Det är något visst med att ha oplanerade restimmar framför sig. Timmar som kan fyllas med sömn, musiklyssning – eller en bok. Ja, en bok är nog det bästa valet ändå. Lyxproblemet ”vad ska jag läsa” har aldrig varit så aktuellt och på något vis är en bok som är köpt i en bokhandel på en tågstation eller flygplats lite annorlunda än andra böcker.
Men vad läser vi egentligen när vi ska ut och resa? Det vet Elin Lundh, som är regionchef på Pocket Shop Arlanda. Hon berättar att de, precis som överallt, säljer mycket av det som ligger på pockettoppen just nu. Men de säljer även mer av mycket annat.
– På flygplatser säljer vi mycket engelska böcker, gärna svenska författare på engelska som turister tar med hem som presenter. Många som reser i tjänsten tar också med dessa böcker som presenter utomlands.
Vad är en typisk flygplatsbok?
De som jobbar i en bokhandel på en plats där många reser får räkna med många frågor om boktips.
– Det är väldigt många som inte vet vad de vill ha när de äntligen har semester och tid och läsa. Dessutom efterfrågar de mycket pyssel och spel också så det ser vi alltid till att ha gott om.
Finns det en typisk ”flygplatsbok”? Ja kanske. I så fall är det en spänningsroman, enligt Elin Lundh.
– Ibland känns vissa titlar som att ”den kommer bli en Arlandatitel”. Många vill läsa något spännande på resan, plus att det är verkligt bra att läsa spänning om man är flygrädd så att man glömmer det som sker runtomkring.
Överlag är det en väldigt positiv stämning i en bokhandel på flygplatsen, berättar Elin Lundh. Alla ska ut och resa, har en biljett och pengar på fickan. Många handlar mycket, vilket säkert kan hänga ihop med att det där och då inte går att klicka hem något på nätet.
Affärsresenärerna är stamkunder
– Sedan har vi dessutom en stor kundgrupp som är affärsresenärer, de köper mycket management och ekonomi och ledarskap. Det är också något vi satsar extra mycket på på flygplatser. Den gruppen har inte tid att shoppa på andra ställen och är våra stammisar.
Är det många som frågar efter böcker som utspelar sig på resmålet?
– Nej, det är faktiskt inte så vanligt som man skulle kunna tro. Det är guideböcker i så fall. Annars vill folk vill ha det senaste, böckerna det snackas om. Och man bryr sig inte om att det är pocket, utan köper inbundet om det finns. Det finns en ovilja att vänta på pocketsläppet. Om man vill köpa en bok så gör man det. Det hör helt enkelt till resan att gå runt på Arlanda och plocka ihop en hög med deckare.
Tre perfekta bladvändare på resan
Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo
Den danska journalisten Matthew Cave flyttar till Grönland där han ska rapportera om en mumie man har upptäckt i isen. Men på fyndplatsen är mumien borta och en vakt brutalt mördad. Mordet är utfört på samma sätt som fyra mord som skedde på 1970-talet, mord som aldrig uppklarades. Matthew får oväntad hjälp av en ung inuit, hennes kropp är fylld av tatueringar, tatueringar som döljer mycket värre märken på hennes hud.
”Flickan utan hud” är en gastkramande spänningsroman som utspelar sig på Grönland, ett kargt och vidunderligt vackert land, men med ett samhälle som präglas av motsättningar mellan ursprungsbefolkning och den danska staten, av våld och brottslighet.
Här finns boken.
Framgångsboken av Alexander Pärleros
Alexander Pärleros driver den populära Framgångspodden, där han intervjuar flera av Sveriges och världens mest framgångsrika personer. I den här boken berättar han om sin resa mot ett framgångsrikt liv och delar med sig av sina bästa tips och verktyg: Hur kan vi använda visualisering som framgångsfaktor? Hur optimerar vi vår tid, sätter mål och förhandlar? Hur stärker vi vår självkänsla och hur kan vi hantera motgångar?
Många förknippar framgång med att tjäna mycket pengar och nå höga höjder i sin karriär, men att vara framgångsrik handlar minst lika mycket om att skapa sig ett liv där man ägnar sig åt sin passion och hela tiden vågar utmana sig själv. Att vara framgångsrik är att vara orädd, att våga misslyckas och att lära sig av sina erfarenheter.
Här finns boken.
Som pesten av Hanne-Vibeke Holst
Läkaren Karoline Branner flyttar med sin familj till Genève för att arbeta med pandemibekämpning för WHO. Men på kontoret möter hon oväntat motstånd i den politiska organisationen, och hemma blir hennes man allt mer rastlös. Och så kommer signaler om en ny influensapandemi.
Som pesten är en bladvändare med både emotionellt djup och politisk udd. Det är Hanne-Vibeke Holst när hon är som allra bäst.
Här finns boken.