Experterna: Här är böckerna du ska läsa i vår
Boktips

Experterna: Här är böckerna du ska läsa i vår

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 22 januari 2018

2018 – valår och många debatter i hetluften. Och så ska man läsa böcker också! Vi har bett några av de största bokbloggarna om hjälp att få veta vilka som gäller i vår. Ovanligt bra, ovanligt vassa, speciella, politiska eller sorgliga – här är de! 

Sincerely Johanna– Johanna Lundin

De dödas sång av Jesmyn Ward

Det här är nog en av de böcker jag ser mest fram emot i vår. Den vann ett stort amerikanskt bokpris förra året, National Book Award. och jag har bara hört gott om den. Även detta är en bok om en familj, familjerelationer men även om ras och USA idag.

Ormen i Essex av Sarah Perry

Jag tror mycket på den översatta litteraturen i vår och Ormen i Essex är en sån bok jag tror många kommer att prata om. Det är en historisk roman som utspelar sig i England på slutet av 1800-talet, där en nybliven änka börjar utforska ett mytomspunnet sjöodjur.

Förlåten av Agnes Lidbeck

Hon följer upp sin debut Finna sig (som är nominerad till Borås Debutantpris) och jag tror att den här boken också kommer bli en snackis. Den handlar om syskonskap och alla relationer som finns kring systrarna Ellen och Maria.

 

Feministbiblioteket – Hanna Lager

 

45 – Morbus Addison av Linda Skugge

Skugge är tillbaka fem år efter 40 – Constant reader och inget kan stoppa mig från att läsa en bok av denna fantastiska kvinna och min stora idol. Det brukar aldrig blir tyst när Skugge utkommer med något nytt.

Hunger av Roxane Gay

Tyst är det knappast heller om Roxane Gay och nu kommer hennes självbiografi bok Hunger på svenska. Boken, som handlar om hennes övervikt och hur den hindrar henne, kan förhoppningsvis blåsa liv i debatten om fatshaming här i Sverige.

Denna framtid är vår av tidskriften Astra

I Sverige kommer denna bok förmodligen inte att få så stor uppmärksamhet, men i vårt grannland Finland kan den nog skapa en hel del debatt. Det är en finska feministiska tidskriften Astra som ger ut en samling texter av feminister i Svenskfinland. Jag ser fram emot den!

 

Fiktiviteter – Helena Hagelin

 

Rökridå av Krysten Ritter

Ritter som romandebuterar med denna miljöthriller är en av mina favoritskådespelare (från bland annat Veronica Mars och Jessica Jones). Jag har inte sett henne vara dålig på något vilket gör att jag hoppas mycket på Rökridå.

Häxyngel av Margaret Atwood

Egentligen tror jag att det nog blir mer snack om en annan Shakespeare-tolkning, Jo Nesbös Macbeth, men det är Atwoods version av Stormen som lockar mig mest i vår.

Själasörjaren av Christine Falkenland

Nytt från Falkenland, en av mina absoluta favoritförfattare, är alltid efterlängtat. Jag hoppas på samma knockoutkänsla från Själasörjaren som när jag läste Öde och Min skugga.

 

Enligt O – Linda Odén

 

Alla floder flyter mot havet av Dorit Rabinyan

Handlar om den ständigt aktuella Isreal-Palestina-konflikten ur ett mer personligt plan. Två personer, en judisk kvinna och en palstinsk man, möts på ett café i New York och kärlek uppstår.

Macbeth av Jo Nesbø

I serien The Hogarth Shakespeare ger kända författare ut moderna parafraser på pjäser av Shakespeare. I april kommer Jo Nesbøs version av Macbeth, som utspelar sig i en dyster industristad på 70-talet där kommissarie Macbeth försöker rensa upp i drogträsket. Det kan bli hur bra eller hur märkligt som helst.

Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå av Jack Werner

Det är valår i år vilket kommer att påverka oss alla. Inte minst behöver vi vara källkritiska och granska information som sprids. Därför tror jag att Jack Werners bok blir en av vårens viktigaste böcker. Risken är dock överhängande att de som behöver den mest inte läser den.

 

 

Agnes Bokblogg – Agnes Lindholm

 

Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting

Förintelsen och främlingsfientlighet är ständigt aktuellt och det här är en bok om ämnet i serieform. Jag tycker att den verkar väldigt intressant att läsa och med det lättillgängliga formatet tror jag också att det är många som kan ta till sig av det svåra ämnet.

Till alla killar jag har gillat av Jenny Han

På originalspråk har boken varit mycket uppskattad och jag tror att den kommer gå hem hos många även på svenska. Vad passar inte bättre än en romantisk feelgood till våren? Jag ser verkligen fram emot att läsa Till alla killar jag har gillat i vår!

Ellinor av Katarina von Bredow

I vår kommer Katarina von Bredow ut med första delen i en ny trilogi för mellanåldern. Jag och många andra älskar hennes mysiga böcker om kärlek och relationer. Även de här böckerna tror jag kommer läsas och tyckas om av många små som stora.

 

Lottens bokblogg

Judasvaggan av Caroline Engvall

Caroline Engvall debuterade med faktaboken 14 år och till salu och har skrivit flera böcker om barn som utnyttjas. Förra året debuterade hon skönlitterärt med Ärren vi bär och Judasvaggan är uppföljaren. Caroline Engvall har alla fakta på plats och det gör hennes böcker till plågsam läsning, för det finns inget värre än att läsa om barn som utnyttjas brutalt av vuxna. Samtidigt är det bland det viktigaste som finns att läsa om det för att kunna agera.

Artemis av Andy Weir

Andy Weir slog igenom stort med debuten Ensam på Mars. Den filmatiserades och blev en stor framgång. Nu kommer hans andra bok, och jag det blir spännande att se om det blir lika stor genomslagskraft för den boken. Jag ser i alla fall fram mot att läsa den.

Den stora utställningen av Marie Hermanson

Marie Hermansons senaste bok handlar om Den stora världsutställningen i Göteborg 1923 där Albert Einstein håller ett föredrag. Att blanda en historisk händelse av det här slaget med fiktion känns spännande. Redan nu är det här är en bok det snackas om i bokbloggarvärlden.

 

Breakfast book club

Den vilda jakten på ett bättre jag av Carl Cederström och André Spicer

Snacket är redan igång om Den vilda jakten på ett bättre jag, skriven av Carl Cederström och André Spicer som ägnat ett år åt saken utan resultat. Hur är vårt bättre jag egentligen, diskuterar vi. Vill vi ens hitta det?

Erotiskt skrivande för ensamma änkor av Balli Kaur Jaswal

Vinterns snackis bland bokbloggare var Balli Kaur Jaswals Erotic Stories for Punjabi Widows. Rolig och oväntad och helt underbar. I vår kommer den ut på svenska med den något trista titeln Erotiskt skrivande för ensamma änkor. Oavsett, här finns det mycket som kittlar!

En modern familj av Helga Flatland

Den intressanta norska författaren Helga Flatlands roman En modern familj ges ut på svenska av det lika intressanta förlaget Polaris. En läsvärd familjeroman med många teman som definitivt borde diskuteras på vårens middagar.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!