i vardande, för som författare måste man ha den där förmågan att se, verkligen SE, sina medmänniskor så som Lee (och Curtis) gör. Skildringen av hur Lee börjar klippa sina klasskompisars hår för att få ett sätt att vara nära dem är en knivskarp och hjärtknipande studie i social awkardness som jag fortfarande tänker på, fast det gått tretton år sedan jag läste boken.

Sittenfeld är en fantastisk människoskildrare: hon får mig att alltid att se på min omgivning med nya ögon, och hennes förmåga att skriva skenbart lätt om komplexa skeenden, som ofta utspelar sig först och främst inuti karaktärernas huvuden, är djupt avundsvärd. Jag älskar allt hon har skrivit, även den lite orättvist bortglömda Mannen i mina drömmar som tar avstamp i Julia Roberts inställda bröllop med Kiefer Sutherland (fast utifrån en ung tjejs perspektiv). Att Curtis och jag är generationskamrater och delar många popkulturella referenser är såklart ännu en anledning att jag älskar hennes böcker så mycket.

Om jag MÅSTE välja en favorit får det nog ändå bli Presidentens hustru. Den läste jag när jag låg på BB och skulle föda mina döttrar, så det är en speciell bok för mig av många skäl. En ny bok av Curtis Sittenfeld är alltid något av en högtidsstund för mig. Ett tillfälle att stänga av telefonen, dra för gardinerna och bara njutläsa.”

Sandra Beijer, bloggare och författare till bland annat Mellan oss

Fotograf: Brorbror

Fotograf: Brorbror

”Jag fastnade verkligen för Sittenfelds debutbok En klass för sig. Jag tycker hon beskriver så precist hur man som tonåring är sin egen värsta fiende genom självhat och rädsla. Detta utdrag är så spot on: ‘Jag minns mig själv som olycklig, och ändå var min olycka så skarp och förväntansfull; sanningen att säga var den i sin energi, inte helt olik lycka’.”

Johanna Lindbäck, författare till bland annat Karta för förälskade och andra blinda

Fotograf: Stefan Tell

Fotograf: Stefan Tell

”Gud vet hur jag hittade Prep (I en klass för sig) när den kom, men på något sätt gjorde jag det och det är jag väldigt glad för! Sen dess har jag varit fast och läst allt.

En del av hennes böcker minns jag ärligt talat knappt mer än titeln av nu, hej Man of my dreams och Sisterland, medan jag har återvänt flera gånger till andra. Prep använde jag i undervisningen när jag jobbade som gymnasielärare, så den läste jag minst en gång per år under en period. (Lee Fiora är inte en karaktär som alla älskar, för att uttrycka det diplomatiskt. Det var skitkul att diskutera henne och boken med mina klasser.) Även American Wife tycker jag om jättemycket.

Men oavsett om böckerna blir en favorit eller inte, så är det en styrka som Sittenfeld alltid har: detaljerna. Hon zoomar in på den där precisa lilla grejen som så exakt sätter en karaktär eller en stämning. Det kan vara ett visst uttryck, ett sängöverkast i fel färg, eller ett sätt att röra sig. Något litet som får en att förstå nästan hela världen på ett mycket tydligare sätt. Det är den förmågan som gör att jag kommer fortsätta läsa vad hon än väljer att skriva om. Jag bryr mig egentligen inte ett dugg om den specifika handlingen. När jag väl öppnar första sidan vet jag att jag kommer att svepas med, och det är alltid något att se fram emot!”

Maria Såthe, förläggare till Curtis Sittenfelds böcker i Sverige

Författarna: Därför älskar vi att läsa Curtis Sittenfeld

”Vi har följts åt i livet, Curtis Sittenfeld och jag. Det började med debuten I en klass för sig från 2005 när jag var utexaminerad och hade mitt första riktiga jobb, i en bokhandel. Det är en utvecklingsroman i internatskolemiljö som snabbt blev en modern klassiker.

Åren går och det verkar som om både Curtis Sittenfeld och jag har blivit äldre. I Jag säger det ni tänker skriver hon om fängslande och träffsäkert kring de ofta ouppnåeliga krav som vi människor har på oss själva. Kvinnor mitt i livet som hanterar familj, arbetar mycket och när stora drömmar. Igenkänningen är stor.”

 

Alla Curtis Sittenfelds böcker i utgivningsordning:

I en klass för sig 

Författarna: Därför älskar vi att läsa Curtis Sittenfeld
En insiktsfull uppväxthistoria, samtidigt som det är ett skickligt utforskande av klass, ras och kön.
Lee Fiora är en intelligent och observant fjortonåring när hennes pappa släpper av henne utanför sovsalen till den prestigefyllda internatskolan i Massachusetts. Hon har lämnat sin livliga lyckliga familj efter att ha sökt ett stipendium till Ault som hon, åtminstone delvis, valt på grund av den glassiga broschyr hon beundrat. Men Lee upptäcker snart att skolan är en sluten värld av blasé, attraktiva ungdomar som tillbringar sina lov på exklusiva semesterorter och som bara kommunicerar med sina likar. Pengar är något alla andra har, men ingen talar om. I deras sällskap blir Lee någon hon inte vill vara, någon hon inte ens känner igen. Hennes försök att närma sig andra slutar oftast i att hon sluter sig än mer. Hur ska man veta vem man är, när ingenting omkring påminner en?
Här finns boken. 

