Sanna Torén Björling skildrar aborträttens historia genom möten med aktivister, läkare, forskare och andra berörda. Abort rör vår grundläggande syn på liv och död och kopplas både till religös tro och socioekonomi. USA är inte längre det enda land där abortfrågan är en het politisk debatt. Slaget om aborträtten handlar om hur rätten till abort inte handlar om ett medicinskt ingrepp – utan om kontroll och makt över sin egen kropp.
År 2015 drabbades ökenstaden Palmyra i Syrien av en våldsam attack utförd av den ökända terrorgruppen Islamiska staten. De plundrade museet, förstörde antika statyer och sprängde tusenåriga tempel. I motvärn ställde sig några tappert modiga museitjänstemän – och de fick betala ett ofattbart högt pris. Men vad var det som drev terroristerna att kriga mot det antika kulturarvet?
Anders Rydell och Jesper Huor gräver i den hemlighetsfulla historien om kulturkriget och berättar om kampen mellan juhadister och arkeologer och jakten på blodsantikviteter från dagens konfliktzoner till världens främsta museer. Vad som står på spel är mänsklighetens historia som riskerar att gå förlorad.
Malmö har tyvärr blivit en symbol för gängvåldet, där det förekommer att oskyldiga offer omkommer i gängkrigen. En av de mest tragiska sådana var mordet på Karolin Hakim i Robersborg, 2019. Hon var en nyutexaminerade läkare och blev skjuten till döds med sitt barn i hamnen, i ett medelklassområde. Beskedet fick nyhetsbruset att tystna en stund – det var inte business as usual, inte ens i det våldsdrabbade Malmö. Kort efter mordet är nyhetsjournalisten Therese Cedergren på plats. Hon berörs på djupet av mordet, och börjar gräva i fallet. I reportageboken Mordet på Ribersborg pusslar Therese ihop bilden av det kriminella Malmö, om hämndspiraler och narkotikahandel. Men hon får också ta del av de anhörigas bottenlösa sorg efter en älskad dotter, syster, vän och mamma.
Jim Brazzil är fängelsepastor från Texas och har suttit i dödens väntrum 276 gånger och lyssna på den dödsdömdas bekännelser under deras sista stund i livet. Nu är det Jims tur att möta döden, och i sin sista bekännelse har Carina Bergfeldt fått förtroendet att lyssna. Det är detta som blivit En bra dag att dö; ett reportagebok om död och sorg men också kärlek, försoning och hopp som skildras i fängelsepastorns ovanliga historia men även Carinas egna erfarenheter för att förstå sig själv bättre. Hur ska man leva sitt liv? Kan man alltid förlåta? Och vilken dag är egentligen en bra dag att dö?
Under hösten 2021 mördades Einár och den svenska rapscenen drabbades av sorg och förtvivlan. Journalisten Emil Arvidson berättar om mordet och dess påverkan på den svenska hiphopgenerationen som vuxit upp i en miljö där gängvåldet ökar. Hur började unga rappare beskriva landets största politiska fråga från insidan? Kan man älska musiken samtidigt som man tar avstånd från det våld den förknippas med? I Svensk gangsterrap får vi följa artisterna som trots att de toppar listor, ofta sitter häktade.
Patrick Radden Keefe arbetar som grävande journalist på The New Yorker, där han har varit verksam i nästan ett decennium. I Gangsters har han samlat sina mest minnesvärda reportage som handlar om såväl visselblåsare och vapenhandlare som knarkkungar och bedragare. Radden Keefe lyckas skildra de oförglömliga levnadsödena på ett sätt som får oss att omvärdera våra uppfattningar om hur vi människor fungerar. Genom historierna i boken får vi en inblick i de laglösas värld som präglas av brott och korruption, hemligheter och lögner.
Översättare: Eva Johansson
Mildred är en berättelse om en kvinna som var en central figur i den tyska motståndsrörelsens kamp och en levande historisk skildring av hennes liv. Mildred Harnack var en amerikansk student som lämnade USA för att studera i Tyskland. Hon distribuerade flygblad och hjälpte judar att fly, och när kriget bröt ut blev hon också spion. Tillsammans med sin make Arvid greps hon när de försökte fly till Sverige. År 1943 fördes hon på Hitlers order till giljotinen och avrättades.
Översättare: Christian Ekvall
Journalisten Maggie Haberman berättar historien om Donald Trump. Han var tidigt en mytomspunnen man och hittade själv på och spred många av historierna om sig själv. När han sedan klev in i politiken och blev USA:s president var det fortfarande lögnerna och osanningarna som definierade honom. Confidence man är en heltäckande biografi om Trump och baseras på hundratals intervjuer med Trumps innersta krets och Trump själv.
Översättare: Margareta Eklöf, Manne Svensson
På bara några decennier har Sveriges skogslandskap förändrats enormt. I frågan om de gröna skogarna är biologer och skogsbolag tillsammans med andra forskare oense – det pågår en strid mellan dem. Biologer larmar: de sista riktiga skogarna försvinner – snart återstår bara hyggen och plantager. Skogsbolag och andra forskare säger tvärtom: vi har aldrig haft så mycket skog som nu. Och mitt i brinnande klimat- och biologisk mångfalds-kris är man djupt oense om hur skogen ska användas för att bäst möta och bidra till att lösa den.
