Christoffer Carlsson läser The Nickel Boys av Colton Whitehead
— Jag kommer att läsa Colson Whiteheads The Nickel Boys (Nickelpojkarna) som kommer på engelska nu i juni, och på svenska i höst. Det tycks av förhandsrösterna att döma kunna bli en alldeles enastående roman, från en av de senaste årens största amerikanska berättare. Jag älskade Den underjordiska järnvägen och ser fram emot att få sjunka ner i den här — även om jag befarar att den kommer att vara ganska hemsk.
Christoffer Carlsson är aktuell med Järtecken.
Hitta mer läsinspiration
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Marina Nilsson läser Köttets tid av Lina Wolff
— Jag ser fram emot att läsa Köttets tid av Lina Wolff, inte minst efter att ha blivit så fascinerad av De polyglotta älskarna. Jag förväntar mig en inte helt lättläst bok, vilket kan vara lite frustrerande för mig som alltid slukar böcker i rasande fart, men om det är lite obegripligt första gången så får man väl helt enkelt läsa den en gång till! Jag älskar Lina Wolffs sugande språk och helt speciella karaktärsbeskrivningar. Läste någonstans att hon börjar sina romanbyggen med att skriva varsin dagbok åt huvudpersonerna, bara som ett rent arbetsredskap för att lära känna dem. Jag blev djupt imponerad av detta ambitiösa grepp!
Marina Nilsson är aktuell med Bobby Love.
Johanna Schreiber läser Idag är allt av Nicola Yoon
— Jag älskar att ”spara” böcker som jag tror att jag kommer att älska till semestern. Så att jag kan njuta av dem ordentligt! I år har jag bland annat sparat Idag är allt av Nicola Yoon. Jag älskar YA-böcker, och blev totalt golvad av hennes Ingenting och allting. Ser fram emot en läsupplevelse kantad av New York-referenser och bultande tonårskärlek.
Johanna Schreiber är aktuell med Det bästa som har hänt mig.
Läs också: 14 svenska klassiker du säger att du har läst — men har du verkligen det?
Aase Berg läser Allt jag fått lära mig av Tara Westovers och Gun Love av Jennifer Clement
— I sommar ska jag läsa Tara Westovers Allt jag fått lära mig och Jennifer Clements Gun Love. Alltså överlevnadsskildringar om starka kvinnor som slåss ur underläge. Man kan visserligen driva med såna här böcker om individualistiska uppryckningsprojekt när det gäller män typ Zlatan, det är ju ett ensam cowboy american dream-ideal som är ganska grabbigt och saggigt. Men när det gäller kvinnor är det ju faktiskt vardagsmat och inte framgångssuktande fantasier det rör sig om. Alla kvinnor måste slåss ensamma, det är en realitet.
Aase Berg är aktuell med Haggan.
Tom Malmquist läser Alternativa fakta av Åsa Wikforss och Folkmusik i Sverige av Dan Lundberg
— Åsa Wikforss blev nyligen invald i Svenska Akademien, därför är jag nyfiken på att läsa Alternativa fakta.
— Jag älskar blues, kvartstonerna och det starka uttrycket. Men den svenska varianten som föregick blusen med flera hundra år har också kvartstoner och starka uttryck. Jag vill lära mig mer om det i Folkmusik i Sverige.
Tom Malmquist är aktuell med All den luft som omger oss.
Läs mer: Tom Malmquist: ”Jag har själv varit suicidal, ensam och försökt att bli förstådd”
Malin Persson Giolito läser Konsten att bli känd av Caitlin Moran och Allt jag inte kan säga av Emilie Pine
— Jag ska läsa Caitlin Morans senaste, Konsten att bli känd och Emilie Pines hyllade Allt jag inte kan säga, eftersom sommarläsning ska vara helt och hållet befriad från projekt av typen På spaning efter den tid som flytt. Varje semester besmittas ändå alltid av stressiga krav på avslappning. Böckerna måste därför vara så lustfyllda och kravlösa som det bara går och de här två böckerna har jag längtat efter sedan jag hörde talas om dem första gången. Jag tänker läsa dem oavsett årstid, väderlek eller någon som frivilligt skrapar potatisen.
Malin Persson Giolito är senast aktuell med Störst av allt.
Carolina Setterwall läser Den som lever stilla av Leonora Christina Skov
— Jag ser fram emot att läsa Den som lever stilla av Leonora Christina Skov och nu äntligen finns den på svenska. Jag har varit nyfiken på hennes autofiktiva berättelse ända sedan jag först snubblade över den i januari i år, då jag var i Danmark på PR-besök för min egen autofiktiva roman och Leonora vann det prestigefulla priset ”De Gyldne Laurbær” samma dag som jag var där. Under mina dygn i landet pratades det därför mycket om hennes författarskap i korridorerna på mitt danska förlag Politiken. Jag blev extremt nyfiken, både på henne som person och hennes verk. Vad jag förstår skriver hon om sin uppväxt och rannsakar det liv hon har levt, de val hon har gjort och kanske framförallt: sin egen ansträngda relation till sin mor. Med andra ord — precis min kopp te.
Carolina Setterwall är senast aktuell med Låt oss hoppas på det bästa.
Missa inte! ”jag tror att vi ska ses i morgon bitti. Det gör vi inte. Vi ses aldrig mer”
Flora Wiström läser Vi for upp med mor av Karin Smirnoff och Min kamp av Karl Ove Knausgård
— Äntligen finns den andra delen av Janakippo-serien! Den första boken, Jag for ner till bror, skildrar Jana Kippo som återvänder till Smalånger där hon växer upp. Det blir en resa rakt in i hennes förflutna. En värld av missbruk och våld – men också gemenskap. I den nya boken har modren dött och syskonen ärver hennes föräldrahem i Kukkojärvi. Det är ungefär vad jag vet. Är tokig i Smirnoffs språk och längtar verkligen efter denna läsning.
— Har bestämt mig för att läsa Knausgård i sommar. Inte gjort det förut, och inte känt mig sugen heller. Men känner ett oerhört sug nu!
Flora Wiström är aktuell med Hålla andan.
Jenny Rogneby läser Allt jag inte kan säga av Emilie Pine
— Högst på min lista att läsa i sommar är Allt jag inte kan säga, av Emilie Pine, för att jag är nyfiken på hur hon skildrar tankar kring att vara kvinna i vår tid.
Jenny Rogneby är aktuell med Leona. Ur aska i eld.
Lars Mytting läser Fröken Smillas känsla för snö av Peter Høeg och Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi
— På sommaren gillar jag böcker med en storslagen och gärna lite mystisk handling. Inte krim, men spännande som krim. Därför kommer jag i sommar att läsa om en bok av danska Peter Høeg, hans underbara Fröken Smillas känsla för snö, som publicerades för många år sedan och blev mycket populär, men som nya generationer av läsare kanske inte känner till. Välskriven och överraskande om dansk-grönlandska Smilla och hennes personliga korståg för att avslöja hemligheten bakom en liten pojkens död. Förresten borde alla, på sommaren som på vintern, läsa om Mikael Niemis Populärmusik från Vittula — den roligaste boken i Skandinavien. Om vi alla läste den en gång om året skulle världen vara en bättre plats.
Lars Mytting är aktuell med Systerklockorna.