Mannen i mina drömmar

Författarna: Därför älskar vi att läsa Curtis Sittenfeld

”Sittenfeld är en klar tänkare, en skarp observatör och en gedigen, elegant stilist.” Washington Post

Det är 1991 och Hannah – den drömmande, ständigt självbespeglande och inte helt genomsympatiska hjältinnan – är 14 år när romanen börjar. I veckotidningarna läser hon om kändisars förberedelser för sina romantiska, magnifika bröllop. Samtidigt ser hennes egen verklighet annorlunda ut, föräldrarnas äktenskap börjar knaka i fogarna och det tycks som om en skilsmässa är oundviklig. Läsaren får genom romanen följa Hannah via universitetet in i vuxenlivet och ta del av hennes besatthet över frånvaron av män i sitt liv och hennes romantiska drömmar om kärlek. Ingenting blir riktigt som hon tänkt sig.

Presidentens hustru

Författarna: Därför älskar vi att läsa Curtis Sittenfeld
Presidentens hustru är, liksom författarens tidigare romaner, en berättelse om klass, förmögenhet och ras, men främst är det en kärlekshistoria. Romanen bygger delvis på presidenthustrun Laura Bushs liv, vilket gjort den mycket kontroversiell och omdiskuterad i hemlandet USA. Alice är en försynt och väluppfostrad flicka från en småstad i Wisconsin. Till sin egen stora förvåning faller hon för den sorglöse, charmige och festglade Charlie Blackwell. Han är den förmögne sonen i en stor och välkänd republikansk släkt, själv är Alice en engagerad skolbibliotekarie och en övertygad demokrat, nöjd med sitt stillsamma liv. De gifter sig och hon försöker att vänja sig vid den Blackwellska klanens ambitioner och självtillräcklighet, men känner sig främmande för de märkliga traditioner som utspelas på deras exklusiva sommarresidens och country club. När Charlie så småningom blir president hamnar Alice i en situation hon aldrig ens drömt om, i en ställning med makt och inflytande, privilegier och skyldigheter.
Författarna: Därför älskar vi att läsa Curtis Sittenfeld
Systerland är spännande som en psykologisk nedräkningsthriller samtidigt som den är en mästerligt utmejslad relationsroman med en upplösning som ställer allt på ända. Enäggstvillingarna Vi och Kate är födda med en gåva, eller en förbannelse: de är synska. Den excentriska Vi omfamnar sin förmåga, hon säger sig kommunicera med en skyddsängel och försörjer sig som medium. Kate däremot gör allt för att dölja sitt annorlundaskap; det skrämmer henne och hon går helhjärtat in för rollen som rekorderlig hustru och småbarnsförälder och byter till och med namn för att inte förknippas med sin bohemiska syster och hennes obskyra verksamhet. Men när Vi förutspår att deras hemstad St. Louis i Missouri inom ett par veckor kommer att drabbas av en förödande jordbävning rubbas Kates cirklar, eftersom hon djupt inombords vet att Vis förutsägelse stämmer. Hur ska hon kunna skydda sin familj och varna omvärlden för den annalkande katastrofen utan att avslöja sin skamliga hemlighet?
Här finns boken.
Författarna: Därför älskar vi att läsa Curtis Sittenfeld

Familjen Bennet i amerikansk dokusåpa!

Curtis Sittenfeld levererar här en modern version av Stolthet och fördom – lika delar Jane Austenhyllning som djärvt litterärt experiment.

Mr Darcy, Chip Bingley och hela familjen Bennet har fått uppdaterade roller i denna nyskapande tolkning som flyttat Jane Austens engelska drama till ett nutida USA. Liz skriver för ett livsstilsmagasin och bor tillsammans med sin yogande syster Jane i New York. Men när deras far får hälsoproblem återvänder de till barndomshemmet i Cincinnati, och finner det stora Tudor-huset förfallet, och resten av familjen i en förvirrad röra.

Så gör Chip Bingley, den nyinflyttade snygge läkaren som varit med i senaste säsongen av dokusåpan Singel söker kärleken, entré. Chip fattar genast tycke för Jane, medan Liz inte alls finner kirurgen Fitzwilliam Darcy lika charmerande. Spelet kan börja.

Här finns boken.

Författarna: Därför älskar vi att läsa Curtis Sittenfeld

En tvåbarnsmamma i villaförorten fantiserar om att förgöra en gammal vän vars präktiga livsstilsimperium kanske eller kanske inte är byggt på en lögn. En framstående advokat vet inte hur hon ska reagera när hon och hennes man på sin smekmånad stöter på hennes gamla plågoande från skoltiden. En bortkommen Ivy League-student får veta sanningen om en kursares till synes avundsvärda liv.

Curtis Sittenfeld har gjort sig känd som en vass samtidsskildrare som förmänskligar dem hon skriver om samtidigt som hon gör ner dem. I hennes första novellsamling får vi en aldrig tidigare skådad uppvisning av hennes ”fenomenala förmåga att skapa karaktärer som bosätter sig i huvudet på läsaren” (Washington Post). I samtliga tio noveller i Jag säger det ni tänker vänder Sittenfeld upp och ner på förutfattade meningar om klass, förhållanden och könsroller i ett land som tycks både på glid och ohjälpligt splittrat.

Här finns boken.

En sida till? Fortsätt läs!