Vi tog ett glas Caroline Eriksson, aktuell med Hon som vakar.
Hej Caroline, vad vill du ha att dricka?
– Jag slår till på en gin & tonic!
Berätta om din nya bok ”Hon som vakar”!
– Handlingen kretsar kring en författare, Elena, som har separerat från sin man och isolerat sig i ett lånat radhus. Håglös och med skrivkramp börjar hon iaktta grannfamiljen tvärs över gården. Bakom den prydliga fasaden verkar ett mörkt drama pågå mellan mannen och hustrun. När tonårssonen Leo söker kontakt med Elena får hon direktinsyn i familjen Storms liv och hemligheter. Alltmer tyder på att något fasansfullt är på väg att ske. Snart är Elena indragen i en vansinnig karusell som snurrar allt snabbare och som hotar att leda till katastrof för både henne och familjen Storm.
Du skriver psykologiska spänningsromaner, vad skiljer dem från en deckare?
– I traditionella deckare står en polisutredning, ofta jakten på en mördare, i fokus. I psykologisk spänning är det människorna runt ett brott eller en dramatisk händelse som driver berättelsen framåt. Ofta är det inte tydligt för läsaren (särskilt inte inledningsvis) vem som egentligen är offer respektive förövare. Det brukar finnas en twist någonstans längs vägen (där läsarens förväntningar ställs på ända) och så innehåller berättelserna ofta starka och komplexa kvinnoporträtt, vilket är ett extra plus.
Du är socialpsykolog, beteendevetare och författare. Hur mycket användning har du för ditt andra yrke när du skriver?
– Intresset för människor och relationer har styrt både mitt utbildningsval och mitt skrivande. Det är grunden för i stort sett allt jag gör. Jag är inte så intresserad av eller vaksam på detaljer som har att göra med kläder, inredning, miljöer osv. Däremot är jag väldigt receptiv när det gäller människors inre liv och har väl utvecklade känselspröt för stämningar i sociala sammanhang. Det har jag stor glädje och nytta av i skrivandet.
Ett par av dina tidigare romaner har haft kopplingar till verkliga fall. Finns det något hämtat ur verkligheten i din nya bok?
– I boken finns en rätt makaber historia som involverar två kaniner och en balkong. Just den är faktiskt baserad på en verklig händelse. Visst plockar jag en och annan detalj ur egna upplevelser och bakar in dem i mitt skrivande, så jobbar nog de flesta författare. Men liksom min förra bok, De Försvunna, är Hon som vakar en fiktiv berättelse. Tack och lov, kan jag väl tillägga.
Vilken bok kommer du aldrig att glömma?
– A mother’s reckoning av Sue Klebold, mamman till en av gärningsmännen bakom skolmassakern på Columbine High Scool i USA år 1999. En smärtsam och skrämmande, men också insiktsfull, ödmjuk och klok bok som alla föräldrar borde läsa.
Om du fick ta ett glas med vem som helst i världen, vem skulle det vara och varför?
– Mia Skäringer. I hopp om att lite av hennes livsvisdom skulle smitta av sig.
Foto: Martin Stenmark, privat
Fakta
-
Namn:
Caroline Eriksson
-
Född:
1976
-
Yrke:
Socialpsykolog, beteendevetare och författare.
-
Familj:
Man och två barn.
-
Bor:
Stockholm
-
Böcker:
Djävulen hjälpte mig (2013), Inga gudar jämt mig (2014), De försvunna (2015)
-
Aktuell:
Med Hon som vakar