När journalisten Lisa Röstlund granskar en av vår tids ödesfrågor kliver hon ned i skyttegravarna och blottar konsekvenser av kriget. Hon finner hemliga dokument och möter rädda människor som bara vågar uttala sig anonymt, men också de som väljer att prata öppet. Om självmord. Om dödshot mellan grannar. Om etablerade forskare som blir utfrysta. Och om vetenskapsmän som smider planer ihop med industrin. Granskningen vävs in i hennes vardag och väcker svåra frågor. Skogsindustrin har till och orkestrerat ett drev mot henne.
Jack Werner är aktuell med en reportagebok Ormen Friske – det moderna vikingaskeppet som idag är bortglömd av de flesta. Sommaren 1950 satte en grupp unga frisksportare segel för att besöka det Europa som så nyligen härjats av kriget. När de lämnade Sverige hyllades de, men när resan inte gick enligt planerna blev det tyst. Ormen Friskes öde blev en besvärande faktor i det spända läge som rådde under kalla kriget.
The New Yorker-reportern och författaren Patrik Radden Keefes skriver om opioidkrisen i sin nya bok. Smärtans imperium kretsar kring familjen Sackler. Tack vare stora donationer förknippades namnet Sackler med Harvard, Oxford och Louvren – men vad som skapade deras förmögenhet var inte lika känt. Men när det stod klart att familjens företag låg bakom det smärtlindrande preparatet Oxycontin hamnade de plötsligt i fokus.
Översättare: Eva Johansson
Läs mer: Matcha favoritserien med en bok
Stefan Krakowski har djupintervjuat en rad incelmän som berättar om sina liv och innersta tankar. För vilka är incels egentligen? Stämmer bilden vi har av dem som potentiella våldsverkare och terrorister, eller är de bara ensamma män, bortstötta av samhället? Är de rent av en del av en manlighetskris där kvinnorna håller på att köra om männen utbildningsmässigt och ekonomiskt? Incel ger även en unik inblick i den mörkare delen där författaren under falsk identitet infiltrerat incelrörelsen. Han väver också in episoder från sitt eget liv som haft stor betydelse för honom i egenskap av man.
Barnen på Hidden Valley road handlar om familjen Galvin, men också om svår psykisk sjukdom och hur den amerikanska drömmen kan se ut i verkligheten. Familjen är på ytan helt perfekt, med framgång och pengar, men ytan ska komma att krackelera när 6 av 10 söner får diagnosen schizofreni. Journalisten Robert Kolkers välskrivna reportagebok har gjort stor succé i USA och hyllas nu även av svenska läsare.
Översättare: Eva Johansson
Läs mer: Robert Kolker om sin bestseller ”Barnen på Hidden Valley Road”
Mitt i världsmetropolen New York finns ett samhälle där man avskärmat sig från världen och lever i en gammal religiös värld. Nina Solomin skriver om Williamsburg, om de ultraortodoxa judarna som lever i sin egen värld där. Denna bok ger en unik inblick i ett annars ogenomträngligt samhälle. Boken kom ut första gången 2001 men är fortfarande lika aktuell – och nu kommer den ut på nytt.
Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer. Hon var av en av få riktigt stora kvinnliga journalister under 1900-talets början. Hon gjorde reportage som ingen annan vågade göra, hon skrev banbrytande artiklar och hon gick emot sin tids bild av vad kvinnor borde göra. Men hennes liv var allt annat än lätt. Fatima Bremer skriver historien om en av vår tids största kvinnor, om framgången och motgången. Detta är den Augustpriselönade berättelsen om Ester Blenda Nordström.
Läs mer: 21 biografier om fängslande livsöden
I juni 2012 chockas Sverige av en tragedi på Kolmården. En ung kvinna har hittats död inne i varghägnet. Vad som hände på Kolmården den dagen är fortfarande en gåta. Men i den här boken redogör Lars Barge för händelsen. Han berättar om vargarna, om människorna och om händelserna som ledde fram till vad vi känner till som vargattacken.
Den 22 november 2017 publicerar Matilda Gustavsson ett reportage i Dagens Nyheter. 18 kvinnor vittnar om våldtäkter, hot och trakasserier i en av Sveriges mest anrika kulturinstitutioner. Detta ska bli startskottet för för en kedja av händelser som till slut leder till att en känd kulturprofil döms för våldtäkt. Klubben är Matilda Gustavssons fördjupning av händelserna kring publiceringen av reportaget, kring den kända kulturprofilen och kring makten i kulturvärlden.
Den 28 juni 2011 gick allt fel. De två journalisterna skulle i skydd av mörkret korsa gränsen mellan Somalia för möjligheten att undersöka hur jakten på olja hänsynslöst drabbar befolkningen. Några dagar senare låg de skjutna och blodiga i öknen. Det ursprungliga reportaget dog men ett annat tog vid. Detta är berättelsen om deras kamp för överlevnad i det ökända Kalityfängelset. 438 dagars kamp för friheten.
INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!
Prenumerera på Selmas boktips
Läs mer
Lars Berge: "Vargattacken på Kolmården var som en klassisk deckargåta"
I juni 2012 dödas en vargguide i varghägnet på Kolmården. Det hel verkar vara en gåta, hur kunde det ske? Författaren och journalisten Lars Berge har i boken Vargattacken grävt ner sig i historien och upptäckt att det finns förklaringar – och hittat en berättelse om människans dröm om att förstå det vilda.