Internationella kvinnodagen är en av årets viktigaste dagar. Vi firar med att arrangera 8 mars med Clara Henry och vänner på Södra teatern i Stockholm. En inspirerande helkväll, där bokaktuella författare och andra feministiska inspiratörer pratar jämställdhet och feminism.
I fjol arrangerade SelmaStories 8 nyanser av systerskap, ett event som blev en riktigt härlig succé. Biljetterna tog slut i ett nafs, och flera hundra stod på väntelistan. 2018 ger vi på SelmaStories plats åt ännu fler och ordnar därför en ny helkväll, denna gång på Södra Teatern i Stockholm – som nu blivit slutsåld! Vi haffade en av medarrangörerna, Marie Björk, innehållsproducent för kvällen, som också kommer att prata om sin nya bok Vi ska ha barn. Handbok i jämställt föräldraskap.
Hallå där, Marie! Berätta om helkvällen 8 mars med Clara Henry och vänner! Varför arrangeras den?
– Många av Bonnierförlagens böcker och författare har en tydlig feministisk linje, även om det tar sig uttryck på lite olika sätt och inom olika genrer. Och det känns väldigt roligt att kunna belysa, en dag som denna, säger Marie Björk. Vår ambition är att 8 mars med Clara Henry och vänner ska vara en riktigt inspirerande helkväll, som peppar och ger energi för framtiden.
Vilka får vi möta på plats?
– På scen har vi starka röster inom den feministiska rörelsen, som Ida Östensson från Make Equal, som kommer att prata tillsammans med programledaren och musikern Hampus Nessvold. Båda är aktuella med böcker som handlar om den snäva mansrollen och hur den behöver förändras. Vi har Simona Ahrnstedt, som skriver romance och bedriver en kamp om kvinnors rätt att få njuta på sina egna villkor. Anna Tell, författare, kriminalkommissarie och fd general, är på plats och berättar om sina erfarenheter av att vara kvinna i en mansdominerad miljö.
– När vi planerade detta brakade #metoo loss på riktigt, och vi förstod att det här året kommer att präglas av detta. Cissi Wallin har varit en så tydlig röst i rörelsen, så därför kändes det självklart att ta med henne, trots att hon inte är bokaktuell på Bonnierförlagen. Vi har också Amanda Lundeteg, som är redaktör för en antologi om #metoo, på plats. Cecilia Chrapkowska och jag själv pratar om föräldraskap utifrån ett feministisk perspektiv.
– Feminism och jämställdhet kan ta sig uttryck på så många olika sätt, vilket våra böcker också visar på. Och det kommer man att få en stark känsla för under kvällen.
Feministiskt pris
SelmaStories och Bonnierförlagen delar också ut ett nyinstiftat pris, Årets Selma. Ett feministiskt pris, som går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått, och bidragit till en förändring och förbättring i samhället.
Jenny Bjuhr Berggren, kommunikationsdirektör på Bonnierförlagen, berättar:
– En höjd röst, brytandet av normer, modet att gå mot strömmen – ibland kan en till synes liten rörelse skapa stora, ibland oförutsägbara, positiva effekter. Årets Selma vill uppmärksamma detta.
Vad bra! Vilka är det som utser vinnaren?
– Vinnaren utses av en jury, bestående av medarbetare från Bonnierförlagens alla förlag, säger Jenny Bjuhr Berggren.
Vad består priset av?
– Priset består av en prissumma på 10 000 kronor, ett diplom samt en gåva skapad av en feministisk konstnär eller konsthantverkare. I år är det Ametist Azordegan som skapat priset. Nästa år är det någon annan.
Årets Selma är här för att stanna?
– Ja, Årets Selma kommer att delas ut varje år på 8 mars, och det kommer att vara ett återkommande årligt event för Bonnierförlagen och SelmaStories. Så länge våra författare och vår utgivning tar upp dessa frågor kommer vi också att uppmärksamma detta, det är viktiga frågor för oss, avslutar Jenny Bjuhr Berggren.