Ska böckerna i hyllan vara sådana som du gillar? Som väckt känslor av välbehag? Eller kan det finnas skäl att spara även de böcker du ogillat? Städexperten Marie Kondos råd i frågan delar just nu bokälskare världen över.
Marie Kondo är den världsberömda städexperten, som utifrån den japanska filosofin tokimeku har lärt oss att organisera våra ägodelar i kategorier för att sedan endast behålla det som ”man verkligen gläds åt”. Miljoner följare världen över har tagit till sig Kondos lära, genom hennes böcker och senast tv-serien Konsten att städa.
När Kondo i sin tv-serie kom fram till kategorin böcker väcktes dock debatt bland bokälskare världen över. Är det verkligen rätt att göra sig av med sin litterära historia? En av de som upprörts över Kondos inställning till böcker är författaren Anakana Schofield som i The Guardian skriver ”att kategorisera böcker efter huruvida de skänker glädje är djupt problematiskt. Definitionen av glädje är ’en känsla av stort nöje och lycka, något som ger framgång, succé eller tillfredställelse’. Detta är en löjlig inställning när det kommer till böcker. Litteratur existerar inte endast för att framkalla glädje eller skänka oss nöje; konst ska också utmana och störa oss”.
Schofield menar att litteratur – utöver glädje – bland annat kan bidra till kunskap, kännedom om andra kulturer och tillfälle att uppleva känslor ur ett brett spektra – glädje som sorg. Att äga en bok om Andra Världskriget kanske inte i sig skänker glädje, men boken kan ha stor betydelse på andra sätt.
Läs även: Anna Kinberg Batra och Sara Danius möts i unikt scensamtal under Årets Selma 2019
Schofields tweet på ämnet fick inte mindre än 25 000 svar, varav 65 procent höll med henne, 20 procent höll inte med, 5 procent menade på att Kondos inställning var mer nyanserad än vad Schofield framställde den, 3 procent trodde debatten handlade om fotboll och resten tyckte att Schofield var en tråkmåns.
Så vad tycker du? Ska böckerna i hyllan endast vara sådana som du tyckt om att läsa? Som väckt känslor av glädje, skratt och välbehag? Eller kan det finnas anledningar att spara även de böcker som fått oss att rysa? De böcker som lärt oss något om en era vi aldrig vill uppleva igen eller som bara inte föll oss i smaken. Och framförallt, vilken bok skulle du aldrig ge bort?
Av: Stephanie Tärnqvist